16/08/2018

ΗΠΑ: Σύμβαση για τρεις δορυφόρους "Next-Gen OPIR" - Νέο συμβόλαιο ανάπτυξης hypersonic όπλου

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ανακοίνωσε, νωρίτερα αυτό το έτος, την πρόθεση της να αναθέσει δυο συμβάσεις μοναδικής πηγής για το πρόγραμμα Νέας Γενιάς Γεωσύγχρονων Δορυφόρων Προειδοποίησης Πυραύλων Επίμονης Επίβλεψης Υπερύθρων (Next-Gen OPIR). Το πρόγραμμα Next-Gen OPIR θα διαδεχθεί το υπάρχον Διαστημικό Σύστημα Υπερύθρων (SBIRS) με την παροχή βελτιωμένων ικανοτήτων προειδοποίησης πυραύλων που ειναι πιο βιώσιμες έναντι των αναδυόμενων απειλών. Το πρόγραμμα SBIRS σχεδιάστηκε για να παρέχει κρίσιμες ικανότητες στον τομέα της προειδοποίησης πυραύλων, την αντιπυραυλικά άμυνα και τον χαρακτηρισμό του πεδίου μάχης μεσώ δορυφόρων σε γεωστατική τροχιά (GEO), αισθητήρων που ειναι εγκατεστημένοι σε δορυφόρους σε εξαιρετικά ελλειπτική τροχιά (HEO), και επίγεια επεξεργασία δεδομένων και έλεγχο. Η κύρια λειτουργία των έξι δορυφόρων SBIRS είναι ο εντοπισμός της λαμπερής, ζεστής στήλης μάγματος του βαλλιστικού πυραύλου καθώς ανατινάζεται.

Η εταιρεία Λόκχιντ Μάρτιν Διαστημικά Συστήματα ανέλαβε σύμβαση αξίας $2,9 δισεκατομμυρίων για τρεις νέας γενιάς γεωσύγχρονους δορυφόρους προειδοποίησης πυραύλων επίμονης επίβλεψης υπερύθρων (Next-Gen OPIR). Η εν λόγω σύμβαση περικλείει την ανάλυση απαιτήσεων, τον σχεδιασμό/εξέλιξη, το κρίσιμο μονοπάτι προμήθειας πτητικού εξοπλισμού, την πρώιμη παραγωγή και τις προσπάθειες μείωσης κινδύνου που θα οδηγήσουν στην κριτική ανασκόπηση μελέτης (CDR) προς υποστήριξη του προγράμματος Next-Gen OPIR. Η σύμβαση ανατέθηκε από το Κέντρο Πυραυλικών Συστημάτων (SMC) της Διοίκησης Διαστήματος Πολεμικής Αεροπορίας Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (AFSPC) που έχει έδρα στην αεροπορική βάση Λος Άντζελες στην Καλιφόρνια. Η χρηματοδότηση οικονομικού έτους 2018 για την έρευνα, ανάπτυξη, δοκιμές και αξιολόγησης ύψους $80 εκατομμυρίων δεσμεύτηκε κατά τη στιγμή της ανάθεσης.Οι εργασίες πάνω στην σύμβαση θα πραγματοποιηθούν στο Σανιβέιλ στην Καλιφόρνια και αναμένονται να ολοκληρωθούν την 30 Απριλίου 2021.

- Η πρώτη σύμβαση για το πρόγραμμα Next-Gen OPIR στην Λόκχιντ Μάρτιν Διάστημα είναι για να αποσαφηνίσει τις απαιτήσεις, να δημιουργήσει την αρχική σχεδίαση και να προσδιορίσει και αποκτήσει πτητικό υλικό για έναν δορυφόρο που θα λειτουργεί σε γεωστατική τροχιά.
- Η δεύτερη σύμβαση στην Νόρθροπ Γκρούμαν Αεροδιαστημικά Συστήματα είναι για να καθορίσει τις απαιτήσεις ενός πολικού συστήματος.
Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ειναι ο επικεφαλής οργανισμός για την απόκτηση των δορυφόρων Next-Gen OPIR. Η Διεύθυνση Απομακρυσμένων Συστημάτων Τηλεπισκόπησης του Κέντρου Διαστήματος και Πυραυλικών Συστημάτων στην αεροπορική βάση Λος Άντζελες στην Καλιφόρνια ειναι το γραφείο προμηθειών του προγράμματος. Με στόχο να διατηρήσει τη διαστημική ανωτερότητα έναντι των αντιπάλων της, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ πραγματοποιεί ταχείες δημόσιες συμβάσεις και στοχεύει στην εκτόξευση του πρώτου Next-Gen OPIR μέσα στο 2023. Αυτό δημιούργησε ένα επιθετικό στόχο για την περικοπή τεσσάρων ετών από την τρέχουσα διαδικασία προμηθειών και υποστηρίζει τη δέσμευση της υπηρεσία να αναπτύξει νέες ικανότητες σε κρίσιμη ταχύτητα. Σήμερα, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ λειτουργεί 77 δορυφόρους ζωτικής σημασίας για την εθνική άμυνα των ΗΠΑ που παρέχουν επικοινωνίες, διοίκηση και έλεγχο, προειδοποίηση πυραύλων, ανίχνευση πυρηνικών εκρήξεων, μετεωρολογικές πληροφορίες και GPS για όλον τον κόσμο.

Βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=mDTnl4E9FiY

http://www.proelasi.org/

Συμβόλαιο με τη Lockheed Martin για την ανάπτυξη ενός δεύτερου πρωτότυπου hypersonic (υπενθυμίζεται πως ο όρος χρησιμοποιείται για ταχύτητες πολλαπλάσιες αυτών του ήχου- 5 Μαχ και άνω) όπλου υπέγραψε η αμερικανική πολεμική αεροπορία. Το πρόγραμμα Air-Launched Rapid Response Weapon (ARRW), αξίας μέχρι 480 εκατ. δολαρίων, είναι το ένα από δύο προγράμματα ανάπτυξης πρωτοτύπων hypersonic όπλων. Το δεύτερο είναι το HCSW (Hypersonic Conventional Strike Weapon), το οποίο επικεντρώνεται στην αξιοποίηση «ώριμων» τεχνολογιών που δεν έχουν προσαρμοστεί για τα δεδομένα ενός οπλικού συστήματος για χρήση/ εκτόξευση από αέρος. Όσον αφορά στο ARRW, έχει ως στόχο να «φτάσει στα όρια του δυνατού», αξιοποιώντας τις τεχνικές δυνατότητες που έχουν προκύψει από τη συνεργασία με τη DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency).

https://www.naftemporiki.gr/story/1382122/neo-sumbolaio-anaptuksishypersonicoplou-gia-tin-amerikaniki-polemiki-aeroporia

No comments :

Post a Comment