07/03/2019

ΚΑΙ Η ΓΑΛΛΙΑ ΗΛΘΕ...

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: 1/3/19 ΕΞ ΑΦΟΡΜΗΣ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΣΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΕΓΡΑΦΑ..."ΔΕΝ ΠΑΥΩ ΟΜΩΣ ΝΑ ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΓΑΛΛΙΑ".
ΜΕΝΕΙ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΕΚΠΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΟΥ ΑΙΤΗΜΑ ΠΕΡΙ ΤΡΙΜΕΡΟΥΣ ΣΥΝΝΕΝΟΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΕΞΑΓΟΜΕΝΩΝ ΠΟΣΟΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ.
Η ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ. ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ ΤΑ ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ, ΟΥΤΕ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΣΤΟΜΙΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΘΕΜΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΩΣ.

Το ξεκάθαρο και ισχυρό μήνυμα της διαρκούς παρουσίας του Γαλλικού Ναυτικού στην Αν. Μεσόγειο έστειλε με την επίσκεψη της η ανθυποβρυχιακή φρεγάτα Latouche-Treville (D646) κλάσης Georges Leygues (Type F70 AS) στο λιμάνι του Πειραιά στο πλαίσιο του πολύμηνου ταξιδιού που το πλοίο θα πραγματοποιήσει στην Μέση Ανατολή, τον Ινδικό Ωκεανό και την Ασία με τελευταία στάση την Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας. Το γαλλικό πλοίο που ανήκει στο ανθυποβρυχιακό στολίσκο της ναυτικής βάσης της Βρέστης ο οποίος αποτελείται από τρία πλοία της κλάσης Georges Leygues (Type F70 AS) και μια φρεγάτα κλάσης Aquitaine (FREMM) και έχει ως αποστολή του την προστασία του πυρηνοκίνητου υποβρύχιου στόλου της Γαλλίας, ο οποίος αποτελείται από τέσσερα υποβρύχια βαλλιστικών διηπειρωτικών πυραύλων κλάσης Le Triomphant και έξι πυρηνοκίνητα υποβρύχια κλάσης Rubis. Η επίσκεψη της φρεγάτας Latouche-Treville (D 646) στον Πειραιά πρόκειται για μια ακόμη από τις δεκάδες, για την ακρίβεια 35 κατά μέσο όρο επισκέψεις, που πραγματοποιούν στην Ελλάδα κάθε χρόνο τα πλοία του Γαλλικού Ναυτικού, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή παρουσία της Γαλλίας στην Αν Μεσόγειο και το γεωπολιτικό ενδιαφέρον των γαλλικών κυβερνήσεων για αυτή την περιοχή.

Αυτά επεσήμανε ο Γάλλος πρέσβης Christophe Chantepy και ο Ακόλουθος Άμυνας της γαλλικής Πρεσβείας Συνταγματάρχης Charles Aballea κατά την διάρκεια της ξενάγησης και ενημέρωσης ομάδας δημοσιογράφων του ελληνικού αμυντικού χώρου στο πλοίο, που διοργανώθηκε από τη Γαλλική Πρεσβεία. Τόσο ο Γάλλος Πρέσβης, όσο και ο Ακόλουθος Άμυνας επεσήμαναν τις ιδιαίτερα στενές φιλικές, διαχρονικές και στρατηγικές σχέσεις που έχουν οι δύο χώρες εδώ και δύο σχεδόν αιώνες, ενώ ο Πρέσβης χαρακτήρισε την Ελλάδα φιλική χώρα με την οποία οι απόψεις της Γαλλίας ταυτίζονται 99,9%. Επιπρόσθετα ο Γάλλος Πρέσβης σημείωσε την βοήθεια και την υποστήριξη που παρείχε η Γαλλία στην Ελλάδα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και των Μνημονίων και την διάθεση για κατανόηση των ελληνικών θέσεων από το Παρίσι, τα σκληρά χρόνια που βίωσαν οι Έλληνες πολίτες. Όσον αφορά το μέλλον των ελληνογαλλικών στρατιωτικών σχέσεων ο Πρέσβης σημείωσε ότι υπάρχουν μια σειρά από εξοπλιστικά προγράμματα σε εξέλιξη, όπως το ζήτημα της υποστήριξης των μαχητικών Mirage-2000EGM/BGM/-5MkII της Πολεμικής Αεροπορίας, των μεταφορικών ελικοπτέρων ΝH90TTH της Αεροπορίας Στρατού και φυσικά το πρόγραμμα απόκτησης νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού. Όπως επεσήμανε ο Πρέσβης Christophe Chantepy, «υπάρχει κοινή επιθυμία των δύο χωρών τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια να αναπτυχθούν περαιτέρω τα επόμενα χρόνια».

Στον τομέα της συνεργασίας, συνεκπαίδευσης των Ελληνικών και των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων ο Γάλλος Πρέσβης Christophe Chantepy και ο Ακόλουθος Άμυνας της γαλλικής Πρεσβείας Συνταγματάρχης Charles Aballea αποκάλυψαν ότι η Γαλλία έχει καταθέσει αίτημα να συμμετάσχει με δύο Αξιωματικούς παρατηρητές στην ελληνο-αιγυπτιακή άσκηση «Μέδουσα» τον Ιούνιο του 2019, η οποία πραγματοποιείται σε δύο φάσεις, την πρώτη στην περιοχή της Αιγύπτου και τη δεύτερη στο νησιωτικό χώρο της Ελλάδας. Η άσκηση Μέδουσα πραγματοποιείται ανελλιπώς από το 2015 και έχει συμβάλει στην ενίσχυση των στρατιωτικών σχέσεων της Ελλάδας και της Αιγύπτου. Μετά από την συμμετοχή με παρατηρητές στην πρώτη φάση της άσκησης «Μέδουσα 2019» η Γαλλία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην επόμενη φάση με πολεμικά πλοία και άλλα μέσα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σχέσεις της Γαλλίας με την Αίγυπτο είναι ιδιαίτερα στενές τα τελευταία χρόνια και μάλιστα το Ναυτικό της αραβικής χώρας πρόσφατα απέκτησε τρία -τουλάχιστον- πολεμικά πλοία από την Γαλλία, τα δύο ελικοπτεροφόρα κλάσης Mistral Gamal Abdel Nasser (L1010) και Anwar El Sadat (L1020) και την φρεγάτα κλάσης Aquitaine (FREMM) Tahya Misr (FFG1001).

Το σημείο όμως της ενημέρωσης που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής ήταν η απάντηση του Γάλλου Πρέσβη Christophe Chantepy στην ερώτηση πως θα αντιδρούσε η Γαλλία αν τα πλωτά μέσα της γαλλικής εταιρείας Total που δραστηριοποιείται στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ παρενοχληθούν και εμποδιστούν να πραγματοποιήσουν τις εργασίες τους από τουρκικά πολεμικά πλοία, όπως είχε συμβεί το 2018 με το ερευνητικό πλοίο της ιταλικής εταιρείας ENI. Κρατώντας μια προσεκτική αλλά και ξεκάθαρη θέση, ο Γάλλος Πρέσβης έστειλε προς κάθε ενδιαφερόμενο, χωρίς όμως να κατονομάσει την Τουρκία, το μήνυμα του αναφέροντας πως υπάρχουν θέματα για τα οποία δεν μιλάμε δημόσια και πως η Γαλλία εργάζεται πάντα για τη μείωση των εντάσεων. Σύμφωνα με τον Γάλλο Πρέσβη, «Η Γαλλία είναι παρούσα σε όλες τις θάλασσες. Αυτή η παρουσία δεν είναι ούτε ανώνυμη ούτε τυχαία». Πάντως όπως επεσήμανε ο Πρέσβης Christophe Chantepy, η Γαλλία επιδιώκει πάντοτε το διάλογο και τη συνεργασία και την αποφυγή εντάσεων με απώτερο στόχο την οικονομική ευμάρεια των φιλικών χωρών συμμάχων της και φυσικά της ΕΕ.

Από την άλλη πλευρά δεν θα πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας, το γεγονός ότι όταν η Γαλλία διέγνωσε πως τα συμφέροντα της βλάπτονται στην Συρία, δεν δίστασε τον Απρίλιο του 2018 να πλήξει με πυραύλους cruise SCALP EG & SCALP Naval (MdCN) στόχους της συριακής κυβέρνησης σε συνεργασία με την Βρετανία και τις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας την αποφασιστικότητα της γαλλικής κυβέρνησης να υπερασπίσει εμπράκτως και δυναμικά τα συμφέροντα της…

https://www.defence-point.gr/news/galliko-naytiko-latouche-treville-d646-ston-peiraia-mia-episkepsi-me-pollapla-minymata

No comments :

Post a Comment