11.1.19

Ο Ζάεφ δέχθηκε τα αιτήματα του αλβανικού κόμματος Besa- έτοιμος για την ψηφοφορία - Γυναίκα βουλευτής ζήτησε υπουργική θέση για να ψηφίσει την αλλαγή του ονόματος

Τα δύο αιτήματα του αλβανικού κόμματος Besa που αποτελούσαν τροχοπέδη στη συζήτηση της συνεδρίασης στο Κοινοβούλιο για τις συνταγματικές αλλαγές, έχουν γίνει, ήδη, αποδεκτά από τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, γράφει το σκοπιανό TV21. Το σχέδιο τροπολογίας του προέδρου του Besa, Κασάμι αναφέρει: «για τους πολίτες της αλβανικής εθνικότητας, στους κανονισμούς και άλλες πράξεις των κρατικών αρχών θα διαβάζεται η ιθαγένεια στη σλαβική γλώσσα : ‘Μακεδονική/ πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας’ =“македонско/граѓани на Република Северна Македонија”, ενώ στην αλβανική γλώσσα θα φαίνεται : ‘Μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας’= “eMaqedonisë/qytetar i Republikës së Maqedonisë Veriore” και στην αγγλική “macedonian/citizen of Republic of North Macedonia”.
Με τις δύο ψήφους του κόμματος Besa,ο Ζάεφ έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Συνέλευση, όπως σημειώνουν τα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης.

Γυναίκα βουλευτής που αποτελεί μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού προσπάθησε να διαπραγματευθεί με υπουργική θέση, την ψήφο της, για τις συνταγματικές αλλαγές. «Καταλαβαίνω να μην ψηφίσετε επικαλούμενοι εθνικά κίνητρα, αλλά όχι για λόγους προβολής και συμφέροντος», ανέφεραν πηγές του κυβερνώντος κόμματος που δήλωσαν την απογοήτευσή τους «καθώς ορισμένοι βουλευτές προσπαθούν να έχουν πολιτικό ή προσωπικό κέρδος σε μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή για τη χώρα μας». Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, η βουλευτής προσπάθησε να πάρει την υπουργική θέση στην Οικολογία, όπου η κυβέρνηση δέχεται τεράστια δημόσια κριτική, λόγω του νέφους στην πόλη των Σκοπίων. Το δημοσίευμα του σκοπιανού Εξπρές, σημειώνει ότι στην υπουργική αυτή θέση είναι βουλευτής του αλβανικού κόμματος DUI, αλλά το αλβανικό αυτό κόμμα ζητάει να μετακινηθεί ο υπουργός του σε άλλο ζωτικό υπουργείο, ίσως στο υπουργείο Εσωτερικών για να ψηφίσει τις συνταγματικές αλλαγές. Το κυβερνών SDSM είναι έτοιμο να παραδώσει «υπουργικές καρέκλες» προκειμένου να περάσουν στο κοινοβούλιο οι συνταγματικές αλλαγές, γράφει το δημοσίευμα.

The Hellenic Information Team

No comments :