12/01/2019

Συνέντευξη Βίτσα για λαθρομεταναστευτικό

ΚΟΥΡΗΤΗΣ:
ΤΙ ΜΑΘΑΜΕ..
1) ΠΩΣ ΟΙ ΟΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΥΡΩΝ ΥΠΗΚΟΩΝ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΔΕΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ. ΓΡΑΦΩ ΣΥΡΩΝ ΥΠΗΚΟΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΥΡΩΝ ΔΙΟΤΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΟΜΑΝΟΙ, ΔΛΔ ΤΟΥΡΚΟΙ. ΑΡΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΓΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ.
2) Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ ΘΕΛΕΙ ΛΕΕΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΔΥΟ ΚΕΝΤΡΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΝΗΣΙ. ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟ, ΕΑΝ ΦΡΟΝΤΙΖΕ ΝΑ ΒΡΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ. ΞΑΝΑΘΥΜΙΖΩ ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΥ ΥΠΕΒΑΛΛΕ ΤΟΤΕ Η "ΙΣΧΥΣ" ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΥΠΗΡΧΑΝ ΣΥΓΚΛΙΝΟΥΣΕΣ ΓΝΩΜΕΣ. ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΑΥΤΗ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΚΑΘ'ΟΛΟΚΛΗΡΙΑΝ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΝΑΣΧΕΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΡΟΕΣ.
3) ΤΟ 2020 ΘΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΙΑ, ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΑΥΤΗ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΔΩΝ.  Ο ΒΙΤΣΑΣ ΘΕΛΕΙ ΑΥΤΑ ΝΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ. ΠΩΣ ; ΜΑ ΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΤΕΛΩΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΑΝΤΕΨΤΕ ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ.

ΤΙ ΔΕΝ ΜΑΘΑΜΕ
4) ΔΕΝ ΡΩΤΗΘΗΚΕ ΠΩΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΑΝΑΣΧΕΣΕΙ ΤΙΣ ΡΟΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΑΦΟΥ ΠΑΡΑΔΕΧΘΗΚΕ ΠΩΣ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΥΡΩΝ ΥΠΗΚΟΩΝ ΔΕΝ ΤΙΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΕΙ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΤΙΣ ΕΓΚΑΘΙΣΤΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ. ΠΩΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΕΙ ΠΩΣ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΗ ΑΛΛΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ Ο ΒΙΤΣΑΣ ΘΑ ΚΛΗΘΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΗΝ ΗΔΗ ΨΗΦΙΣΘΗΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ, ΑΡΑ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΘΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ;
5) ΔΕΝ ΑΝΕΦΕΡΕ ΠΟΙΟΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 2015 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ, ΠΟΙΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΜΕΡΙΚΑ ή ΟΛΙΚΑ  ΠΟΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ  ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ;
6) ΔΕΝ ΡΩΤΗΘΗΚΕ ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΑΦΟΥ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ, ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΦΩΝΟ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ. ΘΕΛΕΙ-ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ; ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΤΑΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ;

Αύξηση κατά 284% των εισροών από τον Εβρο σημειώθηκε το 2018 σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, ενώ ταυτόχρονα μικρή ήταν η αύξηση της τάξης του 10% των εισροών από τα νησιά. Συγκεκριμένα, το 2018 συνολικά έφθασαν στην Ελλάδα 47.929 άτομα (έναντι 34.707 το 2017), εκ των οποίων οι 32.115 στα νησιά και οι 15.814 εισήλθαν από τον Εβρο. Προκειμένου να φιλοξενηθούν οι αιτούντες προετοιμάζονται δύο ακόμα καταυλισμοί. Τα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες για νέα πολιτική της Τουρκίας, στο πλαίσιο εφαρμογής πίεσης στην ελληνική κυβέρνηση και την ΕΕ για σειρά συνδεδεμένων ή και μη θεμάτων.  Οπως τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξη Τύπου, την οποία χαρακτήρισε «απολογιστική», απαιτείται «να εντείνουμε τις προσπάθειές μας σε αυτόν τον τομέα», σημειώνοντας ωστόσο ότι «οι οικογένειες Σύρων δεν επιστρέφονται στην Τουρκία. Αυτή είναι η άποψή μας». Σε ερώτηση που αφορούσε το πολιτικό σκηνικό και την πιθανότητα αλλαγής κυβέρνησης, ο κ. Βίτσας είπε… «Τρέμω την αλλαγή κυβέρνησης. Με βάση αυτά που έχει πει ο κ. Μητσοτάκης, θα φτιαχτούν δύο κέντρα σε κάθε νησί ώστε να διαχωρίζονται όσοι έχουν χαμηλό προσφυγικό προφίλ μόλις φθάνουν στη χώρα».

Οσον αφορά την αποσυμφόρηση των νησιών, ο υπουργός δήλωσε ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν. Κατά τη διάρκεια του χρόνου μετέβησαν από τα νησιά στην ενδοχώρα 29.090 άνθρωποι, οι οποίοι κρίθηκαν ευάλωτοι. Σημείωσε ακόμη ότι έως τις αρχές Φεβρουαρίου–ενάμιση χρόνο μετά την αποχώρηση των ΜΚΟ που παρείχαν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης– θα έχουν τοποθετηθεί τουλάχιστον δύο γιατροί σε κάθε ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης) στα νησιά από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Απέδωσε την αποτυχία της προηγούμενης προκήρυξης για την πλήρωση των θέσεων στο γεγονός ότι η σύμβαση προέβλεπε πολύ λίγα χρήματα. Στην αδυναμία να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την «ευαλωτότητα», που αποτελεί το εισιτήριο για τη μεταφορά στην ενδοχώρα όσων βρίσκονται στα νησιά, απέδωσε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός την καθυστέρηση της αποσυμφόρησης στη Σάμο, όπου υπάρχει ένας αρμόδιος γιατρός.

Ο υπουργός εξήγγειλε νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση της ΥΠΥΤ (Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης). Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο ο τρίτος κατά σειρά διευθυντής της υπηρεσίας, Ανδρέας Ηλιόπουλος, εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση και αποχώρησε με καταγγελίες για κακοδιαχείριση. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται, σύμφωνα πάντα με όσα δήλωσε ο υπουργός, και νομοθετικές αλλαγές που αφορούν το πώς λειτουργούν οι δήμοι, προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν στα προγράμματα για τη διαχείριση του προσφυγικού/ μεταναστευτικού. «Από το 2020, οπότε και η Υπατη Αρμοστεία θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα στέγασης ESTIA, θα συνεχιστεί μέσω προγραμματικών συμβάσεων με τους δήμους», τόνισε.

Θετικές εξελίξεις ανήγγειλε, επίσης, ο υπουργός όσον αφορά το θέμα της λειτουργίας της δομής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στην Τήλο, η οποία, παρά τα διεθνή εύσημα για την υποδειγματική λειτουργία, επρόκειτο να κλείσει μετά την αποχώρηση της ΜΚΟ, η οποία ήταν υπεύθυνη για τη λειτουργία της. Οπως τόνισε σήμερα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση μεταξύ της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, του Δήμου Τήλου και εκπροσώπου του υπουργείου, ώστε να αναλάβει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής την διοικητική ευθύνη για τη συνέχιση της λειτουργίας της.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment