06/12/2018

ΝΑΤΟ προς Κοσσυφοπέδιο: "Θα αντιμετωπίσετε σοβαρές συνέπειες εάν δημιουργήσετε στρατό" - Σερβική ‘Νόβοστι’: Η CIA έστειλε πλοίο με όπλα για το στρατό Κοσσυφοπεδίου

Οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου προανήγγειλαν τη μετατροπή της Δύναμης Ασφαλείας Κοσσυφοπεδίου σε στρατό μέσα από τρεις νόμους που αναμένονται να ψηφισθούν στη Συνέλευση της 14ης Δεκεμβρίου. Ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προειδοποίησε τις αρχές στην Πρίστινα ότι «θα αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες εάν συνεχίσουν τον μετασχηματισμό των Δυνάμεων Ασφαλείας Κοσσυφοπεδίου σε στρατό Κοσσυφοπεδίου». Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, η διαδικασία αυτή οδηγείται «σε μια πολύ απρόσφορη στιγμή, χωρίς να τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες». Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας έγιναν στο τέλος της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, όπου συζητήθηκε η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια. «Αυτό υπερβαίνει τις διαβουλεύσεις πολλών αξιωματούχων του ΝΑΤΟ και μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη μελλοντική ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στις ευρωατλαντικές διαδικασίες», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.   Εάν συμβεί (η δημιουργία στρατού)  τότε το ΝΑΤΟ θα επανεξετάσει τη δέσμευσή του για το Κοσσυφοπέδιο.

Ερωτηθείς ποιες θα μπορούσαν να είναι οι συνέπειες, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι οι αποφάσεις ανήκουν στο Συμβούλιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ως το υψηλότερο όργανο του ΝΑΤΟ. Ο επικεφαλής της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι στην υπουργική συνάντηση συζητήθηκε η απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να επιβάλει δασμό 100% σε προϊόντα προερχόμενα από τη Σερβία και τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη. «Αυτά τα βήματα επιδεινώνουν περισσότερο το διάλογο μεταξύ της Πρίστινα και του Βελιγραδίου. Αλλά, ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη μόνιμης ειρήνης στην περιοχή. Καλούμε την Πρίστινα και το Βελιγράδι να αποφεύγουν τις προκλήσεις και να επιτύχουν τους απαραίτητους συμβιβασμούς, προκειμένου να προχωρήσουν προς ένα καλύτερο μέλλον», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Πληροφορίες της σερβικής εφημερίδας «Νόβοστι» αποκαλύπτουν ότι πλοίο το οποίο έχει ναυλωθεί από τη CIA, βρίσκεται εν πλω και έχει προορισμό το λιμάνι του Δυρραχίου, με φορτίο όπλων που προορίζονται για τον μελλοντικό στρατό του Κοσσυφοπεδίου. Η εφημερία επικαλείται την υπηρεσία ασφάλειας της χώρας, «η οποία διαβλέπει αυτό το συνωμοτικό και ζοφερό σενάριο». Οι σερβικές μυστικές υπηρεσίες αναφέρουν ακόμη ότι στη χωρισμένη πόλη του Κοσσυφοπεδίου, Μιτρόβιτσα, έχουν διανεμηθεί αυτόματα όπλα σε άτομα τα οποία γνωρίζουν το χειρισμό τους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «αυτό το παιχνίδι πίσω από την κουρτίνα οδηγεί στην Αμερική, συνάδει με τα σχέδια των αλβανικών αρχών στην Πρίστινα που κατά παράβαση όλων των συμφωνιών, σκοπεύουν στις 14 Δεκεμβρίου να ιδρύσουν τον ‘στρατό Κοσσυφοπεδίου’. Προσθέτει ακόμη ότι η ιδέα της εισαγωγής πρόσθετου φόρου για τα προϊόντα από την κεντρική Σερβία, προέρχεται από την Ουάσιγκτον.

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment