31/10/2018

Ο Δρόμος του Μεταξιού και το Ισραήλ

Το Πεκίνο αναπτύσσει συνεχώς το σχέδιο του για το " Δρόμο του Μεταξιού". Ο αντιπρόεδρος του, Wang Qishan, ανέλαβε περιοδεία στη Μέση Ανατολή που τον οδήγησε για τέσσερις ημέρες στο Ισραήλ. Σύμφωνα με συμφωνίες που είχαν ήδη υπογραφεί, η Κίνα θα ελέγχει σε δύο χρόνια το μεγαλύτερο μέρος της ισραηλινής αγροτικο-τροφικής βιομηχανίας του, της υψηλής τεχνολογίας του και του διεθνούς εμπορίου του. Αναμένεται να ακολουθήσεί μια συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών.  Οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Κίνας χρονολογούνται από της θητείας του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ehud Olmert, οι γονείς του οποίου διέφυγαν από τους Ναζί για να εγκατασταθούν στη Σαγκάη. Ο προκάτοχός του Βενιαμίν Νετανιάχου προσπάθησε να εδραιώσει ισχυρές σχέσεις με το Πεκίνο. Οι προσπάθειές του εξαφανίστηκαν λόγω της υποστήριξής του προς μια από τις πειρατικές ομάδες στη Σομαλία που, με εντολή της Ουάσινγκτον, διατάραζαν τη ναυτιλιακή κίνηση της Ρωσίας και της Κίνας στην έξοδο της Ερυθράς Θάλασσας. Το σκάνδαλο μόλις αποφεύχθηκε. Επιτράπηκε στην Κίνα να δημιουργήσει μια ναυτική βάση στο Τζιμπουτί και ο Ehud Olmert απομακρύνθηκε από την πολιτική ζωή.

Από το 2016, η Κίνα διαπραγματεύθηκε με το Ισραήλ μια συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών. Στο πλαίσιο αυτής, το Shanghai International Port Group αγόρασε την παραχώρηση εκμετάλλευσης των λιμένων της Χάιφα και της Αστζόης, έτσι ώστε το 2021 η Κίνα θα ελέγξει το 90% του ισραηλινού εμπορίου. Η Bright Food έχει ήδη αποκτήσει το 56% των συνεταιρισμών (kibboutzim ) Tnuva και θα μπορεί να αυξήσει το μερίδιό της, έτσι ώστε η Κίνα να ελέγξει το μεγαλύτερο μέρος της ισραηλινής γεωργικής αγοράς. Ο ιδρυτής του ηλεκτρονικού καταστήματος Alibaba, Jack Ma, ο οποίος ήρθε στο Τελ Αβίβ μαζί με την επίσημη κινεζική αντιπροσωπεία δεν έκρυψε την πρόθεσή του να εξαγοράσει πολλά ισραηλινά start up για να ανακτήσει την υψηλή τεχνολογία τους. Η πολεμική βιομηχανία είναι ο μόνος σημαντικός τομέας της ισραηλινής οικονομίας που φυλάγεται από την κινεζική όρεξη. Το Σεπτέμβριο, ο καθηγητής Shaul Horev διοργάνωσε διάσκεψη στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα με τη βοήθεια του Αμερικανικού Ινστιτούτου Hudson, για να ειδοποιήσει τους στρατηγούς αξιωματικούς του Πενταγώνου για τις συνέπειες των κινεζικών επενδύσεων. Οι ομιλητές τόνισαν μεταξύ των άλλων ότι οι συμβάσεις αυτές εκθέτουν τη χώρα σε εντατική κατασκοπεία, καθιστούν δύσκολη τη λειτουργία του λιμανιού του για τα υποβρύχια που εκτοξεύουν πυρηνικά όπλα και τις σχέσεις του με τον έκτο στόλο των ΗΠΑ. Ο πρώην διευθυντής της Mossad, Ephraim Halevy, του οποίου η γειτνίαση με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι γνωστή, δήλωσε ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας δεν είχε ποτέ συζητήσει για αυτές τις επενδύσεις. Αποφασίστηκαν αποκλειστικά σύμφωνα με μια λογική εμπορικής ευκαιρίας. Τίθεται συνεπώς το ερώτημα άν η Ουάσινγκτον έχει εγκρίνει αυτήν την προσέγγιση μεταξύ του Τελ Αβίβ και του Πεκίνου.

Δεν πρέπει να παραπλανούμαστε από τους λόγους που επέτρεψαν στην Κίνα να δημιουργήσει στρατιωτική βάση στο Τζιμπουτί και φαίνεται απίθανο ότι το Πεκίνο έχει καταλήξει σε μυστική συμφωνία με την Ουάσινγκτον για αυτή τη νέα διαδρομή του δρόμου του μεταξιού. Βεβαίως, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ανησυχούσαν για μια οικονομική κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, η Κίνα και η Ρωσία αναγκάζονται να συμφωνήσουν για να προστατευθούν από τους Δυτικούς. Η Ιστορία έχει δείξει ότι οι τελευταίοι έχουν κάνει τα πάντα και συνεχίζουν να κάνουν τα πάντα για να αποσυναρμολογήσουν αυτές τις μεγάλες δυνάμεις. Επομένως, αν μια σινοαμερικανική συμμαχία θα ήταν βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα σε όφελος του Πεκίνου, θα οδηγούσε στη συνέχεια στην εξάλειψη της Ρωσίας και της ίδιας της Κίνας. Οι σινο-ισραηλινές συμφωνίες τείνουν να υποδηλώνουν ότι, σύμφωνα με το τσιτάτο του Λένιν, «Οι καπιταλιστές τους πούλησαν το σχοινί που θα τους κρεμάσει».

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2018/10/blog-post_301.html

ΣΧΕΤΙΚΟ: Haaretz: Israel Is Giving China the Keys to Its Largest Port and the U.S. Navy May Abandon Israel

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ: Φρένο σε κινεζική διείσδυση στην ενέργεια

No comments :

Post a Comment