06/12/2018

Εκδικάζεται η αγωγή της «Athens Review of Books»: Ημέρα κρίσεως για τον Αρειο Πάγο και τον Κοτζιά – "ο χαρακτηρισμός «γκαουλάιτερ του σταλινισμού» έχει βάση και αποτελεί αξιολογική κρίση"

Υστερα από αναβολές, μια ξεχωριστή υπόθεση εκδικάζεται στο ΣτΕ: η αγωγή της λογοτεχνικής επιθεώρησης «ARB» εναντίον των δικαστών του Αρείου Πάγου για την υπόθεση της μήνυσης του πρώην υπουργού Εξωτερικών ο οποίος είχε θιχθεί επειδή κάποιος τον είχε χαρακτηρίσει «γκαουλάιτερ του σταλινισμού». Κανονικά η 4η Δεκεμβρίου θα ήταν μια απλή Τρίτη στο Συμβούλιο της Επικρατείας –όσο απλές μπορούν να είναι οι ημέρες που στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας έχει συνεδρίαση. Αυτή τη φορά όμως, υπάρχει ξεχωριστό ενδιαφέρον: εκδικάζεται στο Ειδικό Δικαστήριο η αγωγή κακοδικίας που έχει υποβάλει η λογοτεχνική επιθεώρηση «Athens Review of Books» κατά της ηγεσίας (!) του Αρείου Πάγου! Η ιστορία γνωστή αλλά καθόλου βαρετή υπόθεση, η «Athens Review of Books» είχε μηνυθεί από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά επειδή σε άρθρο αναγνώστη που είχε δημοσιεύσει χαρακτηριζόταν «γκαουλάιτερ του σταλινισμού», υποστηρίζοντας ότι θαύμαζε το καθεστώς Χόνεκερ στην Ανατολική Γερμανία. «Γκαουλάιτερ» είναι, εν προκειμένω, ο πολιτικός καθοδηγητής.

Ο κ. Κοτζιάς έκανε αγωγή. Με την απόφαση 4034/2015 του Εφετείου Αθηνών, ο κ. Κοτζιάς δικαιώθηκε. Η απόφαση έλεγε ότι «ναι μεν απεδείχθη ότι ο ενάγων υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του ΚΚΕ» (!), όμως «ούτε και από τα κείμενά του που επικαλούνται και προσκομίζουν οι διάδικοι προκύπτει ο θαυμασμός του για το εν λόγω απολυταρχικό καθεστώς και η διαφήμισή του». Μιλάμε για έναν κραυγαλέο παραλογισμό από πλευράς των δικαστών: ο κ. Κοτζιάς αναφέρεται ως ιδρυτικό στέλεχος του ΚΚΕ που ιδρύθηκε τον Μεσοπόλεμο! Κατά τα άλλα όμως ο τέως υπουργός Εξωτερικών δικαιώθηκε και απαίτησε 27.000 ευρώ, εξοντώνοντας οικονομικά την «Athens Review of Books». Ακολούθησε η προσφυγή στον Αρειο Πάγο, τα μέλη του οποίου –οποία σύμπτωση!– επικύρωσαν την απόφαση των δικαστών του Εφετείου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία οι υπεύθυνοι του περιοδικού «Athens Review of »Books διέπραξαν το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης του κ. Κοτζιά (ο οποίος κατά τη διάπραξη του “αδικήματος” –τo 2010– ήταν σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου).

Απέναντι σε αυτόν τον Αρμαγεδδώνα της ελληνικής Δικαιοσύνης και βεβαίως στις επίμονες απαιτήσεις του κ. Κοτζιά να εισπραχθεί η αποζημίωση, άρα να κλείσει η «Athens Review of Books», οι υπεύθυνοι της λογοτεχνικής επιθεώρησης πήραν την απόφαση να μιλήσουν για κακοδικία και να στείλουν στη Δικαιοσύνη τους… δικαστές. Ετσι, στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΣτΕ (οδός Πανεπιστημίου 47-49), στις 6 μ.μ, εκδικάζεται η αγωγή της «ARB» εναντίον της ηγεσίας του Αρείου Πάγου και των δραστών της εφετειακής απόφασης για τις εις βάρος της επιθεώρησης. Οι υπεύθυνοι της «Athens Review of Books» ζητούν τη συμπαράσταση των πολιτών σε αυτήν την υπόθεση που βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Δεν είναι μια υπόθεση της «ARB». Είναι, όπως έχουν τονίσει και πολλοί τόσο εντός συνόρων (εδώ) όσο και στο εξωτερικό (εδώ), ένα ζήτημα ελευθερίας του Τύπου στη χώρα μας και βεβαίως ζήτημα λειτουργίας της Δικαιοσύνης.

Πολλαπλές παραβιάσεις του Συντάγματος και των διεθνών συνθηκών από τις οποίες δεσμεύονται τα ελληνικά δικαστήρια διακρίνει στις καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος της Athens Review of Books, στη γνωστή δικαστική διαμάχη με τον Νίκο Κοτζιά, ο Σύμβουλος Επικρατείας Γιώργος Ποταμιάς. Ο κ. Ποταμιάς είναι εισηγητής στη δίκη για την αγωγή κακοδικίας που έχουν ασκήσει η εκδότρια και ο διευθυντής της Athens Review of Books κατά των δικαστών του Αρείου Πάγου για την αντιδικία με τον «γκαουλάιτερ του σταλινισμού» Ν. Κοτζιά. Υπενθυμίζεται ότι το περιοδικό έχει καταδικαστεί για τη δημοσίευση σχολίου περί «γκαουλάιτερ» με αποτέλεσμα να έχουν δεσμευτεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί της εκδότριας και των προσώπων της οικογενείας της.

Η Athens Review of Books κατέθεσε αγωγή κακοδικίας και η δίκη ξεκίνησε την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου σε Ειδικό Δικαστήριο στο οποίο προεδρεύει η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Τα υπόλοιπα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου που τελικώς ανέβηκαν στην έδρα ήσαν η Ελένη Μουσταΐρα, καθηγήτρια της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, η Αθηνά Κοτζάμπαση, καθηγήτρια της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, η Βασιλική Προβίδη, Σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, και τα μέλη του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου των δικηγόρων, Ανδρέας Ζαχόπουλος και Δημήτριος Μανώλης, δικηγόροι Αθηνών.

Σύμφωνα με τον εισηγητή του ΣτΕ, οι δικαστές του Αρείου Πάγου που επικύρωσαν τις καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος του περιοδικού υπέπεσαν σε σφάλματα, τα οποία, όμως, δεν πρέπει να αποδίδονται σε δόλο ή αμέλεια. Οπως επισημαίνει ο κ. Ποταμιάς, «ο Ν. Κοτζιάς, ως δημόσιο/πολιτικό πρόσωπο ήταν επιτρεπτό στα πλαίσια ενός ανοικτού διαλόγου, σύμφωνα και με τη νομολογία του ΕΔΔΑ, να υφίσταται έντονη κριτική για την πολιτική του δραστηριότητα, η κριτική αυτή εντάσσεται στη γενικότερη ανοχή που πρέπει σε μία δημοκρατική κοινωνία να υφίσταται για απόψεις ή γνώμες που είναι δυνατόν ακόμη και να θίξουν ή να σοκάρουν».

Και σε άλλο σημείο της εισήγησης του σημειώνει: «Ο χαρακτηρισμός του Ν. Κοτζιά στο επίμαχο δημοσίευμα ως ‘γκαουλάιτερ του σταλινισμού’ αποτελεί αξιολογική κρίση, έντονη κριτική προς το πρόσωπο του θιγομένου, εντούτοις εντάσσεται στα πλαίσια του πολιτικού διαλόγου και στηρίζεται σε ευρύτατη πραγματική βάση: ήταν μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και εκ τούτου τεκμαίρεται ότι εκθείαζε τα καθεστώτα του ‘υπαρκτού σοσιαλισμού’, είχε το προσωνύμιο ‘ο Σουσλόφ του ΚΚΕ’, εκπροσώπησε το ΚΚΕ το 1980 στο 3o Συνέδριο Κοινωνιολογίας που οργάνωσε η Ακαδημία Επιστημών της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Το 1981 εκδόθηκε το βιβλίο του ‘Η Πολωνία και Εμείς’ στο οποίο παρουσίαζε τη δημοκρατική Ελλάδα σαν αυταρχικό καθεστώς και την Πολωνία της δικτατορίας του Γιαρουζέλσκι σαν δημοκρατικό παράδεισο. Ο Ν. Κοτζιάς συμμετείχε στη συγγραφική ομάδα του προπαγανδιστικού βιβλίου με τίτλο ‘Der autonome intelleut’ (Ο Αυτόνομος Νους) που γράφτηκε υπό την καθοδήγηση του Μάνφρεντ Μπουρ (Manfred Buhr) επικεφαλής του Ιδεολογικού Αγώνα του καθεστώτος Χόνεκερ (και πράκτορα της Στάζι με το ψευδώνυμο ‘Ελαφοπόδαρος’). Υπάρχουν φωτογραφίες που τον δείχνουν ανάμεσα σε στελέχη του καθεστώτος Χόνεκερ. Από τα ανωτέρω, και από άλλα στοιχεία που προσκομίζουν και επικαλούνται με την κρινόμενη αγωγή οι ενάγοντες συνάγεται ότι η αξιολογική κρίση ‘γκαουλάιτερ του σταλινισμού’ έχει πραγματική βάση και μπορεί να στηρίξει τον επίμαχο χαρακτηρισμό».

Η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί τους επόμενους μήνες.

https://athensreviewofbooks.com/




ΣΧΕΤΙΚΟ: https://isxys.blogspot.com/2018/09/athens-review-of-books-9-2018.html

No comments :

Post a Comment