11/12/2018

Η Βραζιλία θα αποσυρθεί από το σύμφωνο Μετανάστευσης - Chile declines to sign UN pact: 'Migration is not a human right'

Η Βραζιλία θα αποσυρθεί από το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση, το οποίο υιοθετήθηκε τη Δευτέρα στο Μαρακές του Μαρόκου, μόλις ο εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, αναλάβει την εξουσία την 1η Ιανουαρίου, διεμήνυσε ο μέλλων επικεφαλής της διπλωματίας της χώρας. «Η κυβέρνηση Μπολσονάρου θα διαχωρίσει τη θέση της από το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση», το οποίο θεωρεί «ένα εργαλείο που είναι ανεπαρκές για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα» των μεταναστευτικών ροών, ανέφερε μέσω Twitter ο Ερνέστου Αραούζου, ο οποίος θα αναλάβει υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας από την 1η Ιανουαρίου. «Η μετανάστευση είναι ευπρόσδεκτη, αλλά δεν μπορεί να γίνεται αδιακρίτως» και «πρέπει να τίθεται στην υπηρεσία των εθνικών συμφερόντων και της συνοχής κάθε κοινωνίας», συνέχισε ο μέλλων Bραζιλιάνος ΥΠΕΞ.  «Τη μετανάστευση δεν μπορούμε να τη μεταχειριζόμαστε σαν παγκόσμιο ζήτημα, αλλά σε συμφωνία με την πραγματικότητα και (λαμβάνοντας υπόψη) την εθνική κυριαρχία κάθε χώρας», συμπλήρωσε.

Η απόφαση που πήρε η Μπραζίλια όσον αφορά το σύμφωνο αποτελεί άλλη μια ένδειξη της εγγύτητας της αυριανής κυβέρνησης υπό τον Μπολσονάρου στις θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε αποφασίσει η χώρα του να μην επικυρώσει το κείμενο αυτό ήδη τον Δεκέμβριο του 2017. Τόσο ο Μπολσονάρου όσο και ο Αραούζου έχουν εκδηλώσει επανειλημμένα τον θαυμασμό τους για τον αμερικανό πρόεδρο και την επιθυμία τους η Μπραζίλια να ευθυγραμμίζεται με την Ουάσινγκτον στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Ο Μπολσονάρου, ο οποίος θα διαδεχθεί από την 1η Ιανουαρίου τον Μισέλ Τέμερ, έχει επίσης δηλώσει ότι θα αποσύρει τη Βραζιλία από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Ο Αραούζου, σε μια σειρά αναρτήσεών του στο Twitter, διαβεβαίωσε εξάλλου ότι η χώρα του θα συνεχίσει να υποδέχεται τους πολίτες της Βενεζουέλας που εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να σωθούν «από το καθεστώς του Μαδούρο», αλλά «το θεμελιώδες είναι να εργαστούμε για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα», όπως έκρινε σκόπιμο να προσθέσει.

Στο Μαρακές, η Βραζιλία εκπροσωπήθηκε από τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών Αλοΐζιο Νούνες, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ του Παγκόσμιου Συμφώνου του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση.

Στη Λατινική Αμερική, η Χιλή και η Δομινικανή Δημοκρατία ανακοίνωσαν πρόσφατα την απόφασή τους να μην επικυρώσουν το Σύμφωνο. Προστέθηκαν έτσι στις περίπου δεκαπέντε συνολικά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το κείμενο, παναμένεται ακόμη να τεθεί σε μια τελευταία ψηφοφορία για την επικύρωσή του τη 19η Δεκεμβρίου, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

ΑΜΠΕ

Chile has become the latest country to pull out of a controversial United Nations migration pact, its Interior Ministry indicated, provoking fury among opposition parties who accused Sebastian Pinera’s government of “shameful and authoritarian” behaviour.Rodrigo Ubilla, Chile's Interior Ministry sub-secretary, told Chilean Sunday paper El Mercurio in an interview that the country's representatives would not attend the event to adopt the pact early next week in the Moroccan city of Marrakesh."Our position is clear," he said. "We have said that migration is not a human right. Countries have a right to determine the entry requirements for foreign citizens."
Amnesty International said it was alarming. "Chile was an active part of this pact's negotiations and was considered one of the states that favoured its implementation," Ana Piquer, Amnesty's executive director in Chile, told La Tercera newspaper. "The last-minute decision not to participate in the Morocco summit seems a step back on its promise of affording rights to migrants"

https://www.smh.com.au/world/south-america/migration-is-not-a-human-right-chile-declines-to-sign-un-pact-20181210-p50l9t.html

2 comments :

  1. Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΓΙΑΓΙΑ11/12/18 11:40

    14 Αφρικανικές χώρες υποχρεώνονται από τη "δημοκρατική" Γαλλία να καταβάλουν Φόρο Αποικίας...
    7/01/2018

    Πόσοι άραγε γνωρίζουν πως η "δημοκρατική" Γαλλία διαχειρίζεται περισσότερα από 500 δισεκατομμύρια δολάρια Αφρικανικών χρημάτων από το Γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών και κανείς δεν μιλάει ή αναδεικνύει -ούτε η σε διατεταγμένη υπηρεσία "αντιρατσιστική" δημοσιογραφία και τα ΜΜΕ- αυτή τη σκοτεινή πλευρά της πάλαι ποτέ Γαλλικής αυτοκρατορίας; Αυτή η Γαλλική "διαχείριση" επιτρέπει στα αφρικανικά κράτη να έχουν πρόσβαση μόνον στο 15% των δικών τους χρημάτων τους κάθε χρόνο.

    http://www.press-gr.com/2018/07/14.html

    ΠΟΛΥ ΧΡΗΜΑΑΑΑΑ

    ReplyDelete
  2. "Brazil's new foreign minister believes climate change is a Marxist tactic to instil fear, stifle the economic growth of western countries, and benefit China."

    https://www.independent.co.uk/environment/brazil-climate-change-foreign-minister-ernesto-araujo-marxist-plot-global-warming-a8637281.html

    --------------------------------------------------------------

    Screening of investments: Council agrees its negotiating stance

    "The proposed regulation establishes a framework at EU level for analysing investments from third countries in strategic sectors and creates a cooperation mechanism among member states and also with the Commission with regard to investments likely to affect security and public order."
    https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2018/06/13/screening-of-investments-council-agrees-its-negotiating-stance/

    INFOteller

    ReplyDelete