19/10/2018

Κανάλι 1TV: Ο Ζάεφ εξασφάλισε την πλειοψηφία των δύο τρίτων

Τον αριθμό των 80 βουλευτών που συμπληρώνουν την αναγκαία πλειοψηφία των 2/3 για τις συνταγματικές τροποποιήσεις φέρεται να εξασφάλισε ο Ζόραν Ζάεφ. Αυτό τουλάχιστον μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο 1TV επικαλούμενο κοινοβουλευτικές πηγές. Σημειώνει δε ότι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την αλλαγή του ονόματος της χώρας, όπως προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών και για την ένταξή της σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Αλλά και το πρακτορείο ειδήσεων MIA επισημαίνει ότι ορισμένα ΜΜΕ της χώρας μεταδίδουν ανεπιβεβαίωτες προς το παρόν πληροφορίες ότι έχει εξασφαλιστεί η πλειοψηφία των 2/3.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής που είχε προγραμματιστεί αρχικά για τις 12:00 τοπική ώρα αναμένεται να ξεκινήσει στις 15:00 (τοπική ώρα) για την πρόταση του κυβερνητικού στρατοπέδου για τις τροποποιήσεις του Συντάγματος Οι περισσότεροι βουλευτές είναι μέσα στο κοινοβούλιο όπως και ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, ενώ απ' έξω υπάρχει ισχυρή παρουσία της αστυνομίας και αρκετοί διαδηλωτές. Η συζήτηση και η ψηφοφορία αρχίζουν στις 16.00 ώρα Ελλάδος, οπότε σε λίγα λεπτά είναι εξαιρετικά πιθανόν να είναι γνωστή και η τύχη της συμφωνίας των Πρεσπών. Εφόσον η πρώτη ψηφοφορία είναι επιτυχής, τότε θα ακολουθήσουν στις επόμενες 20 ημέρες ακόμη δύο, οι οποίες θα πρέπει, επίσης, να οδηγήσουν σε πλειοψηφία δύο τρίτων, ώστε η συμφωνία των Πρεσπών να κυρωθεί οριστικά από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Όπως δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Φερίντ Μούχιτς σε άλλο δίκτυο, «εάν γίνει σήμερα η ψηφοφορία, σημαίνει ότι είναι διασφαλισμένη η πλειοψηφία των δύο τρίτων, σε αντίθετη περίπτωση όχι. Η προθεσμία είναι κάπου μέχρι την Τετάρτη, αλλά νομίζω ότι θα πετύχει σήμερα». Χαρακτήρισε δε την άφιξη Αμερικανών αξιωματούχων στη χώρα προφανή πίεση για να επιτύχει η συμφωνία. Ο Μούχιτς, που ήταν μέχρι πρότινος ήταν αναποφάσιστος, δήλωσε την περασμένη Τρίτη ότι τελικά θα στηρίξει τη μετονομασία της χώρας υπερψηφίζοντας τις συνταγματικές αλλαγές στη Βουλή.

Η σύνοδος σχετικά με τις συνταγματικές αλλαγές που επρόκειτο να ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι , προγραμματίσθηκε εκ νέου για τις 3 μ.μ. Σύμφωνα με το πρακτορείο MakFax, ανεπίσημες πληροφορίες λένε ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ έχει εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων των ψήφων των βουλευτών για τις συνταγματικές τροποποιήσεις, αλλά δεν είναι γνωστό αν σήμερα θα προχωρήσει τη κοινοβούλιο σε ψηφοφορία.

Στο Κοινοβούλιο υπάρχει ένα μεγάλο μέρος βουλευτών του VMRO-DPMNE, ήρθε ακόμη και ο βουλευτής Σάσο Βασιλέφσκι, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για τα γεγονότα της 27ης Απριλίου του 2017 στο Κοινοβούλιο. Αφέθηκε ελεύθερος με κατ’ οίκον περιορισμό και με εγγύηση 400 χιλιάδων ευρώ, μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ να προσφέρει συμφιλίωση για την ‘αιματηρή Πέμπτη του Απριλίου’. Ο Βασιλέφσκι ανέφερε σε δήλωσή του στο Mak Fax ότι δεν ήξερε εάν θα ψήφιζε για τις συνταγματικές αλλαγές. Το δικαστήριο κατάργησε πρόσφατα και τον κατ’ οίκον περιορισμό του άλλου κατηγορούμενου του VMRO-DPMNE, Κρίστο Μουκόσκι.

The Hellenic Information Team

Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση και μετά από διαρκείς αναβολές της ψηφοφορίας στη Βουλή της ΠΓΔΜ εγκρίθηκε η συνταγματική αναθεώρηση στο πλαίσιο κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο Ζόραν Ζάεφ κατάφερε να διασφαλίσει στην πρώτη ψηφοφορία να συγκεντρώσει την πολυπόθητη πλειοψηφία των 2/3 καθώς 80 βουλευτές ψήφισαν «ναι» έναντι 39 που ψήφισαν «όχι». Ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία μετά από αίτημα του VMRO στην οποία και πάλι ψήφισαν θετικά 80 βουλευτές. Συνολικά 80 βουλευτές, σε σύνολο 117, ψήφισαν υπέρ της πρότασης κάτι που σημαίνει πως ψήφισαν υπέρ και 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Η έγκριση του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ σηματοδοτεί την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας, ώστε να προχωρήσει στην αλλαγή της ονομασίας της σε "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας", στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών Με την αποψινή απόφαση, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση της διαδικασίας. Στις επόμενες 15 ημέρες αναμένεται να ακολουθήσουν ακόμη δύο συνεδριάσεις, άρθρο-άρθρο, οι οποίες απαιτούν και πάλι πλειοψηφία δύο τρίτων, ώστε η συμφωνία των Πρεσπών να κυρωθεί οριστικά από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

ΑΜΠΕ

Η υπερψήφιση της πρότασης Ζάεφ δημιουργεί νέα δεδομένα και στην ελληνική κυβέρνηση, αφού φέρει προ των ευθυνών του τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο. Μετά τη διάψευση των προβλέψεών του ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα περνούσε από τη βουλή των Σκοπίων πλέον αποτελεί ερώτημα τί θα πράξει στο εξής και αν θα τηρήσει αυτό που ορίζεται ως γραμμή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, δηλαδή καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και άρση της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. 

No comments :

Post a Comment