17/04/2019

Ρωσία: Κάθειρξη 14 ετών για κατασκοπεία επεβλήθη στον Νορβηγό Φροντε Μπεργκ

Η ρωσική δικαιοσύνη επέβαλε την ποινή της 14ετούς καθείρξεως στον Νορβηγό Φρόντε Μπεργκ, ο οποίος είχε συλληφθεί και παραπεμφθεί στην δικαιοσύνη με την κατηγορία ότι διενεργούσε κατασκοπεία στην Ρωσία για λογαριασμό της νορβηγικής υπηρεσίας κατασκοπείας. Η FSB με ανακοίνωση της ισχυρίσθηκε στο δικαστήριο ότι υπάρχουν όλα τα πειστήρια που αποδεικνύουν ότι ο Μπεργκ συνέλεγε απόρρητες κρατικές πληροφορίες. Κατά την άποψη των ανακριτικών αρχών ο Μπεργκ συγκέντρωνε απόρρητες πληροφορίες για τα πυρηνικά υποβρύχια του πολεμικού στόλου της Ρωσίας, για λογαριασμό της νορβηγικής υπηρεσίας κατασκοπείας. Ο Μπεργκ είχε συλληφθεί την ώρα που παρελάμβανε μυστικές πληροφορίες από ένα Ρώσο που εργάζονταν σε μονάδα της αμυντικής βιομηχανίας και ενεργούσε υπό τον έλεγχο της FSB.

Ο ίδιος ο Μπεργκ δεν αποδέχεται τις κατηγορίες. Ο δικηγόρος του Ιλιά Νόβικοφ δήλωσε ότι ο Μπεργκ μπορεί να χρησιμοποιήθηκε εν αγνοία του, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχό0μενο της ανταλλαγής του με κάποιον Ρώσο κατάσκοπο.Το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τον Μπεργκ εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα επιστρέψει στην πατρίδα του.

ΑΜΠΕ

Ένας Νορβηγός πρώην συνοριοφύλακας καταδικάσθηκε από δικαστήριο της Μόσχας σε 14ετή κράτηση σε «σκληρό» στρατόπεδο εργασίας διότι σύμφωνα με το κατηγορητήριο διενεργούσε κατασκοπεία εις βάρος του ρωσικού Ναυτικού. Ο 63χρονος Frode Berg, ο οποίος αρνείται την κατηγορία, συνελήφθη στην ρωσική πρωτεύουσα στις αρχές Δεκεμβρίου του 2018 κατά την διάρκεια εφόδου πρακτόρων της FSB, της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (ФСБ) που διαδέχθηκε την διαβόητη Επιτροπή Κρατικής Ασφαλείας (КГБ). Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, στην κατοχή του βρέθηκαν απόρρητα έγγραφα με πληροφορίες για το ρωσικό Ναυτικό και 3.000 ευρώ τα οποία σκόπευε να δώσει εκ μέρους των νορβηγικών μυστικών υπηρεσιών σε μια γυναίκα στην Μόσχα με το όνομα «Νατάσα». Το διαβαθμισμένο υλικό φέρεται να του το είχε παραδώσει ο 24χρονος Αλεξέι Ζίτνιουκ, πρώην αστυνομικός, ο οποίος επίσης κρατείται κατηγορούμενος για προδοσία κατά του κράτους. Ρωσικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι τον Ζίτνιουκ προσέγγισαν Νορβηγοί πράκτορες όταν αυτός εργαζόταν ως προσωπικό ασφαλείας σε εταιρία που προμήθευε το ρωσικό Ναυτικό με ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Υπενθυμίζεται ότι τα ρωσικά υποβρύχια από το Μούρμανσκ είναι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για το ΝΑΤΟ στον Βορρά από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

Δυτικά μέσα ενημέρωσης εγείρουν ερωτηματικά για τον σκοτεινό ρόλο του Ζίτνιουκ στην υπόθεση. Ο Berg είχε δηλώσει σε Νορβηγούς δημοσιογράφους που τον επισκέφθηκαν στις φυλακές της Μόσχας ότι «παγιδεύτηκε» και ότι απλώς επισκεπτόταν την Μόσχα επειδή τόσα χρόνια που συνεργαζόταν με τους Ρώσους ομολόγους του στην μεθόριο δεν είχε πάει ποτέ στην ρωσική πρωτεύουσα. Όταν οι δημοσιογράφοι τον πίεσαν να αποκαλύψει ποιος νομίζει ότι τον παγίδευσε, ο Berg δεν θέλησε να πει περισσότερα. Θα μπορούσε η ФСБ να είχε «στήσει» την υπόθεση και αν ναι, γιατί; Ο ίδιος πάντως φέρεται να έχει παραδεχθεί ότι λειτούργησε ως κούριερ των νορβηγικών μυστικών υπηρεσιών, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι είχε ελάχιστη γνώση της πραγματικής αποστολής. «Τον χρησιμοποίησαν εν αγνοία του» λέει ο συνήγορός του, Ίλια Νόβικοφ. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για συλλογή απορρήτων πληροφοριών» τονίζει. Επεσήμανε δε ότι στην ηλικία τού πελάτη του η επιβληθείσα ποινή ουσιαστικά ισοδυναμεί με ισόβια. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Berg δεν προτίθεται να ασκήσει έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης αλλά θα επιδιώξει να του δοθεί χάρη από τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν. Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Νόβικοφ δήλωσε μάλιστα ότι ο εντολέας του «περιμένει από την κυβέρνησή του να καταβάλει διπλωματικές προσπάθειες» οπότε «δεν βλέπουμε να υπάρχει πρακτικός λόγος για έφεση» όπως είπε χαρακτηριστικά.

https://www.ptisidiastima.com/russia-spy-subs/

No comments :

Post a Comment