05/12/2018

Shaheen-VII: Μεγάλη αεροπορική άσκηση μεταξύ Πακιστάν και Κίνας - Τακτικές επίθεσης κορεσμού από το Ναυτικό των Φιλιππίνων

Οι αεροπορικές δυνάμεις της Κίνας και του Πακιστάν θα συνδιοργανώσουν την άσκηση Shaheen-VII σε αεροπορική βάση στο Πακιστάν σύμφωνα με δηλώσεις εκπρόσωπου του κινεζικού υπουργείου Άμυνας.Η Κίνα θα στείλει στην άσκηση μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη καθώς και αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης AWACS ενώ η άσκηση που θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου. Η άσκηση αναφέρεται ότι αποτελεί μέρος του ετήσιου σχεδίου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και θα ενισχύσει τη διμερή συνεργασία και θα συμβάλει στη βελτίωση των δυνατοτήτων καταπολέμησης και των δύο πλευρών. Η σειρά ασκήσεων Shaheen μεταξύ των δύο χωρών, που διατηρούν στενή συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα, ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011 και από τότε πραγματοποιείται συνεχώς σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της κινεζικής Αεροπορίας (Αεροπορία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού), η άσκηση θα περιλαμβάνει συμμετοχή μεγαλύτερων δυνάμεων από ποτέ, και θα επικεντρωθεί σε σενάρια έγκαιρης προειδοποίησης και εντοπισμού στόχων, διοίκησης και ελέγχου, προσβολής στόχων εδάφους, ηλεκτρονικού πολέμου και ολοκληρωμένης αεράμυνας.

Ελλείψει μεγάλων μάχιμων μονάδων επιφάνειας, το φιλιππινέζικο Ναυτικό έχει στραφεί σε τέτοιες λύσεις, όπως η χρήση μεγάλου αριθμού μικρών σκαφών οπλισμένων με ελαφρούς πυραύλους (MPAC) εναντίον μεγάλων εχθρικών πλοίων. Οι Φιλιππίνες διαθέτουν μόλις τρία μεγάλα περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης αμερικανικής προέλευσης, που όμως αν και σε μέγεθος φρεγάτας δεν διαθέτουν σημαντικό οπλισμό, ούτε καν κάποιο αντιβληματικό σύστημα τερματικής άμυνας, αν και σε αμερικανική υπηρεσία είχαν εγκατεστημένο ένα Phalanx. Για τον σκοπό αυτό, το φιλιππινέζικο Ναυτικό έχει προμηθευτεί έναν αριθμό από τέτοια πυραυλοφόρα σκάφη πολλαπλού ρόλου που εκτός από αποστολές κατά της πειρατείας μπορούν να χρησιμοποιηθούν κι έναντι μεγάλων στόχων επιφάνειας που τυχόν εισβάλλουν στα χωρικά ύδατα της χώρας. Σύμφωνα με τον Τζόναθαν Ζάτα, εκπρόσωπο του Ναυτικού, αυτές οι τακτικές έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος του Ναυτικού της χώρας. (Στις εν λόγω τακτικές) αριθμητικά ανώτερα μικρά, γρήγορα κι ευκίνητα πλοιάρια οπλισμένα με πύραυλους θα εμπλέξουν και θα εξουδετερώσουν εχθρικούς στόχους. Επιπλέον, μπορούν να βελτιστοποιηθούν για τακτικές επιδρομών-υποχώρησης σε περίπτωση ανάγκης.

Ο αρχηγός του φιλιππινέζικου Ναυτικού αντιναύαρχος Ρόμπερτ Εμπεδράδ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι το Ναυτικό χρειάζεται 42 ακόμη MPAC για την περαιτέρω ενίσχυση των δυνατοτήτων του για την υπεράσπιση των υδάτων της χώρας. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν με την αφορμή της επιτυχημένης επίδειξης δυνατοτήτων του νεοαποκτηθέντος πυραυλικού συστήματος επιφάνειας-επιφάνειας Spike-ER (εκτεταμένης εμβέλειας) της ισραηλινής Rafael Advanced Defense. Οι Φιλιππίνες διαθέτουν αυτή τη στιγμή μόνο 9 πλοιάρια του τύπου αυτού, και έχουν παραγγελίες για ακόμα τρία.Η πρώτη δοκιμή-εκτόξευση του πυραύλου Spike-ER πραγματοποιήθηκε στις 9 Αυγούστου στην ίδια θέση. Το όπλο πυροδοτήθηκε από έναν από τους τρεις οπλισμένους MPACs της Spike-ER. Τα MPAC κατασκευάστηκαν από την Submee-based Propmech Corporation και ενεργοποιήθηκαν στις 22 Μαΐου 2017. Το Σχέδιο Απόκτησης PN MPAC συνήψε σύμβαση με την Rafael, μέσω της SIBAT του Ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας, για την προμήθεια και ενσωμάτωση των οπλικών συστημάτων σε τρεις MPAC Mark III. Στις 15 Απριλίου 2017, η Lorenzana ενέκρινε την ειδοποίηση για να προχωρήσει.

https://www.ptisidiastima.com/

No comments :

Post a Comment