01/12/2018

“Jackal Stone”: Αρχίζει στην Κρήτη η μεγαλύτερη αντιτρομοκρατική άσκηση στην Ελλάδα

Μεγάλη αντιτρομοκρατική άσκηση, η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ σε ελλαδικό χώρο, θα ξεκινήσει στην Κρήτη, την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου. Η άσκηση διοργανώνεται από την Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη (U.S. Special Operations Command Europe – SOCEUR). Φέρει την κωδική ονομασία “Jackal Stone”.

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΧΑ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΑΠΟ ΣΤΙΣ  9/10. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ ΤΟΤΕ: https://isxys.blogspot.com/2018/10/blog-post_40.html

H άσκηση αποβλέπει στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητος των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων στην σχεδίαση και εκτέλεση διακλαδικών μεικτών επιχειρήσεων, με έμφαση στις Ειδικές Επιχειρήσεις. Την άσκηση σχεδιάζει και εκτελεί σε συνεργασία με συμμαχικές χώρες η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων Ευρώπης (SOCEUR) των ΗΠΑ και ως προς την αμερικανική διάσταση, αποβλέπει στην εξάσκηση των αμερικανικών δυνάμεων σε περιστατικά τρομοκρατικών επιθέσεων όσο και στον τύπο αποστολών που εκτελέσθηκαν κατά κόρον σε Αφγανιστάν και Ιράκ, για την εξουδετέρωση ανταρτικών δικτύων. Η άσκηση έχει σαφώς στρατιωτικό χαρακτήρα.

Γιατί όμως στην Ελλάδα περιγράφεται ως αντιτρομοκρατική άσκηση; Κατά την αντίληψη των Αμερικανών, στόχοι αμερικανικών συμφερόντων μπορούν να στοχοποιηθούν από τρομοκράτες σε όλες τις χώρες και τις θάλασσες του κόσμου. Και επειδή ικανότητα παγκόσμιας ανταποκρίσεως έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, η αντιμετώπισή τους εμπίπτει στα έργα των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων. Αυτήν ακριβώς την ικανότητα ανταποκρίσεως, επιδιώκει να “ακονίσει” η SOCEUR με την ετήσια άσκηση JACKAL STONE, με την συνεργασία συμμαχικών και φιλικών χωρών.


Οι πρώτες επαφές για την JACKAL STONE 18, άρχισαν την παρελθούσα άνοιξη με συμμετοχή αξιωματικών του ΓΕΕΘΑ, κατά βάση της Διακλαδικής Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ), που άρχισαν να επεξεργάζονται τα δεδομένα με Αμερικανικούς συναδέλφους. Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της ασκήσεως προσέλκυσε το ενδιαφέρον του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος με την δική του ερμηνεία θεώρησε ότι επρόκειτο κατά βάση για αστυνομικού τύπου δραστηριότητα, σχετιζόμενη με την εσωτερική ασφάλεια της χώρας. Επειδή κατά το Σύνταγμα η αντιμετώπιση των απειλών ασφαλείας στο εσωτερικό της χώρας είναι αποστολή των Σωμάτων Ασφαλείας, ο Ν. Τόσκας παρενέβη και πρόβαλε την άποψη ότι από ελληνικής πλευράς η άσκηση αποτελούσε αρμοδιότητα της Ελληνικής Αστυνομίας και όχι των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο καθένας μπορεί να φανταστεί την σύγκρουση –απολύτως φυσιολογική– που προκλήθηκε μεταξύ του ΥΕΘΑ Π. Καμμένου και του Ν. Τόσκα, η οποία πάντως δεν διέρρευσε. Η όλη αναστάτωση, προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια και των Αμερικανών, οι οποίοι έβλεπαν την προσπάθεια να κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα, αλλά δεν μπορούσαν παρά να τηρήσουν διακριτική στάση. Στο τέλος, για λόγους που όλοι μπορούν να φανταστούν, επικράτησε η άποψη του Ν. Τόσκα και η JACKAL STONE 18 “καπελώθηκε” από την Ελληνική Αστυνομία. Με “βαριά καρδιά”, οι επιτελείς της SOCEUR εγκατέλειψαν την φυσιολογική διαδρομή σχεδιάσεως από κοινού με την ΓΕΕΘΑ/ΔΔΕΕ και συνεργάστηκαν επί του θέματος με την Διεύθυνση Χειρισμού Κρίσεων του Αρχηγείου Αστυνομίας. Η τελευταία, περιορίσθηκε επί της ουσίας να ακούσει τους Αμερικανούς, οι οποίοι άλλωστε είναι και οι πραγματικοί οργανωτές και “ενδιαφερόμενοι” για την άσκηση.

Μετά απ’ όλα αυτά, υποτίθεται ότι από πλευράς ελληνικών δυνάμεων, τον πρώτο λόγο στην άσκηση θα έχουν τμήματα της ΕΚΑΜ και της ΜΥΑ/ΛΣ, αν και ισοδύναμα τμήματα του ΕΤΑ και της ΔΥΚ θα λάβουν μέρος από πλευράς ΓΕΕΘΑ/ΔΔΕΕ. Εννοείται ότι επί της ουσίας, οι ασκούμενοι είναι οι Αμερικανοί, συγκεκριμένως τμήματα του 10ου Special Forces Group και SEAL, το έργο των οποίων θα υποστηριχθεί από αεροσκάφη Ειδικών Επιχειρήσεων CV-22B Osprey. Όλα αυτά τα τμήματα είχαν βρεθεί και πάλι προ ημερών στην Ελλάδα, για συνεκπαίδευση, υπό τύπον “προασκήσεως” της JACKAL STONE 18. Πρέπει να επισημανθεί ότι ακριβώς επειδή η JACKAL STONE είναι αμερικανική άσκηση, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην αξιολόγηση της σχεδιάσεως και της ανταποκρίσεως των αμερικανικών δυνάμεων που εμπλέκονται σε αυτήν. Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδεται, είναι ότι θα βρεθούν στην Ελλάδα τόσο ο υποδιοικητής της Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων (SOCOM) των ΗΠΑ, όσο και ο διοικητής της SOCEUR.

Οι ελληνικές δυνάμεις δεν θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, αυτονοήτως όμως θα αξιολογηθούν από τις αρμόδιες προϊστάμενες υπηρεσίες αυτών. Ωστόσο, προσωπικό τόσων πολλών και διαφορετικών υπηρεσιών, δεν αναμένεται να αναλάβει ουσιαστικό ρόλο στις “αποστολές” που θα ανατεθούν, οπότε δεν είναι ρεαλιστικό να προσμένει κανείς την εξαγωγή ουσιαστικών συμπερασμάτων από μια τέτοια συμμετοχή. Βεβαίως, οι Αμερικανοί, ως συνήθως, θα προβούν στην σύνταξη διεξοδικών εκθέσεων για τις δυνατότητες των ελληνικών ειδικών μονάδων των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, αξιολογώντας το εν γένει επίπεδό τους. Οι εκθέσεις αυτές, παραμένουν με υψηλή διαβάθμιση και αναλόγως του συμμάχου και της “επενδύσεως” που έχει γίνει σε αυτόν, αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες ή όχι.

Το βέβαιο είναι ότι η αναστάτωση που επήλθε στην σχεδίαση της JACKAL STONE 18, επιβεβαίωσε αυτό που γνωρίζουν ήδη οι Αμερικανοί για την Ελλάδα: ότι στην παρούσα φάση, η αριστερή κυβέρνηση που βρίσκεται στην εξουσία συμπλέει μεν με τις συμμαχικές και αμερικανικές αντιλήψεις περί των ζητημάτων συλλογικής και περιφερειακής ασφαλείας, η εν γένει πολιτική αντίληψη όμως στο εσωτερικό, δεν παύει να διακρίνεται από ένα είδος γραφικής σχιζοφρένειας, που δεν συναντάται αλλού στην Ευρώπη. Μία αρνητική πραγματικότητα την οποία έχουν εισπράξει πολλάκις οι Αμερικανοί, από την εν γένει στάση της κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έναντι των φυλακισθέντων δολοφόνων της «17 Νοέμβρη» και τα χαλιναγωγημένα αντιαμερικανικά αισθήματα.

Ενδεικτικό της σχιζοφρενούς αντιλήψεως που διαπνέει τα αριστερά κυβερνητικά στελέχη, είναι το “ανέκδοτο” που κυκλοφόρησε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ως προς την JACKAL STONE 18. Η αίσθηση που εμπεδώθηκε στο προσωπικό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη όλο αυτό το διάστημα από τους χειρισμούς του πρώην υπουργού και την εξέλιξη της υποθέσεως, είναι ο φόβος του Ν. Τόσκα και της κυβερνήσεως γενικότερα, ότι με το πρόσχημα της ασκήσεως οι Αμερικανοί θα επιχειρούσαν την… απαγωγή του Κουφοντίνα! Κατά το διακινούμενο σενάριο, αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο ο υπουργός απαίτησε να μην διεξαχθεί η άσκηση στην Αττική αλλά στην Κρήτη… Είναι μοιραίο ίσως, οι “Μαύρες” επιχειρήσεις και ασκήσεις, να δημιουργούν και “Μαύρα” σενάρια. Ιδίως όταν κυβερνούν αριστεροί.

Βεβαίως αυτό δεν έχει καμμία βάση, δεδομένου ότι η Κρήτη ήταν εξαρχής το καθορισμένο πεδίο της ασκήσεως, λόγω της υπάρξεως του ΚΕΝΑΠ και της αμερικανικής ευκολίας στο Μαράθι, που επιτρέπει την ασφαλή φιλοξενία του αμερικανικού προσωπικού.

https://doureios.com/jackal-stone-18-kai-pos-i-kivernisi-apefige-tin-apagogi-tou-koyfontina/

No comments :

Post a Comment