15/02/2019

Δημοσκοπική δυναμική απαξίωσης για το κόμμα «δημιουργία, ξανά!»

Η «δημιουργία, ξανά!» είναι Ελληνικό πολιτικό κόμμα με φιλοευρωπαϊκό και μεταρρυθμιστικό προσανατολισμό, το οποίο ιδρύθηκε στα τέλη του 2011, από τον Θάνο Τζήμερο. Ο Θάνος Τζήμερος εξελέγη Πρόεδρος της δημιουργίας, ξανά! από το 1ο Συνέδριο του κόμματος. Το κόμμα, μην έχοντας πρόσβαση στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, αξιοποίησε με μεγάλη επιτυχία το Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να κάνει γνωστές τις θέσεις του, όχι μόνο εντός Ελλάδας αλλά και στους Έλληνες του εξωτερικού.

Στις εκλογές του 2012, συμμετείχε για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές με 214 υποψηφίους και ψηφοδέλτια σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας, χρησιμοποιώντας το σλόγκαν «πολιτική χωρίς πολιτικούς». Το exit poll – που διενεργήθηκε από κοινού από πέντε εταιρείες δημοσκοπήσεων (ALCO, ΜΑRC, Metron Analysis, MRB και Οpinion) για λογαριασμό τεσσάρων τηλεοπτικών σταθμών (ALPHA, ANT1, MEGA και ΝΕΤ) – έδειξε ποσοστό από 1,9% έως 2,5%, το οποίο και επιβεβαιώθηκε από τα επίσημα αποτελέσματα. Η δημιουργία, ξανά! έλαβε 2,15% (135.965 ψήφους), καταλαμβάνοντας την 11η θέση. Το κόμμα κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστά άνω του 3% σε τέσσερις εκλογικές περιφέρειες: Λασιθίου 4,00%, Β’ Αθηνών 3,77%, Α’ Αθηνών 3,36% και Αττικής 3,02%. Αντίθετα, κατέγραψε το χαμηλότερo ποσοστό του στην εκλογική περιφέρεια Λέσβου με 0,84%.

Όπως σημείωσε στο viadiplomacy πολιτικός αναλυτής με μεγάλη εμπειρία, η τακτική να αποκλείεις ένα κόμμα από τις δημοσκοπήσεις με αυτή την δυναμική, την ώρα που καταγράφεις άλλα με μικρότερη, δημιουργείς μια δυναμική απαξίωσης. Η απαξίωση αυτή προς τον λαό τείνει να γίνει συνήθεια στο πολιτική με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Συμφωνία των Πρεσπών. Οι δημοσκοπήσεις στο επόμενο διάστημα πιθανόν να αποτελέσουν εργαλεία πόλωσης σύμφωνα με τον ίδιο, αφού τα ΜΜΕ δημοσιοποιούν ευρήματα που πάντα ικανοποιούν τον πολιτικό φορέα που στηρίζουν.

https://www.viadiplomacy.gr/i-epikindini-aferesi-kommatos-apo-tis-dimoskopisis/

No comments :

Post a Comment