16/05/2019

Κύπρος: Αμυντική Συμφωνία με την Γαλλία - Τι κρύβει η συμφωνία για γαλλικές βάσεις και στόλο στην Κύπρο

“Ο Υπουργός Άμυνας κ. Σάββας Αγγελίδης μετέβη σήμερα στο Παρίσι και συναντήθηκε με την Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας κα. Florence Parly. Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο κ. Αγγελίδης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει λεπτομερώς την Γαλλίδα ομόλογο του, για την κλιμάκωση των παράνομων ενέργειων της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας και έγινε συζήτηση για τρόπους αντίδρασης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Γαλλίδα Υπουργός επανέλαβε τη σθεναρή στήριξη της Γαλλίας προς τη Κύπρο και καταδίκασε ταυτόχρονα τις ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της. Επίσης οι δύο Υπουργοί επιβεβαίωσαν εγγράφως την πρόθεση των δύο χωρών για συνεργασία με σκοπό την ενίσχυση των στρατιωτικών ναυτικών δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και για ευρεία στρατηγική συνεργασία προς όφελος των ναυτικών δυνάμεων των δυο χωρών“.

Όπως πληροφορούμαστε από την αποστολή που βρίσκεται στο Παρίσι, ουσιαστικά έχουν κλειδώσει σχεδόν τα πάντα και η δημιουργία ναυστάθμου στην Κύπρο από τη Γαλλία, μέσω πάντα της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας, γνωστής ως PESCO, σύντομα θα λάβει σάρκα και οστά. Μάλιστα πληροφορίες μας αναφέρουν πως έχει επιβεβαιωθεί η θέληση του Παρισιού να συμβάλει και οικονομικά στην αναγκαία αναβάθμιση των υποδομών στο Μαρί όπως όλα δείχνουν, που ούτως η άλλως θα έχουν και την στήριξη των κοινοτικών κονδυλίων μέσω PESCO. Αντιλαμβάνονται όλοι πως από την στιγμή που η Γαλλία έχει αυξημένο ενδιαφέρον για την Κυπριακή ΑΟΖ, λόγω ΤΟΤΑΛ, η οποία με τις πρόσφατες συμφωνίες θα δραστηριοποιείται σε εφτά οικόπεδα, η εδώ ισχυρή παρουσία της θα αποτελεί και απάντηση στις τουρκικές διεκδικήσεις και γκριζαρίσματα. Παρά ταύτα πρέπει να γίνει βίωμα όλων ότι η Γαλλία και η όποια Γαλλία δεν έρχονται για να πολεμήσουν εντός εισαγωγικών για την Κύπρο, αλλά γιατί συγκλίνουν τα συμφέροντα τους. Και αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δημιουργεί εφησυχασμό.

 http://www.sigmalive.com/

Πολυδιάστατη είναι η σημασία και τα μηνύματα που εκπέμπει η συμφωνία για χρήση των υποδομών στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» από τον γαλλικό στόλο, που υπέγραψαν χθες στο Παρίσι οι υπουργοί εξωτερικών Κύπρου και Γαλλίας Σάββας Αγγελίδης και Φλοράνς Παρλί, καθώς αν και βελτιώνει τις συνθήκες ασφαλείας για τα γεωοικονομικά projects των αγωγών ενέργειας και των γεωτρήσεων, εν τούτοις αυξάνει εκθετικά, βραχυχρόνια, το γεωπολιτικό ρίσκο.

Εν πρώτης, η κίνηση αυτή αντανακλά την αναβάθμιση και αναγνώριση της γεωπολιτικής αξίας της Κύπρου, ιδιαίτερα στο νέο πλέγμα ισορροπιών που δημιουργείται από την προώθηση του νέου γεωοικονομικού δόγματος της Ανατολικής Μεσογείου και το Brexit. Η πιθανή αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, σε συνδυασμό με την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, της υπερδραστηριοποίησης της Ρωσίας στην περιοχή και την χάραξη του ανατολικού ενεργειακού διαδρόμου, δημιουργεί νέες ανάγκες ασφάλειας, για την κάλυψη των οποίων ιδρύονται νέες δομές και συστήματα, σε κάποια εκ των οποίων ηγείται η Γαλλία. Η Κύπρος έχει θέσει υποψηφιότητα για τη φιλοξενία του κέντρου επιχειρήσεων του Ευρωστρατού, η οποία ενισχύεται από τη συνεργασία.
Από την άλλη πλευρά όμως, η ανάπτυξη παρουσία γαλλικών και ευρωπαϊκών βάσεων και η παρουσία προσωπικού, σε περιοχή με μεγάλη εγγύτητα σε βρετανικές εγκαταστάσεις, τη στιγμή που συζητείται ο περιορισμός της στρατιωτικής παρουσίας του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο, θα μπορούσε να δράσει εμπρηστικά στις διμερείς σχέσεις Λονδίνου-Λευκωσίας.

Γεωπολιτικά, η αύξηση των ναυτικών δυνάμεων που σταθμεύουν στην Κύπρο και η αναβάθμιση του ρόλου της χώρας σε επιχειρήσεις στην περιοχή, βοηθά στην εμπέδωση της αξίας, αλλά ταυτόχρονα θέτει τη χώρα στο επίκεντρο του περιφερειακού γεωπολιτικού ανταγωνισμού ΗΠΑ, ΕΕ και NATO με τη Ρωσία και εκ των πραγμάτων με την Τουρκία.
Γεωοικονομικά. η ανάπτυξη γαλλικών ναυτικών δυνάμεων βελτιώνει τις συνθήκες ασφάλειας, ενισχύοντας τη σταθερότητα και διευρύνοντας το μέτωπο της ΕΕ, που συνεπάγεται εξασφάλιση των επικείμενων επενδύσεων στην ενέργεια και τα logistics.
Εδώ και αρκετούς μήνες, στη ναυτική βάση στο Μαρί, γίνονται έργα διεύρυνσης του λιμανιού για να μπορεί να φιλοξενεί μεγάλα πολεμικά πλοία και υποβρύχια του Γαλλικού Ναυτικού. Τα πλοία αυτά θα σταθμεύουν σε μόνιμη βάση και το επιχειρησιακό τους κέντρο θα βρίσκεται στο αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, το οποίο περιπολεί στην ανατολική Μεσόγειο. Η διοίκηση της βάσης παραμένει στο Κυπριακό Ναυτικό, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιεί τις δυνατότητες των γαλλικών συστημάτων. Σε μεταγενέστερο στάδιο αναμένεται η προμήθεια ενός πλοίου ανοικτής θαλάσσης που θα αγοράσει η Κύπρος από τη Γαλλία.

https://www.crisismonitor.gr/2019/05/16/ti-kryvei-i-symfonia-gia-gallikes-vaseis-kai-stolo-stin-kypro/

No comments :

Post a Comment