16.4.19

Ευρωβουλή: Απορρίφθηκε πρόταση Μαριά για ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

«Σε μια συνεδρίαση όπου συμμετείχαν μόνο επτά από τους 27 συνολικά Έλληνες και Κύπριους ευρωβουλευτές, οι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ο Μάνφερντ Βέμπερ, όπως και οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι και ο Γκι Φερχόφστατ στάθηκαν στο πλευρό του Ερντογάν και καταψήφισαν την πρόταση» του καθηγητή Νότη Μαριά να συζητηθεί και να εκδοθεί ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του κόμματος «Ελλάδα-Ο Άλλος Δρόμος», ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς και προσθέτει ότι υπέρ της πρότασης ψήφισαν οι ευρωβουλευτές Νίκος Χουντής, Κωνσταντίνος Παπαδάκης, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Γιώργος Επιτήδειος, Λάμπρος Φουντούλης, Ελευθέριος Συναδινός. Οι υπόλοιποι δεν έδωσαν το «παρών», σημειώνει ο Ν. Μαριάς, παρότι εδώ και 10 ημέρες είναι γνωστό το όλο ζήτημα.

Επιχειρηματολογώντας για την πρότασή του ο καθηγητής επισήμανε:
«Η αναγνώριση εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί πλέον μια ιστορική αναγκαιότητα, πολύ, δε, περισσότερο φέτος, που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων από την Τουρκία. Το 1919, μετά την απόβαση του Κεμάλ Πασά στη Σαμψούντα του Πόντου, οι Νεότουρκοι προχώρησαν σε μαζικές σφαγές και δολοφονίες εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου. Άντρες, γυναίκες και παιδιά ήταν τα θύματα της γενοκτονίας που ξεπέρασαν τις 350.000. Εκτελέσεις, βιασμοί, καταναγκαστικά έργα στα τάγματα εργασίας οδήγησαν στο θάνατο τους Ποντίους αδερφούς μας. Και πρόκειται για γενοκτονία, γιατί οι Έλληνες του Πόντου δολοφονήθηκαν επειδή ήταν Έλληνες και Χριστιανοί»

http://www.pontos-news.gr/article/193172/eyrovoyli-aporrifthike-protasi-maria-gia-psifisma-gia-tin-anagnorisi-tis-genoktonias

Δύο εβδομάδες πριν από την κατάθεση του ψηφίσματος του Ν. Μαριά ευρωβουλευτές διαφόρων παρατάξεων είχαν υποβάλει κοινή πρόταση στην Ολομέλεια για τη Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών στη Μικρά Ασία.

«Διάβασα πολλά κατά των ευρωβουλευτών γιατί δήθεν δεν ψήφισαν πρόταση για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. Πρόκειται για παραπληροφόρηση με σκοπό τα μικροκομματικά και προσωπικά οφέλη. Η πραγματικότητα είναι ότι Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριοι ευρωβουλευτές καταθέσαμε το κάτωθι κοινό ψήφισμα πριν από τρεις εβδομάδες στις πολιτικές μας ομάδες για να εγκριθεί από αυτές, να αχθεί στη σύνοδο των προέδρων και να ακολουθηθεί η διαδικασία έγκρισής του από την ολομέλεια. Η δική μου πολιτική ομάδα ECR το ενέκρινε και αναμέναμε τις αποφάσεις και των υπολοίπων πολιτικών ομάδων. [...] Αίφνης την περασμένη Δευτέρα ένας ευρωβουλευτής κατέθεσε δικό του ψήφισμα χωρίς να ενημερώσει κανέναν και χωρίς να λάβει υπ' όψιν τη συλλογική προσπάθεια των υπολοίπων Ελλαδιτών και Ελλήνων βουλευτών εκ Κύπρου. Φυσικά, ενώπιον άδειου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ούτε καν το ⅓ των ευρωβουλευτών δεν ήσαν παρόντες, λόγω της ώρας και μέρας που κατέθεσε ο κύριος συνάδελφος το ψήφισμά του). Δεν μπόρεσε να το περάσει. Εμείς έχουμε το δικό μας και θα το περάσουμε» ανέφερε στο Facebook η Ελένη Θεοχάρους.

Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής και πρόεδρος του κόμματος «Ελλάδα – Ο Άλλος Δρόμος» Νότης Μαριάς ανήκει στην πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR). Οι ευρωβουλευτές, «κατηγορούν» τον Νότη Μαριά ότι έφερε εσπευσμένα την πρόταση στο Ευρωκοινοβούλιο, ότι δεν ακολούθησε τη συνήθη διαδικασία, και ότι επέλεξε μια «δύσκολη» μέρα καθώς τις Δευτέρες πολλοί βουλευτές ταξιδεύουν από τις χώρες τους και συνεπώς δεν είναι πάντα εφικτό να είναι παρόντες στην αρχή των συζητήσεων στην Ολομέλεια.
Με ανακοίνωσή της και η ευρωβουλευτής με την ΕΛΙΑ Εύα Καϊλή στρέφεται εναντίον του Νότη Μαριά, τον οποίο κατηγορεί για fake news και υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας. «Πούλησε πατριωτισµό θυσιάζοντας την εθνική προσπάθεια που ξεκίνησε για ένα κοινό ψήφισµα όλων των παρατάξεων, κατεβάζοντας εκτός ηµερησίας ένα πρόχειρο δικό του», αναφέρει.

http://www.pontos-news.gr/article/193279/eleni-theoharoys-ehoyme-psifisma-gia-ti-genoktonia-ton-pontion-tha-perasoyme-sto

ΣΧΕΤΙΚΟ: https://www.epp.eu/papers/the-armenian-genocide-and-european-values/

No comments :