02/01/2019

Μαλί: Τουλάχιστον 37 άμαχοι νεκροί σε εθνοτικές συγκρούσεις

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΞΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ, ΑΛΛΩΝ ΜΑΥΡΩΝ, ΤΩΝ "ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ",  ΤΩΝ "ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΩΝ", ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ κ.λ.π ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΧΑΡΑΞΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, ΜΗ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟΤΕ ΥΠΟΨΙΝ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΕΘΝΟΤΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ. [ΣΤΟ ΜΑΛΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΓΝΟΗΘΗΚΕ Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΝΙΓΗΡΑΣ, ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΣΥΝΟΡΟ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΠΟΥ ΟΛΕΣ ΥΠΗΧΘΗΣΑΝ ΚΡΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΜΑΛΙ]
ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ΣΥΝΕΠΙΚΟΥΡΟΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟΝ ΛΕΥΚΟ, ΑΝΟΗΤΩΣ ΑΓΑΝΑΚΤΟΥΝΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗΣ "ΛΕΥΚΗΣ ΥΠΕΡΟΧΗΣ" ή "ΛΕΥΚΟΥ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥ" (ΟΠΩΣ ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ), ΑΠΟ ΚΑΤΙ "ΑΓΑΠΟΥΛΗΔΕΣ" ΝΕΟΧΙΠΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ... "ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΟΛΟΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ" ΑΝΤΙΦΑ, ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΚΡΑΤΙΚΑ, ΝΟΜΟΘΕΣΙΕΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΙΣ ΛΕΥΚΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΤΣΙ, ΣΕ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΤΟΠΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΩΝ ΕΘΝΟΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΟΜΟΙΩΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ.
ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ΟΛΟΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΕΘΝΟΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΙΩΝΟΥΝ ΟΜΑΛΩΣ ΕΝΤΟΣ ΜΙΑΣ ΚΟΙΝΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΝΤΟΤΗΤΟΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΧΩΡΕΣ ΣΕ ΠΟΛΥΦΥΛΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ, ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΜΑΣ ΠΩΣ... "Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ", "ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΚΡΑΤΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΜΟΣ" ΚΑΙ ΠΩΣ Ο ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΟΡΘΗ ΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ. ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΙΜΟΔΙΨΕΙΣ ΣΦΑΓΕΙΣ ΑΛΛΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΕΤΥΧΑΝ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΩΣ "ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ" ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ.
ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΡΘΟ, ΔΙΟΤΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΜΑΖΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΑ. ΕΙΤΕ ΟΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ-ΠΟΛΥΦΥΛΕΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ, ΟΠΟΤΕ ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΤΟ ΕΞΗΓΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΜΑΛΙ, ΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΛΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΑΛΛΟΕΘΝΕΙΣ, ΩΣΤΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ  ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ.

Ένοπλοι άνδρες σκοτώσαν 37 αμάχους στο κεντρικό Μάλι, σε μια επίθεση εναντίον μιας κοινότητας των Φουλάνι, σε μια περιοχή όπου η εθνοτική βία στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους πέρσι. Η κυβέρνηση του Μάλι ανέφερε ότι οι δράστες ήταν ντυμένοι με την παραδοσιακή φορεσιά των κυνηγών της φυλής Ντόνζο. Επέδραμαν στο χωριό Κουλογόν, στην περιοχή Μόπτι, περίπου στις 5 το πρωί, τοπική ώρα.Μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν και παιδιά. Πολλοί κάτοικοι του χωριού τραυματίστηκαν ενώ τα σπίτια τους πυρπολήθηκαν.Η κυβέρνηση προειδοποίησε ότι οι δράστες τέτοιων εγκλημάτων θα τιμωρηθούν αυστηρά και κάλεσε όλες τις κοινότητες της περιοχής να επιδείξουν ψυχραιμία.

Αφότου εμφανίστηκε, εδώ και τέσσερα χρόνια, στο κεντρικό Μάλι η τζιχαντιστική οργάνωση του Φουλάνι Αμαντού Κούφα έχουν πολλαπλασιαστεί οι συγκρούσεις μεταξύ των Φουλάνι, που κατά παράδοση είναι κτηνοτρόφοι, και των φυλών Μπαμπάρα και Ντόνζο, που στην πλειοψηφία τους είναι καλλιεργητές. Μόνο πέρσι, σε εθνοτικές συγκρούσεις σκοτώθηκαν περισσότεροι από 500 άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ο Αμαντού Κούφα σκοτώθηκε στα τέλη Νοεμβρίου, σε μια στρατιωτική επιχείρηση των γαλλικών δυνάμεων, με την υποστήριξη του στρατού του Μάλι. Την άνοιξη του 2012 το βόρειο Μάλι είχε περάσει στον έλεγχο τζιχαντιστών που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, μετά την αποχώρηση του στρατού λόγω της εξέγερσης των Τουαρέγκ. Οι τζιχαντιστές εκδιώχθηκαν από την περιοχή όταν ξεκίνησε, τον Ιανουάριο του 2013, με πρωτοβουλία της Γαλλίας, μια στρατιωτική επιχείρηση που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

http://www.skai.gr/news/world/article/393436/mali-toulahiston-37-amahoi-nekroi-se-ethnotikes-sugrouseis/

No comments :

Post a Comment