19/10/2018

Σε πανικό το Μαξίμου για τα μυστικά κονδύλια σε βαλκανικά ΜΜΕ. Πάνε το iefimerida.gr στα δικαστήρια για... κατασκοπεία!

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσαν δημοσιεύματα για τα λεγόμενα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς διατάχθηκε έρευνα μετά από συγκεκριμένα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω διαδικτύου. Ο εισαγγελέας ζητεί να ελεγχθεί η διαρροή εγγράφων από συγκεκριμένο φάκελο. Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσαν δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου για τα λεγόμενα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών. Το θέμα ανέκυψε μετά την έντονη αντιπαράθεση του παραιτηθέντος υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο μέσα στο υπουργικό συμβούλιο. Έτσι, στο «στόχαστρο» της Εισαγγελίας Πρωτοδικών μπαίνει η διαρροή πληροφοριών σχετικά με τον τρόπο διάθεσης μυστικών κονδυλίων του Υπουργείου Εξωτερικών. Για τη διαρροή διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα η οποία ανατέθηκε στην κρατική ασφάλεια προκειμένου να διαπιστωθεί η τυχόν διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων. Η εντολή δόθηκε μετά τη δημοσιoποίηση στον ηλεκτρονικό Τύπο πληροφοριών που περιέχονταν σε σφραγισμένο φάκελο που μετέφερε ο διπλωματικός υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών και ανοίχθηκε στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής.

ΑΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΟ "ΚΟΥΡΗΤΗΣ": Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΕΗ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ COSMOTE, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΚΥΡΙΩΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΣΛΑΒΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Η ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ.
ΣΗΜΕΙΩΝΩ ΠΩΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΕΠΙΔΙΩΚΑΝ, ΑΡΟΝ-ΑΡΟΝ, ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΜΕ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ", ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ, ΕΙΧΑΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΘΕΙ ΩΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΙΑΔΟΧΙΚΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ, ΩΣ ΔΗΘΕΝ ΜΕΣΟ ΠΙΕΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΛΑΒΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ.
ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΜΙΛΑΜΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΣΥΜΠΛΕΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΑΤΤΟΥΝ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΛΛΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ, ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ, ΣΤΑ ΚΑΖΙΝΟ ΤΗΣ ΓΕΥΓΕΛΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ, ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ. ΕΘΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΗ ΠΑΡΑΝΟΙΑ.
Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΕΠΙΣΗΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΣΕΙ ΕΝΑΝ ΠΡΟΣΩΠΟΠΑΓΗ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΜΙΑ ..."ΠΑΡΑΕΥΠ" ΤΑΓΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΣΕ ΑΥΤΟΝ, Η ΟΠΟΙΑ ΦΑΚΕΛΩΝΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ "ΦΙΛΟΥΣ" ΚΑΙ ΕΧΘΡΟΥΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΟΚΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΟΥ. Η ΔΔΣΠ ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΕΧΕΙ ΑΤΟΝΗΣΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΤΕΛΕΙΩΣ, ΣΥΝΤΗΡΕΙΤΑΙ ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ Ο ΠΡΟΣΩΠΟΠΑΓΗΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΟΥ ΕΣΤΗΣΕ Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ.

ΣΧΕΤΙΚΑ:
Η τελευταία ενημέρωση που είχε η Βουλή για το θέμα των μυστικών κονδυλίων έγινε την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου μόλις μια βδομάδα πριν ξεσπάσει η άγρια κόντρα Καμμένου-Κοτζιά για το πού διοχετεύονται τα χρήματα αυτά, που οδήγησε τον κ. Κοτζιά σε παραίτηση. Σύμφωνα με πληροφορίες στο σφραγισμένο έγγραφο που έφερε στη Βουλή ο ειδικός υπάλληλος του υπουργείου εξωτερικών υπήρχαν τρεις κωδικοί ενώ το συνολικό ποσό που διατέθηκε έφτανε περίπου το 1.000.000 ευρώ.
  • Ο πρώτος κωδικός αφορούσε χρήματα που διοχετεύτηκαν σε μέσα ενημέρωσης της Αλβανίας.
  • Ο δεύτερος κωδικός αφορούσε χρηματοδότηση μέσων ενημέρωσης της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
  • Ο τρίτος κωδικός αφορούσε χρήματα που διοχετεύονται για την στήριξη ορθοδόξων εκκλησιών και γενικά της ορθοδοξίας.
Οσον αφορά τους δύο πρώτους κωδικούς και το γιατί χρηματοδοτούνται μέσα ενημέρωσης στις δύο γειτονικές χώρες, η εξήγηση που δόθηκε σε ερωτήσεις που έκαναν οι αντιπρόεδροι ήταν προκειμένου να υπάρχουν θετικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα και για να γίνεται λόμπινγκ με τους εκεί δημοσιογράφους ή τους επικεφαλής των ΜΜΕ προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων.

Σε προηγούμενες ενημερώσεις που έγιναν, πολλοί αντιπρόεδροι είχαν ζητήσει να τους δίνονται επιπλέον στοιχεία για το πού πάνε συγκεκριμένα τα χρήματα αυτά, αίτημα όμως που δεν ικανοποιήθηκε από το υπουργείο εξωτερικών. Μάλιστα, όπως αναφέρουν αντιπρόεδροι, με τον τρόπο που γίνεται η ενημέρωση από το υπουργείο εξωτερικών αυτό που προκύπτει είναι ότι γίνεται τυπικά προκειμένου να εφαρμόζεται ο νόμος που έχει ψηφιστεί από τη βουλή παρά επί της ουσίας, αφού οι πληροφορίες που δίδονται φτάνουν μέχρις ενός σημείου αρκετά γενικού.

Με τη γνωστή αμετροέπειά του, το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε μια οργισμένη ανακοίνωση, με την οποία κατηγορεί το iefimerida για «αθλιότητα» επειδή δημοσιοποίησε την ενημέρωση της Βουλής σχετικά με τον τρόπο διάθεσης μυστικών κονδυλίων ύψους 1 εκατ. ευρώ. «Η σημερινή πρωτοφανής αθλιότητα του iefimerida, με την υπογραφή πρώην ρεπόρτερ του MEGA, να δημοσιοποιήσει δήθεν πληροφορίες για την διάθεση των απορρήτων κονδυλίων του Υπουργείου Εξωτερικών θίγει ευθέως τα εθνικά συμφέροντα και είναι αποτέλεσμα της αθλιότητας της ΝΔ και του κου Μητσοτάκη που έθεσε θέμα απορρήτων κονδυλίων ακόμη και με διαρροές στον τύπο. Αν ο κος Μητσοτάκης θέλει να ενημερωθεί για τα απόρρητα κονδύλια, να ζητήσει άμεσα συνάντηση από τον Πρωθυπουργό. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει να κρύψει τίποτα και όλα είναι στο φως, σε αντίθεση με τη περίοδο που κυβερνούσε η ΝΔ. Να σταματήσει όμως τώρα να υπονομεύει την εξωτερική πολιτική της χώρας. Όποια προβοκάτσια και αν κατασκευάσουν να είναι βέβαιοι ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στις διαδικασίες διαφάνειας και έλεγχου που η ίδια θεσμοθέτησε».

Με μια επίσης οργίλη ανακοίνωση κατά των «διαρροών» για τα μυστικά κονδύλια -χωρίς ωστόσο να διαψεύδει το ρεπορτάζ- αντέδρασε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στο δημοσίευμα του iefimerida.gr. Ο κ. Βούτσης εξέφρασε την οργή του για τη διαρροή των σχετικών πληροφοριών, για διανομή 1 εκατομμυρίου ευρώ από τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ σε ΜΜΕ της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ αλλά και για τη στήριξη της Ορθοδοξίας, τις οποίες ωστόσο ουδόλως διαψεύδει.  «Προκαλεί αγανάκτηση η διαρροή στον Τύπο δήθεν “απόρρητων δαπανών” του ΥΠΕΞ αλλά ταυτόχρονα εγείρει και σοβαρά ερωτήματα για τον στόχο και τις επιδιώξεις όσων πολιτικών προσώπων και ηλεκτρονικών Μέσων δίνουν και αναπαράγουν αυτές τις “ειδήσεις”. Για πρώτη φορά μια δημοκρατική διαδικασία ελέγχου- γνωστοποίησης των απορρήτων κονδυλίων στη Βουλή, μεσώ της αυστηρής τήρησης του Νόμου που ψηφίστηκε το 2017, εφαρμόζεται, σε αντίθεση με το παρελθόν. Είναι σαφές πως σε ό,τι μας αφορά, δια του θεσμικού μας ρόλου, η διαδικασία δεν πρέπει και δεν πρόκειται να σταματήσει παρά τον προφανή εκνευρισμό όσων πιθανώς θέλουν να επιστρέψουμε στην, για δεκαετίες και επί των ημερών των παρατάξεών τους, πλήρη απόκρυψη, κατασπατάληση και αδιαφανή διάθεση αυτών των κονδυλίων». 

O -πολύπειρος- Νίκος Βούτσης είναι πιο προσεκτικός απ' ό,τι τα υπόγεια του Μαξίμου. Στην ανακοίνωσή του ΔΕΝ διαψεύδει επ’ ουδενί της πληροφορίες που δημοσιεύσαμε. Την αγανάκτησή του προκαλεί η διαρροή στον Τύπο «δήθεν απόρρητων δαπανών» του ΥΠΕΞ. Και εδώ δεν μπορεί κανείς παρά να διαπιστώσει τη διχογνωμία μεταξύ Μαξίμου και προέδρου της Βουλής. Είναι «δήθεν πληροφορίες» όπως λέει το πρωθυπουργικό γραφείο; Ή είναι «δήθεν "απόρρητες δαπάνες"» όπως υποστηρίζει ο Ν. Βούτσης; Και αν είναι «δήθεν "απόρρητες δαπάνες"», γιατί δεν θέλουν να ενημερωθεί επ’ αυτών ο ελληνικός λαός;  Ας αποφασίσουν μεταξύ τους και ας μας ενημερώσουν.

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος είναι ο μόνος πρωθυπουργός στην Ιστορία του ελληνικού έθνους που ακούει δύο κορυφαίους υπουργούς να αλληλοκατηγορούνται στο υπουργικό συμβούλιο για διασπάθιση μυστικών κονδυλίων, είναι ο τελευταίος που μπορεί να δίνει μαθήματα σε μια ειδησεογραφική ιστοσελίδα όπως το iefimerida.gr. Το iefimerida.gr δεν ανήκει ούτε στον κ. Μητσοτάκη, ούτε στον κ. Τσίπρα, ούτε εξυπηρετεί πολιτικούς σκοπούς. Ούτε υπήρξε ποτέ αποδέκτης μυστικών κονδυλίων, όπως βαλκανικά ΜΜΕ που χρηματοδότησε η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε το ίδιο το ελληνικό ΥΠΕΞ ενημερώνοντας τη Βουλή.

Το Μέγαρο Μαξίμου εγκαλεί το iefimerida.gr και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη επειδή έπραξε -και μάλιστα ενυπόγραφα- το δημοσιογραφικό καθήκον της ενημέρωσης του πολίτη για ένα μείζον θέμα. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου μιλά για «πρώην ρεπόρτερ του Mega», γεγονός εντελώς άσχετο με το ρεπορτάζ που υπογράφει ο Δημήτρης Τάκης.  Και φυσικά, τα εθνικά συμφέροντα δεν τα βλάπτει η πληροφόρηση των πολιτών για στοιχεία που λαμβάνει υπόψη της η Βουλή. Γιατί αυτό που αποκάλυψε το iefimerida.gr είναι η τελευταία ενημέρωση που είχε η Βουλή από το ΥΠΕΞ για το θέμα των μυστικών κονδυλίων, η οποία έγινε την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου. Μόλις μία εβδομάδα, δηλαδή, πριν ξεσπάσει η άγρια κόντρα Καμμένου-Κοτζιά για το πού διοχετεύονται τα χρήματα αυτά, που οδήγησε τον κ. Κοτζιά σε παραίτηση.

Δεν γίνεται κατανοητός, επίσης, ο ψόγος του προέδρου της Βουλής στην αναπαραγωγή «ειδήσεων» από μια ειδησεογραφική ιστοσελίδα, ενός ρεπορτάζ το οποίο -ξαναλέμε- ο κ. Βούτσης δεν διαψεύδει. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής εγείρει ερωτήματα «για τον στόχο και τις επιδιώξεις όσων πολιτικών προσώπων και ηλεκτρονικών Μέσων δίνουν και αναπαράγουν αυτές τις “ειδήσεις”». Ενώ εγκαλεί όσους «θέλουν να επιστρέψουμε στην, για δεκαετίες και επί των ημερών των παρατάξεών τους, πλήρη απόκρυψη, κατασπατάληση και αδιαφανή διάθεση αυτών των κονδυλίων». Προφανώς οι αιτιάσεις του προέδρου της Βουλής αφορούν πολιτικούς από κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία εικάζει ότι βρίσκονται πίσω από τις «διαρροές». Εξ ου και η αναφορά του για διάθεση «επιστροφής επί των ημερών των παρατάξεών τους».

Σε μια πρωτοφανή ανακοίνωση, το μέγαρο Μαξίμου, κατηγόρησε το iefimerida.gr ότι έθιξε ευθέως τα εθνικά συμφέροντα, επειδή δημοσίευσε την ενημέρωση της Βουλής για το πού διατέθηκαν μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ ύψους 1 εκατ. ευρώ. Λίγες ώρες αργότερα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών διέταξε προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας σε βαθμό κακουργήματος, το οποίο υποκρύπτει και κατηγορία περί κατασκοπείας! Η έρευνα γίνεται με το άρθρο 146 του Ποινικού Κώδικα που φέρει τον βαρύγδουπο τίτλο: «Παραβίαση μυστικών της Πολιτείας». Τι προβλέπει το αρθρο 146 του Π.Κ. «Όποιος με πρόθεσή του και παράνομα παραδίδει ή αφήνει να περιέλθουν στην κατοχή ή τη γνώση άλλου έγγραφα, σχέδια ή άλλα πράγματα ή ειδήσεις που τα συμφέροντα της πολιτείας ή των συμμάχων της επιβάλλουν να τηρηθούν απόρρητα απέναντι σε ξένη κυβέρνηση, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Σε καιρό πολέμου ο υπαίτιος τιμωρείται με ισόβια ή πρόσκαιρη κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών».

Αυτό που λησμονεί ηθελημένα, το μέγαρο Μαξίμου, είναι φυσικά πως θέμα μυστικών κονδυλίων δεν άνοιξε το iefimerida.gr. Το θέμα άνοιξαν οι δύο κορυφαίοι υπουργοί του, ο Πάνος Καμμένος και ο Νίκος Κοτζιάς. Σύμφωνα με τους διαλόγους που δημοσιοποιήθηκαν, ο υπουργός Αμυνας εγκάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών για διασπάθιση και αδιαφανή διαχείριση μυστικών κονδυλίων ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ! Οπως επίσης ότι έλαβε από τον Τζορτζ Σόρος άλλα 50 εκατομμύρια ευρώ για να τα διαθέσει στα Βαλκάνια, προκειμένου να επηρεάσει υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών. Την ώρα λοιπόν που ο ένας υπουργός έλεγε τον άλλον σχεδόν ευθέως καταχραστή, ο πρωθυπουργός νόμιζε ότι ψιχαλίζει «βαφτίζοντας» τις διαφορές τους σε προσωπικές (!) Πίστεψε δε, ότι με αποτυχημένους αστεϊσμούς του τύπου «είδατε τι τραβάω με Κοτζιά, Καμμένο, είναι μπελάς!» θα ξεμπερδέψει με ένα θέμα που «καίει» και εγείρει σοβαρά ερωτήματα νομικής, πολιτικής και ηθικής φύσεως.

Με άλλα λόγια, τον Τσίπρα και το Μαξίμου, δεν τους ενόχλησαν το γεγονός ότι ένας κορυφαίος υπουργός αποκαλεί τον άλλο «κλέφτη» για τεράστια ποσά της τάξης των 50 ή 100 εκατ. ευρώ από τα μυστικά κονδύλια. Τους ενόχλησε ωστόσο η δημοσίευση σε μια από τις πρώτες σε αναγνωσιμότητα ειδησεογραφική ιστοσελίδα της χώρας, ενός επώνυμου ρεπορτάζ, το οποίο δεν αποκαλύπτει τίποτε παραπάνω από όσα γνωρίζουν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού στη Βουλή.

Η υποκρισία του Μαξίμου και οι κινήσεις πανικού, έχουν την κατανόησή μας. Ωστόσο, η αθλιότητα του μεγάρου Μαξίμου, συνιστά καταφανώς απόπειρα τρομοκράτησης και φίμωσης του Τύπου. Το πρωθυπουργικό γραφείο, καταφεύγει σε κινήσεις που δεν έχουν προηγούμενο, εναντίον δημοσιογράφων και Μέσων Ενημέρωσης. Τέτοιες διώξεις ευδοκιμούν σε χώρες που αποτελούν πρότυπο για πολλά στελέχη της κυβέρνησης Τσίπρα όπως η Βενεζουέλα του Μαδούρο αλλά και η Τουρκία του Ερντογάν. Ωστόσο, δεν υπάρχει προηγούμενο αντίστοιχης κατηγορίας κατά ΜΜΕ και δημοσιογράφων, σε χώρα που σέβεται τον νομικό και δικαιϊκό πολιτισμό της. Είναι το τελευταίο πυροτέχνημα, μιας απερχόμενης κυβέρνησης που βρίσκεται σε πανικό.

Ως προς την υποτιθέμενη παραβίαση των μυστικών της Πολιτείας, είναι χρέος μιας στοιχειωδώς σοβαρής Πολιτείας να διαφυλάσσει τα μυστικά της, όπως χρέος της δημοσιογραφίας, να διερευνά και να αποκαλύπτει. Το iefimerida.gr δεν δημοσίευσε απόρρητα έγγραφα. Μετέφερε τις αόριστες εξηγήσεις του υπουργείου Εξωτερικών προς την Βουλή (ως οφείλει με βάση τον νόμο που θέσπισε ο Νίκος Κοτζιάς) για την διοχέτευση μυστικών κονδυλίων ύψους 1 εκατ. ευρώ. Ο φάκελος, τον οποίο μετέφερε διπλωματικός υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών στην Βουλή, ανοίχθηκε στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής, έλαβαν γνώση οι αντιπρόεδροι της Βουλή και περιείχε τρεις κωδικούς για την διάθεση αντίστοιχων μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ.

Το iefimerida.gr δηλώνει ότι σέβεται και τιμά την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και έχει εμπιστοσύνη στην κρίση της. Διαμηνύει, τέλος το προφανές προς όλους: Δεν πρόκειται να μας τρομοκρατήσουν, ούτε να μας φιμώσουν. Θα συνεχίσουμε να επιτελούμε το δημοσιογραφικό μας καθήκον με ευσυνειδησία και υπευθυνότητα, με ρεπορτάζ και νέες αποκαλύψεις. Αυτό, ας το γνωρίζουν όσοι νομίζουν ότι θα καταλύσουν κάθε έννοια λογικής, ηθικής και νομιμότητας.

Το Liberal.gr στηρίζει το iefimerida

Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Μετά την περιπέτεια που έζησαν τρεις δημοσιογράφοι του «Liberal.gr» και της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», οι οποίοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα μετά από μήνυση του Πάνου Καμμένου, ήρθε τώρα η σειρά του iefimerida.gr να υποστεί την ίδια μεταχείριση και υφίσταται έρευνα για δημοσίευμα. Το Liberal.gr υπενθυμίζει σήμερα ότι δουλειά των δημοσιογράφων είναι οι αποκαλύψεις, χωρίς τον φόβο της δίωξης και της ενδεχόμενης φυλάκισης: Ο Tύπος δεν φιμώνεται, δεν φυλακίζεται Οι δημοσιογράφοι κάνουν τη δουλειά του και οι πολιτικοί τη δική τους. Δουλειά των δημοσιογράφων είναι η δημοσιοποίηση στοιχείων και έγκυρων πληροφοριών και κρίνονται καθημερινά από τους αναγνώστες, τους ακροατές ή τους τηλεθεατές. Οι πολιτικοί οφείλουν από την πλευρά τους να κάνουν αυτό για το οποίο τους ψήφισαν και τους εμπιστεύθηκαν οι πολίτες. Το iefimerida έπραξε το αυτονόητο και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Τάκης δημοσιοποίησε τα στοιχεία σχετικά με το απόρρητα κονδύλια του ΥΠΕΞ. Τα λεγόμενα και ... μυστικά διότι ουδείς γνωρίζει πως τα διαχειρίζονται οι ηγεσίες των υπουργείων.

Το ΥΠΕΞ αποτέλεσε εξαίρεση και τον τελευταίο χρόνο μπήκε στη διαδικασία να στέλνει ενημέρωση στη Βουλή κατ εφαρμογή νόμου που το ίδιο είχε φέρει προς ψήφιση. Από τη στιγμή που πήρε τα στοιχεία ούτε να αυτολογοκριθεί μπορούσε ούτε να μη τα δημοσιοποιήσει υπό το φόβο της δίωξης και της ενδεχόμενης φυλάκισης που πλέον φαντάζει ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τον Ελληνικό Τύπο. Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα των μυστικών κονδυλίων είναι ένα θέμα που η ίδια η κυβέρνηση άνοιξε και μάλιστα με τον πλέον επίσημο τρόπο. Με αναφορές υπουργών εντός του υπουργικού συμβουλίου και εκατέρωθεν καταγγελίες για κακοδιαχείριση από δύο κορυφαίους υπουργούς. Οι διάλογοι και τα όσα συνέβησαν στο υπουργικό συμβούλιο δεν έχουν διαψευστεί. Τα περί χρηματισμού υπονοούμενα για εθνικά θέματα παραμένουν στο προσκήνιο, ενώ ο ίδιος ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έδειξε το δρόμο της Βουλής στην οποία κατέθετε το υπουργείο τα σχετικά στοιχεία.Αν οι αποκαλύψεις ενοχλούν την κυβέρνηση και τον κάθε κυβερνητικό παράγοντα είναι ένα θέμα που πρέπει να απασχολήσει τον πολιτικό κόσμο και όχι τους δημοσιογράφους και τον Τύπο συνολικά

Υ.Γ. Στο θέμα της αποκάλυψης του iefimerida προκύπτει επίσης ένα βασικό ερώτημα: Πως γίνεται ο πρόεδρος της Βουλής και το Μέγαρο Μαξίμου να ομιλούν για δήθεν στοιχεία και δήθεν απόρρητα και ταυτόχρονα να γίνεται έρευνα για διαρροή απορρήτων;

http://www.iefimerida.gr/

No comments :

Post a Comment