17/03/2019

Ζηλωτές του περιβάλλοντος στην υπηρεσία της παλιάς καλής γεωπολιτικής…

Τον Φεβρουάριο του 2018 η Ιταλική EΝΙ απέσυρε το γεωτρύπανό της από το οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ. Σε εκείνη την περίπτωση, η ΕΝΙ έπαιξε εμμέσως το παιγνίδι της Άγκυρας.
Πρόσφατα, η Ιταλία εντελώς ξαφνικά αποφάσισε να υψώσει εμπόδια στην κατασκευή του αγωγού East Med φέροντας ως δικαιολογία την προστασία του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού τύπου στις αρχές της εβδομάδας, η κυβέρνηση κάτω από την πίεση του κινήματος των «Πέντε Αστέρων» ζήτησε πάγωμα τουλάχιστον της δικής της συμμετοχής στο μεγαλεπήβολο επενδυτικό σχέδιο. Το υπουργείο Περιβάλλοντος της Ιταλίας έδωσε εντολή για νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο σημείο όπου θα φτάνει ο αγωγός East Med, σε περιοχή του Οτράντο. Σημειωτέον ότι εκεί θα καταλήγει και ο TAP, για τον οποίο επίσης τα «Πέντε Αστέρια» έχουν εκφράσει περιβαλλοντικές ανησυχίες, [1].

Η προστασία του περιβάλλοντος τείνει να μετατραπεί, αν δεν έχει ήδη μετατραπεί, σε ένα είδος «θρησκείας» η οποία χρησιμοποιείται ενίοτε ως γεωπολιτικό εργαλείο αναλόγως των επιδιώξεων διάφορων συμφερόντων. Οι άνθρωποι χρειάζονται τη θρησκεία. Δεν υπάρχει ένας και μοναδικός ορισμός της λέξης «θρησκεία». Η λέξη «θρησκεία» ετυμολογείται από τη λέξη «Θρήσσα-Θρήσσαι», δηλαδή από τις μυημένες στα Καβείρια μυστήρια θράκισσες γυναίκες που καταλαμβάνονταν από ενθουσιασμό και ιερή μανία, [2]. Η ανάγκη για την «περιβαλλοντική θρησκεία» προκύπτει από τη λατρεία του περιβάλλοντος ως υποκατάστατο των παραδοσιακών θρησκειών. Ο Μαρξ κήρυξε την οργανωμένη θρησκεία ως το «οπιοειδές των μαζών» αλλά οι άνθρωποι χρειάζονται θρησκεία κάποιας μορφής ή άλλης για να φέρνουν νόημα στη ζωή τους και να καθοδηγούν τη συμπεριφορά τους. Έτσι, αν απορρίψουν την οποιαδήποτε θρησκεία θα αναζητήσουν ένα νέο «Ιερό Δισκοπότηρο» για να το ανυψώσουν και να το αντικαταστήσουν. Το περιβάλλον είναι σίγουρα μία από αυτές τις υποκατάστατες θρησκείες. Στην πραγματικότητα, ο σύγχρονος περιβαλλοντισμός έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας κλασικής θρησκείας, [3]. Αυτό ισχύει και για τους θιασώτες της υπερθέρμανσης του πλανήτη η οποία αμφισβητείται πλέον ουδόλως.

Το 1979, επί προεδρίας Jimmy Carter, παρουσιάσθηκε το θεωρητικό μοντέλο της υπερθέρμανσης του πλανήτη από τον Gordon MacDonald. Οι αναγνώστριες/τες ίσως δεν γνωρίζουν το όνομα Gordon MacDonald. Ο Gordon MacDonald ήταν ο «μπαμπάς» της Κλιματικής Αλλαγής. Στις 8 Δεκεμβρίου 1979 το περιοδικό «People Magazine»σε αφιέρωμά του παρουσίασε την προφητεία του Gordon MacDonald για την ανύψωση της στάθμης των νερών και της Κλιματικής Αλλαγής, [4]. Τι προφήτεψε(!) ο MacDonald πριν ακριβώς από 40 χρόνια; Ότι μέχρι το 2020 (δηλαδή του… χρόνου!) το επίπεδο της θάλασσας θα έχει ανέβει 6 μέτρα (= 20 feet) λόγω της αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα! Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, οι θιασώτες της Κλιματικής Αλλαγής, είναι σαν να μας λένε ότι του χρόνου το Παλιό Λιμάνι των Χανίων ή το Λιμάνι του Πειραιά, η θα εξαφανισθεί πλήρως! Μην τρελαθούμε. Πόσο ανέβηκε τελικά η στάθμη των ωκεανών από το 1979; Με όλο τον σεβασμό, ούτε μέχρι τη σόλα του παπουτσιού του κ. MacDonald. Τι επακολούθησε όμως την αποτυχημένη πρόβλεψη του κ. Mac Donald; Ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Jimmy Carter υιοθέτησε τις απόψεις του MacDonald με αποτέλεσμα, έπειτα από 40 ολόκληρα χρόνια όχι απλώς να σέρνεται αυτό το αποτυχημένο επιστημονικό θεωρητικό μοντέλο, αλλά πάνω σε αυτό στηρίχθηκε ολόκληρη η ιστορική Συμφωνία του Παρισιού.

Πάνω σε αυτό το θεωρητικό μοντέλο στηρίχθηκε η επιβολή των δυσβάστακτων σοβιετικού τύπου πράσινων φόρων. (Ο Jimmy Carter δεν κατάφερε να ξαναεκλεγεί, αλλά οι πράσινοι «σοβιετικοί» φόροι παρέμειναν). Έκτοτε, οι «πιστοί» της «θρησκείας» του οικολογικού κινήματος, ακολουθούν πιστά την «προφητεία» του κ. Mac Donald. Ο κύκλος του κλίματος αλλάζει μπροστά στα μάτια μας. Βρισκόμαστε σε μεταβατική κατάσταση από τη θέρμανση στην ψύξη η οποία είναι απολύτως φυσιολογική ως φαινόμενο καθώς συμβαίνει εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Ποια είναι η πικρή – σκληρή πραγματικότητα; Η Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή στηρίχθηκε σε ένα αποτυχημένο θεωρητικό μοντέλο του 1979 το οποίο τελικώς κατέστη η «βίβλος» μίας νέας «θρησκείας», [5].

Ας επιστρέψουμε στην Ιταλία: για να αντιληφθεί κανείς τί συμβαίνει (πιθανώς) πίσω από την ξαφνική απόφαση της Ιταλικής Κυβέρνησης να υψώσει εμπόδια στον αγωγό East Med θα πρέπει να ξεκινήσει με την ερώτηση: «Άραγε, ποιοι θα ωφεληθούν από αυτήν την απόφαση; Το περιβάλλον ή μήπως κάποιες άλλες χώρες;». Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση ίσως καταρρίψει τις «θρησκευτικές δοξασίες» των περιβαλλοντικών μελετών οι οποίες, με τη σειρά τους, έχουν μετατραπεί σε γεωπολιτικές «ιερές εγκυκλίους» της περιβαλλοντικής «θρησκείας». Τέλος, ας σημειωθεί, ότι όπως σε όλες τις «θρησκείες» έτσι και στην «πράσινη θρησκεία» υπάρχουν και οι κατά τόπους πανίσχυροι «μητροπολίτες» οι οποίοι δρουν ως προστάτες των «ιερών κειμηλίων» φροντίζοντας να μη βγαίνουν οι πιστοί από το μαντρί και έτσι απολεσθεί πολυετής εξουσία των «μητροπολιτών». Ποιο είναι το πρόβλημα; Όταν οι κάθε είδους «θρησκείες» μπλέκουν τα πόδια τους στη γεωπολιτική, το αποτέλεσμα είναι άκρως επικίνδυνο.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
[1] https://energypress.gr/news/evdomada-exelixeon-gia-ton-agogo-fysikoy-aerioy-east-med-ti-kryvei-taxidi-toy-ypoyrgoy-pen
[2] https://www.academia.edu/34940015/%CE%97_%CE%B8%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%B1_%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD_%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CF%87%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%B1
[3] https://www.zerohedge.com/news/2019-03-02/when-bubbles-burst-tesla-everything-cycle-end-global-warming
[4] https://people.com/archive/co2-could-change-our-climate-and-flood-the-earth-up-to-here-vol-12-no-15/
[5] http://hania.news/2019/03/10/%CE%BA%CE%BB%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%AE-%CE%BC%CE%AE%CF%80%CF%89%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF-%CE%B1%CF%80%CE%BF/

Δρ. Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος

No comments :

Post a Comment