15/09/2018

Για το “αλβανικό εμπόλεμο” εναντίον της Ελλάδας θα μιλήσει κανείς;

Σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί η πρωτοβουλία της Αθήνας να αποδεχθεί την ύπαρξη και διατήρηση μέχρι σημερα του Εμπολέμου με την Αλβανία και να προωθήσει όπως απαιτεί η κυβέρνηση του Εντι Ραμα, την (εκ νέου) κατάργηση του, όταν μέχρι τωρα παγίως υποστήριζε ότι δεν υπάρχει ζητημα Εμπολέμου μεταξύ δυο φίλων και συμμάχων χωρών και ενώ η ίδια η Αλβανια δεν εχει άρει το δικό της Εμπόλεμο εναντίον της Ελλάδας. Με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 1987 που εγινε επισήμως η άρση του Εμπολέμου, αλλα κυρίως με την υπογραφή του Συμφώνου Φιλίας μεταξύ των δυο χωρών το 1996, είναι προφανες ότι δεν μπορεί κανείς να ισχυρισθεί ότι υπαρχει Εμπόλεμο εκ μέρους της Ελλάδας και το μονο που θα έπρεπε να δρομολογηθεί είναι η αποκατάσταση των αλβανικών περιουσίων που βρίσκονται υπό μεσεγγύηση. Εξάλλου η Ελλαδα ακολούθησε με την Αλβανια και την ιδια τακτική που ακολούθησε και με την Ιταλία για την κατάργηση του Εμπολέμου και δεν θα πρέπει να αποδεχθεί την υποβολή των όρων που εγινε αυτή η πράξη, από την Αλβανια που ζητά να γίνει με απόφαση της Βουλής, ενώ η κήρυξη του πολέμου εγινε με Βασιλικό Διάταγμα.

Το θεμα για το οποίο υπάρχει σιωπή και δεν εχει εγερθεί όπως θα έπρεπε από την ελληνική πλευρά είναι η κατάργηση της απόφασης της Αλβανικής Βουλής με την οποία ψηφίστηκε το Εμπόλεμο εναντίον της Ελλαδα στο 1940. ‘Η τουλάχιστον η έκφραση δημοσίας συγγνώμης για την επίθεση την οποία δέχθηκε η Ελλαδα απο το έδαφος της Αλβανιας και η δημόσια καταδίκη και αποκήρυξη από τα Τίρανα της Αλβανικής κυβέρνησης της περιόδου εκείνης και των αλβανικών ταγμάτων που πολέμησαν στο πλευρό των ιταλικών δυναμεων του φασιστικού άξονα, εναντίον της Ελλάδας. Η Αλβανία, συνδεδεμένη την εποχή εκείνη με καθεστώς “προσωπικής ένωσης” με την Ιταλία, είχε δεχθεί με νόμο του Κοινοβουλίου της (Αλβανικός Νόμος, 10 Ιουνίου 1940) ότι: “το Βασίλειο της Αλβανίας αναγνωρίζει ότι θα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με τα κράτη τα οποία θα βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση με το Βασίλειο της Ιταλίας”. Ο Εμβερ Χότζα ακύρωσε τo 1944 ολες τις αποφάσεις του προηγούμενου καθεστώτος , αλλα μετα την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος ο Σάλι Μπερίσα ακύρωσε με την σειρά του ολες τις πράξεις του καθεστώτος Χότζα, επαναφέροντας ετσι τυπικά σε ισχύ το Αλβανικο Εμπόλεμο εναντιον της Ελλαδας.

Εξάλλου στην ιταλική φασιστική δύναμη που επιτέθηκε στην χώρα μας στις 28 Οκτωβρίου 1940 συμμετείχαν και 20.000 Αλβανοί. Η συμμετοχή της Αλβανιας στην φασιστική επίθεση εναντίον της Ελλάδας ειχε φυσικά και «ιδιοτελή» κίνητρα, την δημιουργία της Μεγάλης Αλβανιας. Στοιχεία υπάρχουν πολλά και μόλις πρόσφατα έρχεται να επιβεβαιώσει όλα αυτά το βιβλίο του Πασκαλ Μιλο, πρωην ΥΠΕΞ της Αλβανιας, προέδρου του κόμματος Κοινωνική Δημοκρατιας που είναι σύμμαχος του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος με τιτλο https://hellasjournal.com/2018/06/para-ta-quot-synefa-quot-mia-ellinoalvaniki-symfonia-epistrefei-dynamika-ston-orizonta/”Οι Αλβανοί στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο”. Σε προδημοσίευση σε αλβανική εφημεριδα (Γκαζετα Σκιπταρε) επιβεβαιώνεται η συμβολή της Αλβανιας στην εισβολή της φασιστικής Ιταλίας στην Ελλαδα, παρά το γεγονός ότι επιχειρείται να υπάρξει διαφοροποίηση με την επισήμανση ότι επρόκειτο περί «Αλβανών δωσίλογων». «Οι Αλβανοί δωσίλογοι που βοήθησαν τους Ιταλούς να συγκροτήσουν τον κρατικό μηχανισμό διακυβέρνησης της Αλβανίας μετά την κατάληψή της από την Αλβανία, ήταν συνένοχοι, μαζί με τους Ιταλούς φασίστες, για την επίθεση εναντίον της Ελλάδος. Οι δωσίλογοι κάθε κατηγορίας υποστήριξαν την κήρυξη του πολέμου, με προπαγάνδα, υποστήριξαν την πολιτική επιστράτευση και ενθάρρυναν κόσμο να πάρουν τα όπλα και να πάνε στο μέτωπο κατά της Ελλάδας.

Ο κ. Μιλο κανει λόγο για «φασιστική αριστοκρατία» στην Αλβανία, που αριθμητικά ήταν μικρή, αλλά χρησιμοποίησε όλη την επιρροή της και τον κρατικό μηχανισμό για να κινητοποιήσει τους Αλβανούς στον πόλεμο κατά της Ελλάδος, χρησιμοποίησε, το εθνικιστικό χαρτί, μιλούσε για «απελευθέρωση της Τσαμουριάς και δημιουργίας Μεγάλης Αλβανίας». Ο πρωην Αλβανός ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι σαν αποτέλεσμα όλης αυτής της διαδικασίας, χιλιάδες Αλβανοί τάχτηκαν στο πλευρό των επιδρομέων, σπεύδοντας όμως να υποστηρίξει ότι «επρόκειτο, για μια μειοψηφία, σε σύγκριση με την πλειοψηφία των Αλβανών η οποία, είτε έμεινε αδιάφορη, είτε αντιτάχθηκε στον πόλεμο». Ο κ. Μιλο αναζητώντας επιχειρήματα για να υποστηρίξει την χώρα του, ισχυρίζεται ότι το «τότε αλβανικό καθεστώς δεν είχε την νομιμότητα για να μιλήσει και να αποφασίσει εξ ονόματος των Αλβανών, διότι δεν ήταν προϊόν ελευθέρων εκλογών», επιχείρημα φυσικά που κάθε άλλο παρά ανατρέπει την ύπαρξη Εμπολέμου εκ μέρους της Αλβανιας, το οποίο μέχρι τώρα δεν εχει αρθεί. Ο κ. Μιλο φυσικά επικρίνει την τότε αλβανική κυβέρνηση ότι με τους χειρισμούς της φόρτωσαν την Αλβανια με το ελληνικό Εμπόλεμο και την δημιουργία «νομικής βάσης από την ελληνική πλευρά για εδαφικές διεκδικήσεις εναντίον της Νότιας Αλβανιας…».

Αυτά για όσους στα Τίρανα συνεχίζουν να ομιλούν και να επιμένουν για «Άρση του Εμπολέμου».

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
https://hellasjournal.com/2018/06/apolyti-siopi-gia-to-alvaniko-empolemo-enantion-tis-elladas-tha-milisei-kaneis/

No comments :

Post a Comment