13.2.19

Μ.Πομπέο: Οι ΗΠΑ θα κάνουν τα πάντα για να σταματήσουν την κατασκευή του Nord Stream 2

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΜΕΓΑΛΟΣΤΟΜΙΕΣ ΑΝΕΥ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΜΟΧΛΟΥ ΠΙΕΣΗΣ, ΑΦΟΥ ΑΚΟΜΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΙΤΕ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΝΟΜΑ. ΠΡΙΝ ΚΑΝΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΤΑ... "ΠΑΝΤΑ" Ο ΠΟΜΠΕΟ, ΑΣ ΠΙΕΣΕΙ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ (ΣΤΙΣ ΗΠΑ) ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ... ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ.

ΤΑ "ΠΑΝΤΑ" ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ...
  • ΤΗΝ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΟΖ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΚΛΕΙΨΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ (ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ) ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ ΑΠΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ.
  • ΤΗΝ ΜΗ ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΓΕΛΟΙΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ, ΤΟΥ "ΤΑΠ", ΜΕ ΡΩΣΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ, ΔΙΟΤΙ ΤΩΡΑ ΔΙΕΠΙΣΤΩΣΑΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΡΑΦΑΜΕ ΠΩΣ ΤΟ ΑΖΕΡΙΚΟ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΟΥΤΕ ΓΙΑ "ΖΗΤΩ", ΑΛΛΑ ΟΙ ΗΠΑ ΦΑΓΩΘΗΚΑΝ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ.
  • ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ, ΩΣ ΟΔΟ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ, ΑΦΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΩΣΣΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕΝΟ "turkish stream"
ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ... ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ...

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε χθες Τρίτη από τη Βαρσοβία ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να σταματήσουν την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος θα συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία. Με αυτό τον τρόπο ο Πομπέο υπογράμμισε την απουσία διάθεσης συμβιβασμού από την πλευρά της Ουάσινγκτον, την ώρα που η Γερμανία προσπάθησε χθες να προσεγγίσει τις ΗΠΑ δεσμευόμενη να εισάγει ήδη τα επόμενα χρόνια αμερικανικό υγροποιημένο αέριο και να κατασκευάσει τις απαραίτητες υποδομές. Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό, ο αγωγός αερίου, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε πέρυσι, «έστειλε χρήματα» στη Ρωσία, βλάπτοντας την Ευρώπη.«Αν και αυτή η συναλλαγή έχει σίγουρα μια εμπορική πτυχή, ενέχει τεράστιο κίνδυνο για την ασφάλεια», τόνισε ο Πομπέο στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Πολωνό ομόλογό του Γιάτσεκ Τσαπούτοβιτς.«Πιστεύω ότι ο πρόεδρος Τραμπ ήταν απολύτως ξεκάθαρος για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν τα πάντα ώστε η ευρωπαϊκή ασφάλεια να βρίσκεται στο πρώτο πλάνο σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές αποφάσεις», τόνισε όταν ρωτήθηκε εάν οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων.

Ο νέος αγωγός προβλέπεται να διπλασιάσει τις ικανότητες του Nord Stream, ο οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο από τις ακτές της Βαλτικής στη Ρωσία ως τη Γερμανία. Την κατασκευή του στηρίζει υπό όρους η Γαλλία, όμως σε αυτή αντιτίθενται οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία.«Συμμεριζόμαστε την άποψη ότι ο Nord Stream 2 δεν εξυπηρετεί την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, το θεωρούμε ένα αποτυχημένο σχέδιο, δηλαδή βλαπτικό για την ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου», σχολίασε από την πλευρά του ο Τσαπούτοβιτς.Ο Πομπέο πραγματοποιεί περιοδεία στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη με στόχο να αντικρούσει την αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας, την οποία κατηγορεί ότι εκμεταλλεύεται το ζήτημα τη ενέργειας για να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη.Την ίδια ώρα ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας Νταν Μπρουγιέτ συμμετέχει στη Γερμανία σε μια διάσκεψη για το υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Τροποποιήσεις στην ευρωπαϊκή ντιρεκτίβα για το φυσικό αέριο θα περιλαμβάνουν και τους αγωγούς μέσω μη χωρών μελών της Ένωσης και πιθανότατα θα επηρεάσει και το σχέδιο του αγωγού Nord Stream 2 ο οποίος θα μεταφέρει ΦΑ από τη Ρωσία στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Ρώσο πρέσβη στην Ευρωπαϊκή Ένωση Βλαντιμίρ Σιζόφ, δεν υπάρχει περίπτωση μη ολοκλήρωσης του Nord Stream 2. «Πιθανόν να υπάρχουν πολλές εναλλακτικές αλλά ο αγωγός θα κατασκευαστεί. Μην αμφιβάλετε», δήλωσε. Η Κομισιόν ανέφερε, από την πλευρά της, ότι οι τροποποιήσεις θα εγκριθούν. Θα απαιτηθεί, κατόπιν, η έγκριση του ευρωκοινοβουλίου. Τον Νοέμβριο του 2017 η Κομισιόν αποφάσισε την επέκταση των ευρωπαϊκών κανόνων για την ενέργεια περιλαμβάνοντας σε αυτούς και τους αγωγούς από μη ευρωπαϊκές χώρες. Η προεδρεύουσα αυτό το εξάμηνο στην ΕΕ Ρουμανία είχε προτείνει αλλαγές στην πρόταση της Κομισιόν οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τόσο τον Nord Stream 2, όσο και τον Turkish Stream.

Την στήριξη της Αυστρίας στον αγωγό Nord Stream 2 εξέφρασε για ακόμη μια φορά ο Καγκελάριος της Αυστρίας Sebastian Kurz, μιλώντας στο κανάλι ORF-2 TV κατόπιν συνομιλιών που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον. Υπογράμμισε, επίσης, πως η χώρα του θα συνεχίσει να προμηθεύεται ρώσικο φυσικό αέριο, καθώς είναι φθηνότερο από το αμερικάνικο LNG. Συγκεκριμένα, δήλωσε πως «Υποστηρίζουμε το έργο, καθώς μέλημά μας είναι η ασφάλεια εφοδιασμού της Αυστρίας και επιθυμούμε η χώρα να διαθέτει αέριο για να καλύπτει τις ανάγκες σε θέρμανση, αλλά και για τις εταιρείες μας, ώστε να διασφαλίζεται η παραγωγή τους». Πρόσθεσε, τέλος, πως η Αυστρία θα συνεχίσει τις απαραίτητες ενέργειες για την ανάπτυξη του έργου.
ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΟ:  https://isxys.blogspot.com/2019/02/nord-stream.html

No comments :