31/10/2018

Αυστρία: Αποσύρεται από το Σύμφωνο του ΟΗΕ για την Μετανάστευση - Ακολουθούν Τσεχία, Πολωνία, Σλοβακία, Ιταλία. - Ουγγαρία: Απαλλαγή για τη δημοσιογράφο που κλότσησε μετανάστες

Η κυβέρνηση της Αυστρίας αποφάσισε να μιμηθεί το παράδειγμα των ΗΠΑ και της Ουγγαρίας και να αποσυρθεί από το σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών για τη μετανάστευση, με τη Βιέννη να επικαλείται τις ανησυχίες της για τον περιορισμό της εθνικής της κυριαρχίας και της ελευθερίας δράσης της. Το Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση εγκρίθηκε τον Ιούλιο από όλες τις χώρες-μέλη του ΟΗΕ εκτός των ΗΠΑ. Είναι προγραμματισμένο να υπογραφεί τον επόμενο μήνα στο Μαρόκο.

Η Αυστρία δεν θα υπογράψει το σύμφωνο, που διέπει τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών και αναμένεται να υπογραφεί τον Δεκέμβριο σε μια σύνοδο του ΟΗΕ στο Μαρακές του Μαρόκου, ανέφερε το APA, σύμφωνα με το οποίο στην απόφαση αυτή έχουν ήδη καταλήξει ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς και ο αντικαγκελάριος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε. Το υπουργικό συμβούλιο της Αυστρίας αναμένεται να συνεδριάσει και να ανακοινώσει την απόφασή του για το σύμφωνο αργότερα εντός της ημέρας, διευκρινίζει το APA. Ο Κουρτς ανέφερε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι διαφωνεί με κάποια από τα άρθρα του συμφώνου.

Παρελθόν πρέπει να θεωρείται και η Τσεχία ως μέλος του Συμφώνου του ΟΗΕ για την μετανάστευση μετά τα όσα είπε ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντρέι Μπάμπις. Ο Τσέχος πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ, Αυστρίας και της Ουγγαρίας "σφραγίζοντας" τα σύνορα της χώρας του. Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις δήλωσε ότι θέλει να αποσύρει τη χώρα από το Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση του ΟΗΕ και ότι σκοπεύει να συζητήσει αυτό το θέμα με τον κυβερνητικό εταίρο του. Οπως είπε το εν λόγω Σύμφωνο είναι ουσιαστικά "απαράδεκτο". Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Α.Μπάμπις, είπε στο κοινοβούλιο ότι δεν του αρέσει το Σύμφωνο και ότι κανείς άλλος πέραν της ίδιας της Τσεχίας δεν μπορεί να αποφασίζει για τη μετανάστευση στη χώρα.

Την Τετάρτη, η Αυστρία είχε επίσης ανακοινώσει ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ και της Ουγγαρίας που δεν στηρίζουν το Σύμφωνο αυτό, με το σκεπτικό ότι συγχέει τη νόμιμη με την παράνομη μετανάστευση. Η κίνηση αυτή αποτελεί απαρχή εξελίξεων και για άλλα κράτη. Πληθαίνουν ταυτόχρονα και οι "φωνές" στην Πολωνία. Ένας υπουργός της συντηρητικής κυβέρνησης της Πολωνίας πρότεινε επίσης να αποσυρθεί η χώρα του από το Σύμφωνο. Πολωνία, Σλοβακία, Ιταλία ακολουθούν.

Μια δημοσιογράφος που είχε κλοτσήσει λαθρομετανάστη που προσπαθούσε να διαφύγει από την αστυνομία κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης του 2015, απαλλάχθηκε σήμερα από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουγγαρίας που ακύρωσε την προηγούμενη καταδίκη της από κατώτερα δικαστήρια. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι το πρωτοδικείο και το Εφετείο, που είχαν κρίνει ένοχη την δημοσιογράφο Πέτρα Λάζλο δεν της είχαν αποδώσει την ορθή κατηγορία. Το επεισόδιο εκτυλίχθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2015, στο αποκορύφωμα της μεταναστευτικής κρίσης. Εκείνη την ημέρα, πολλές ομάδες λαθρομεταναστών έσπασαν την αλυσίδα που είχαν σχηματίσει οι Ούγγροι αστυνομικοί και πέρασαν στο ουγγρικό έδαφος. Την εποχή εκείνη, το βίντεο που εικονίζει τη Λάζλο να κλοτσάει έναν άνδρα στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία, είχε κάνει τον γύρο του κόσμου. Την ίδια περίοδο η Βουδαπέστη δεχόταν ήδη σφοδρές επικρίσεις για την εχθρική στάση της απέναντι στους λαθρομετανάστες.

Το Ανώτατο Δικαστήριο παραδέχτηκε ότι η Λάζλο κλότσησε δύο ανθρώπους και προσπάθησε να κάνει το ίδιο με έναν τρίτο, όμως εκτίμησε ότι αυτό έγινε στο πλαίσιο “μιας επίθεσης πολλών εκατοντάδων λαθρομεταναστών” που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από την αστυνομία. Επιπροσθέτως, η πράξη της δημοσιογράφου, “μολονότι ηθικά εσφαλμένη, συνιστά διατάραξη και όχι βανδαλισμό“, κατηγορία για την οποία είχε κριθεί ένοχη το 2017. Η διατάραξη εξάλλου είναι πταίσμα και έχει ήδη παραγραφεί, γεγονός που σημαίνει ότι η ποινική διαδικασία παύει. Η δημοσιογράρφος, που εργαζόταν για ένα τηλεοπτικό κανάλι προσκείμενο στην άκρα δεξιά, είχε υποστηρίξει τότε ότι έδρασε κατ’ αυτόν τον τρόπο επειδή “πανικοβλήθηκε”. Ο Σύρος και ο γιος του που δέχτηκαν την επίθεσή της, έλαβαν τελικά άσυλο στην Ισπανία.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment