16/04/2019

Κινέζικες «σφήνες» σε μια κατακερματισμένη Ευρώπη

Η Κίνα έχει βρει στους λαϊκιστές τη «ρωγμή» στο οικοδόμημα της Ευρώπης; Σε κοινή συνέντευξη τύπου Salvini και Le Pen, αναφερόμενοι στις Ευρωεκλογές, προανήγγειλαν μια «επανάσταση της κοινής λογικής» με σκοπό να σώσουν την Ευρώπη. Η τακτική τους πλέον διαφορετική: όχι διάλυση, αλλά αλλαγή της Ευρώπης εκ των έσω. Πώς; Μέσω της εξωτερικής πολιτικής και των σχέσεων με την Κίνα. Το παράδοξο: ενώ κατηγορούν την ΕΕ ότι εκθέτει τις χώρες στους κινδύνους της παγκοσμιοποίησης δεν διστάζουν να συνεργαστούν με την Κίνα η οποία έχει επωφεληθεί στο μέγιστο από το άνοιγμα των διεθνών αγορών (η αύξηση των κινεζικών εξαγωγών από 257 δισεκατομμύρια δολάρια το 2000 σε 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2016 κατέστησε την χώρα σε κορυφαίο εξαγωγέας στον κόσμο!). Είθισται, παραδοξότητες και «εμπόριο πολιτικής» να χρησιμοποιούνται από όσους παίζουν, όχι με σκοπό να κερδίσουν τον αντίπαλο, αλλά κυρίως για να επιβάλλουν την δική τους εκδοχή για τα πράγματα. Oι λαϊκιστές γνωρίζουν ότι, ακόμη κι ως μειοψηφία στο νέο Ευρωκοινοβούλιο, θα έχουν διασφαλίσει τις απαραίτητες κοινοβουλευτικές δυνάμεις ώστε να μπορούν να υπονομεύουν την ΕΕ, κυριαρχώντας στο πολιτικό παιχνίδι.

Η «στρατηγική επιβολής», και όχι νίκης, από πλευράς λαϊκιστών κουμπώνει με την «στρατηγική της σφήνας» που ακολουθεί το Πεκίνο. Οι συμφωνίες ύψους 2.5 δισ. ευρώ μεταξύ Ιταλία-Κίνας σχολιάστηκαν ως κίνηση ισχύος του εθνικολαϊκιστικού κυβερνητικού συνασπισμού (Πέντε Αστέρια και Λέγκα) στην κόντρα με τις Βρυξέλλες. Τα μηνύματα από την Ουάσινγκτον σαφή: η επιλογή κινεζικών κολοσσών για να εγκαταστήσουν δίκτυα 5G στην Ευρώπη μπορεί να απειλήσει την εθνική ασφάλεια, αφήνοντας αιχμές για διενέργεια κατασκοπείας. «Η περίοδος της ευρωπαϊκής αφέλειας έχει τελειώσει», δήλωσε ο Macron, λίγες όμως ημέρες προτού ο ίδιος υπογράψει συμβόλαια αξίας 40 δισ. ευρώ με το Πεκίνο. Οι Βρυξέλλες ερμηνεύουν την υπογραφή - εκτός κοινοτικών κανόνων - διμερών συμφωνιών μεταξύ Κίνας και ευρωπαϊκών χωρών ως «σφήνες» συνεργασίας στα πλαίσια της τακτικής «διαίρει και βασίλευε» που ακολουθεί το Πεκίνο. Αποτέλεσμα: η ΕΕ χάνει την ικανότητα να μιλάει ενιαία. Κατά καιρούς, χώρες μπλόκαραν κοινές δηλώσεις: τον Μάρτιο του 2017, η Ουγγαρία συνέβαλε στην αποδυνάμωση μιας τοποθέτησης της ΕΕ σχετικά με καταγγελίες περί βασανιστηρίων που υπέστησαν συλληφθέντες δικηγόροι στην Κίνα. Τον Ιούνιο του 2017, η Ελλάδα ανέστειλε κοινή δήλωση της ΕΕ στον ΟΗΕ που επικρίνει το αρχείο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κίνας.

Το Πεκίνο κερδίζει από μια σταθερή, αλλά εύθραυστη και κατακερματισμένη ΕΕ. Τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν διαφορετικά συμφέροντα και στρατηγικές όσον αφορά την Κίνα. H αφύπνιση, για την οποία μίλησε πρόσφατα ο Macron, έχει αρχίσει νωρίτερα στη Γερμανία. Μετά την εξαγορά της γερμανικής εταιρίας κατασκευής ρομπότ Kuka από τον κινέζο κατασκευαστή συσκευών Midea το 2016 και την επένδυση ύψους 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Geely στη Daimler το 2018, η Γερμανία έχει πλέον αντιληφθεί ότι η Κίνα δεν είναι μια νέα Ιαπωνία. Το μπλόκο της κυβέρνησης Merkel στη πώληση σε Κινέζους επενδυτές της Leifeld Metal Spinning, στους πελάτες της οποίας περιλαμβάνονται εταιρίες σε κλάδους κρίσιμης σημασίας (αυτοκινητοβιομηχανίας, χημικών και αεροδιαστημικής), στέλνει ένα αδιαμφισβήτητο μήνυμα: το Βερολίνο είναι αποφασισμένο να κάνει περισσότερα για να ελέγξει τις ξένες επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς απέναντι σε μια νέα υπερδύναμη η οποία ξεδιπλώνει πολύ επιδέξια τις στρατηγικές της προθέσεις για παγκόσμια κυριαρχία.

Η αυξανόμενη επιρροή του Πεκίνου είναι αποτέλεσμα προσεκτικού σχεδιασμού από πλευράς Κίνας όσο και ευνοϊκής συγκυρίας. Το Πεκίνο επιδιώκει να δημιουργήσει μια πιο θετική διεθνή αντίληψη για τον ρόλο της Κίνας ως θεματοφύλακα του ελεύθερου εμπορίου και πολέμιο του προστατευτισμού, την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ επιζητούν τον απομονωτισμό και η ΕΕ είναι πολύ απασχολημένη με τα κενά του δικού της σχεδίου. Ευρωκρίση-μεταναστευτικό-Brexit και μισοοργανωμένη ακαταστασία στο εσωτερικό έχουν στερήσει από την ΕΕ τη δυνατότητα (ή την επιδίωξη) για μια ισχυρή εξωτερική πολιτική. Οι εκκλήσεις σε ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου προς τις χώρες-μέλη «να μιλούν με μία, κοινή φωνή» με το Πεκίνο δεν είναι τυχαίες. Σε ψήφισμα του 2015, γίνεται ειδική αναφορά στην πρωτοβουλία «16+1» (πλέον «17+1» με τη πρόσφατη προσχώρηση της Ελλάδας), τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να διαιρέσει την ΕΕ ή να αποδυναμώσει τη θέση της απέναντι στην Κίνα».
Το γεγονός ότι ο Μacron κάλεσε τη Merkel και τον Junker σε πρόσφατη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κίνας Xi στο Μέγαρο των Ηλυσίων αποτελεί ένδειξη της στροφής προς μια πιο συντονισμένη στάση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οικονομικές «σφήνες» και πολιτικές εξαρτήσεις τις οποίες δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνη της μια ευρωπαϊκή χώρα. Ωστόσο, το ζητούμενο για την Ευρώπη δεν είναι να αντιμετωπιστούν μόνο οι επεκτατικές βλέψεις της Κίνας, αλλά η αμφισβήτηση της παλαιάς τάξης που επέτρεψε στο Ευρωπαϊκό εγχείρημα να αναπτυχθεί. Στον νέο κόσμο που έρχεται, η «Ενωμένη Ευρώπη» καλείται να βρει μια νέα ισορροπία τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών της. Προτού το «εντέλει» να είναι πολύ αργά.

Μαρίλη Μέξη.
[Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Ανώτερη Ερευνητική Εταίρος στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Γενεύης. Ερευνητική Σύμβουλος στο Ινστιτούτο Έρευνας των Ηνωμένων Εθνών για την Κοινωνική Ανάπτυξη.

5 comments :

  1. Anonymous16/4/19 14:56

    Αυτα να τα διαβάσουν όσοι θεωρούσαν και θεωρούν τα διάφορα λαϊκιστικά νέο-δεξιά κόμματα ως «εθνικιστικά» και ως ελπίδα για την Ευρώπη. Καλοστημένες εβραϊκές παγίδες ειναι για να ενθουσιάσουν τον κοσμακι, στέλνοντας πισω πέντε δεκα άμοιρους Πακιστανούς στην χώρα τους την ιδια στιγμη που πουλούν γη και ύδωρ στους σχιστοματες. Εγω παντως δεν βλεπω κάποια ουσιαστική αντίσταση απο πουθενά. Ακόμη και οι περιοδικές «αντιδράσεις» του προέδρου των ΗΠΑ μου φαινονται περισσοτερο ως μεγαλοστομίες και φασαρίες άνευ ουσίας.

    Βλάχος

    ReplyDelete
  2. Anonymous16/4/19 15:00

    Υ.Γ. Η κυβέρνηση του Βερολίνου αγνόησε πλήρως τις προειδοποιήσεις της γερμανικής εξωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών (BND) και άνοιξε τις πύλες για να εισχωρήσει η Huawei. Σημειώνω οτι το BND απο το 2011 προειδοποιούσε σε εσωτερικές εκθέσεις την γερμανική κυβέρνηση.

    Βλάχος

    ReplyDelete
  3. ΕΤΣΙ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΣ ΕΙΝΑΙ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΤΑ ΔΕΞΙΑ-ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ -ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΔΕΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΕΖΟΥΣ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΕΚΠΟΡΕΥΟΤΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ.
    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΟΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΑΥΤΗ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ (ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ) ΕΠΛΗΞΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ ΕΙΣ ΟΦΕΛΟΣ ΠΑΛΙ ΤΩΝ ΚΙΝΕΖΩΝ.
    Η Ε.Ε ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΜΑΛΛΟΝ ΑΠΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ή ΑΡΓΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ ή ΠΛΗΡΩΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΙΝΕΖΟΥΣ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΑ ΠΟΣΤΑ "ΕΙΔΙΚΟΥΣ".
    ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΗ ΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΙΝΕΖΩΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΟΥΣ.

    ΤΑ ΔΕΞΙΑ-ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ -ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΟΡΘΩΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΡΑΜΠ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΠΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥ ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΩΣ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ.

    ReplyDelete
  4. Anonymous16/4/19 22:11

    Αυτή η διαμάχη σχετικά με το Ποιός είναι πιο επικίνδυνος για την επιβίωση του λευκού ανθρώπου κρατάει καιρό. Τα νεοεθνικιστικα ευρωπαϊκά κόμματα καθώς και πολλοί λευκοί, Μετά και την καταστροφική ήττα του λευκού στον Β παγκόσμιο, θεωρούν νούμερο 1 εχθρό την σιωνιστική δυση με αιχμή του δόρατος τους αμερικανούς και τον οποιο πολιτισμό τους. Οπότε όταν έρθει πλέον η ώρα της επιλογής στρατοπέδου, με ποιον θα πάει ο εθνικιστής/φυλετιστης λευκός; Με τον πολυπολιτισμικό στρατό της δύσης- Αμερικής και Βρυξελλών που θα απαρτίζεται από ορδές νεγρων εθνικιστών μαύρων πανθηρων, ομοφυλοφιλων αντιρατσιστων εραστών των προηγούμενων, φεμινιστριων, παιδεραστών, ισλαμιστών, κ.λ.π, η με τον στρατό των κινέζων και των Ρώσων που θα έρχεται σαν απελευθερωτικός από τους προηγούμενους;

    ReplyDelete
  5. με ποιον θα πάει ο εθνικιστής/φυλετιστης λευκός;

    ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΩΣΣΟΥΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ , ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΙΝΕΖΟΥΣ ΟΜΩΣ ΟΧΙ. ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΑΥΤΟΙ ΤΩΡΑ ΣΥΜΠΟΡΕΥΟΝΤΑΙ, ΠΑΝΕ ΠΑΚΕΤΟ, ΟΠΟΤΕ ΕΧΕΙ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟ ΟΛΟΝ. ΠΑΝΤΩΣ ΟΠΩΣ ΕΙΠΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΤΩΝ ΣΙΝΩΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΡΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΛΕΥΚΟΥΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΥΣ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ.

    ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΚΟΠΕΥΟΝΤΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ. ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΙΝΕΖΟΥΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΤΗΝ "ΑΠΟ-ΣΙΩΝΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ" ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥΣ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ "ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ" ΔΗΘΕΝ ΕΘΝΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΧΕΡΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ. ΑΡΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝΟΥΝ ΠΑΛΙ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ.

    ReplyDelete