31/05/2019

ΥΠΕΞ: Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ Ελληνική προϋποθέση για έναρξη διαπραγματεύσεων της Ε.Ε με την Αλβανία

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

«Η Ελλάδα εργάζεται για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων με την Αλβανία και στηρίζει σταθερά την πορεία ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό τον αυτονόητο όρο που ισχύει για όλες τις υπό ένταξη χώρες, ότι θα εκπληρώσει το σύνολο των σχετικών προϋποθέσεων. 'Οπως γίνεται σαφές και στην σχετική 'Εκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο σεβασμός των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας συνδέεται άμεσα με την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των 5 Κύριων Προτεραιοτήτων για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας με την ΕΕ, η εκπλήρωση των οποίων θα εξετασθεί αποκλειστικά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένουμε την απόλυτη διασφάλιση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού της μειονότητας σε όλη την αλβανική επικράτεια, μέτρο το οποίο η Αλβανία είχε δεσμευθεί ότι θα υιοθετήσει μέχρι τον Μάιο 2018, καθώς και την εφαρμογή του νόμου για τις περιουσίες, προκειμένου και τα μέλη της μειονότητας να αποκτήσουν τους τίτλους ιδιοκτησίας που δικαιούνται. Αντ' αυτού, σημειώνουμε τις καταδικαστέες μεθοδεύσεις του τελευταίου διαστήματος που αποσκοπούν στην ακύρωση της υποψηφιότητας του Προέδρου του Παραρτήματος Ομόνοιας Χειμάρρας, Φ. Μπελέρη, στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Οι ενέργειες αυτές καταστρατηγούν το αναφαίρετο δικαίωμα πολιτικής εκπροσώπησης της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στις δημοτικές εκλογές στην Χειμάρρα. Καλούμε την Αλβανία να επιστρέψει σε μια κατεύθυνση προόδου και όχι οπισθοδρόμησης, προκειμένου να προχωρήσει η ενταξιακή της πορεία».

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΑΟΖ, ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ, ΤΣΑΜΗΔΕΣ, ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΕΞ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ, ΑΥΤΗ Η ΓΕΝΙΚΟΛΟΓΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ. ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΠΟΥ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΠΛΗΡΩΣΟΥΝ. ΠΑΛΙ ΔΙΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΙΑΚΑΩΣ ΘΕΛΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΛΕΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΛΩΝ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ.

ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΟΣ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Πρόταση υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων συντάσσει η Κομισιόν για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, ενώ συνιστά το πάγωμα των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, αποφάσεις που ωστόσο θα ληφθούν από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
https://www.crisismonitor.gr/2019/05/29/dieyrynsi-ee-prasino-apo-komision-gia-alvania-v-makedonia-koftis-gia-toyrkia/

ΣΗΜΕΙΩΝΩ ΠΩΣ ΟΥΤΕ Η Ν.Δ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ.

Γιώργος Κουμουτσάκος: «H έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αλβανία είναι γνωμοδοτική. Δεν δεσμεύει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, του οποίου οι αποφάσεις, ως γνωστόν, πρέπει να είναι ομόφωνες. Η στάση των Τιράνων απέναντι στην ελληνική εθνική μειονότητα δεν συνηγορεί, στο στάδιο αυτό, στο να δοθεί «πράσινο φως» στα επόμενα βήματα της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας. Συνεχίζουμε να επιδιώκουμε την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των γειτόνων μας. Τονίζουμε, όμως, ότι αυτό συναρτάται και εξαρτάται απόλυτα από την ανταπόκρισή τους σε θέματα υψίστης σημασίας, όπως είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για το μικρό χρονικό διάστημα που θα παραμένει ακόμη στη θέση της, οφείλει να προστατεύσει, όχι με λόγια αλλά με πράξεις, τα δίκαια και τα συμφέροντα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία».

No comments :

Post a Comment