04/01/2019

Ποιά είναι η επίσημη πολιτική αντιμετώπισης των εχθρικών UAV ;

Tο μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης, ένα τουρκικό UAV ANKA, εντοπίστηκε από ελληνικά ραντάρ στην περιοχή της Ρόδου. Αμέσως, απογειώθηκαν μαχητικά F-16 της ΠΑ, τα οποία το εντόπισαν και το έθεσαν υπό παρακολούθηση μέχρι να αποχωρήσει από το FIR χωρίς όμως να προβούν σε κατάρριψη.

Η κλιμάκωση των επιχειρησιακών δράσεων της γειτονικής μας χώρας, προκαλεί πλέον σοβαρό προβληματισμό καθώς τέθηκε για πρώτη φορά το ερώτημα, τι θα γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις και κατ επέκταση αν είναι οικονομικό-εφόσον τα τουρκικά ΜΕΑ δεν καταρρίπτονται-να δαπανώνται τεράστια ποσά για τα καύσιμα των μαχητικών που απογειώνονται σε Readiness συγκριτικά με το ελάχιστο κόστος ενός ΜΕΑ ανά ώρα πτήσης. Είναι προφανές ότι η στρατηγική απλής παρακολούθησης-συνοδείας των τουρκικών UAV δεν είναι αποτελεσματική ούτε σε επίπεδο κόστος-αποτέλεσμα, ούτε σε επίπεδο αποτροπής του αντιπάλου να διεξάγει αντίστοιχες επιχειρήσεις. Το ζήτημα προκάλεσε προβληματισμό στο ΓΕΑ το οποίο έχει προβεί στις απαραίτητες εισηγήσεις χωρίς να μπορεί να ειπωθεί κάτι περισσότερο σε αυτή τη φάση.

Πρόκειται για μια νέα πραγματικότητα και απειλή για την Ελλάδα, με τους αρμόδιους να παραδέχονται ότι αυτό το συμβάν, μαζί με αρκετά άλλα που εμπίπτουν στην κατηγορία των «άγνωστων ιχνών» που πετούν στον εναέριο χώρο του Έβρου και των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου, αποτελούν πλέον πρόβλημα για την Εθνική Ασφάλεια. Μια έννοια απόλυτα παρεξηγημένη στη χώρα μας και το χειρότερο άγνωστη για τους περισσότερους. Φυσικά η παθητική στάση δεν αποτελεί βιώσιμη επιλογή. Μοναδική λύση δεν μπορεί να είναι άλλη από την κατάρριψη των ΜΕΑ, όποτε αυτά εισέρχονται εντός Εθνικού Εναέριου χώρου. Ιδίως όταν αυτά επισημαίνονται κοντά η άνωθεν στρατιωτικών περιοχών.

Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια αποτελεί παραδοχή ότι ο αντίπαλος μπορεί πρακτικά να υπερίπταται οπουδήποτε επιθυμεί με τη σιωπηρή αποδοχή της Ελληνικής πλευράς. Ουδείς φυσικά τουρκος αξιωματούχος θα μπορεί να έχει το θράσος να διαμαρτυρηθεί σε ανώτατο επίπεδο όταν τμήματα ενός καταρριφθέντος UAV, θα επιδειχθούν δημόσια μετά από την ανάκτηση τους από Ελληνικό έδαφος. Μάλλον το αντίθετο καθώς η Τουρκία θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα καταγράφοντας μια ακόμη «ήττα» σε τακτικό επίπεδο.

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ: https://defencereview.gr/ta-mi-epandromena-aeroskafi-os-pollap-2/

No comments :

Post a Comment