27/08/2018

Η Ευρώπη στο επίκεντρο του διπλωματικού προγράμματος του Μακρόν. Ζητά επανεξέταση της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής άμυνας και ασφάλειας χωρίς τις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν παρουσιάζει οδικό χάρτη στους γάλλους πρεσβευτές θέτοντας την Ευρώπη στο κέντρο της διπλωματικής του δράσης, εννέα μήνες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές όπου ελπίζει ότι θα αντιταχθεί στο παγκόσμιο κύμα εθνικιστικής αναδίπλωσης. Ο Εμανουέλ Μακρόν θα υπενθυμίσει τους στόχους του για την Ευρωπαϊκή Ενωση: προϋπολογισμός για την ευρωζώνη, μία Ευρώπη της άμυνας, ευρωπαϊκή φορολόγηση των ψηφιακών κολοσσών ή ακόμη μία κοινή μεταναστευτική πολιτική. Σε αναζήτηση συμμάχων, ο Μακρόν ξεκινά μίνι ευρωπαϊκή τουρνέ ξεκινώντας αύριο από την Δανία και την Φινλανδία. Ετσι θα έχει επισκεφθεί τους μισούς από τους ευρωπαίους ομολόγους του σε διάστημα ενός έτους. Ο Εμανουέλ Μακρόν θα υπενθυμίσει επίσης τις διεθνείς του προτεραιότητες: την ασφάλεια, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, τα παγκόσμια δημόσια αγαθά (κλίμα, εκπαίδευση, αναπτυξιακή βοήθεια...) και, σε μία πιο εθνικού χαρακτήρα προσέγγιση, την ελκυστικότητα της Γαλλίας και την γαλλοφωνία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι εντός των προσεχών μηνών θα παρουσιάσει πρόγραμμα ενίσχυσης της ασφάλειας της Ευρώπης, θεωρώντας ότι αυτή δεν μπορεί πλέον να βασίζεται αποκλειστικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά την διάρκεια ομιλίας του ενώπιον 250 πρεσβευτών της Γαλλίας. Για τον Εμανουέλ Μακρόν, αν «οι συμμαχίες έχουν ακόμη σήμερα όλη τους την σημασία..., οι ισορροπίες, ορισμένες φορές οι αυτοματισμοί επί των οποίων αυτές οι συμμαχίες έχουν οικοδομηθεί πρέπει να επανεξετασθούν. Για την επανεξέταση της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής άμυνας και ασφάλειας», ο πρόεδρος της Γαλλίας έχει την πρόθεση «έναρξης ενός νέου διαλόγου για την κυβερνοασφάλεια, τα χημικά όπλα, τους συμβατικούς εξοπλισμούς, τις εδαφικές διενέξεις, την ασφάλεια του διαστήματος ή την προστασία των πολικών περιοχών, όλως ιδιαιτέρως με την Ρωσία».

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να εναποθέτει πλέον την ασφάλειά της αποκλειστικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εναπόκειται σε εμάς σήμερα να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να εγγυηθούμε την ασφάλεια και κατά συνέπεια την ευρωπαϊκή κυριαρχία. Οφείλουμε να αντλήσουμε τα διδάγματα του τέλους του ψυχρού πολέμου», πρόσθεσε εξηγώντας ότι επιθυμεί μία εξαντλητική εξέταση των θεμάτων αυτών με το σύνολο των ευρωπαίων εταίρων και με την Ρωσία. «Σημαντικά βήματα προς την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, καθώς και η τήρηση του πλαισίου του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη) θα είναι φυσικά απαραίτητες προϋποθέσεις για πραγματική πρόοδο με την Μόσχα. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας εμποδίσει να εργασθούμε εμείς οι Ευρωπαίοι ήδη από τώρα και γι΄αυτό υπολογίζω σε εσάς»


ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment