16/08/2018

Οι σοβαρές χώρες σχεδιάζουν μακροπρόθεσμα την ασφάλειά τους

Σχεδόν ούτε στα ψιλά των εφημερίδων δεν εμφανίστηκε η είδηση της απόρρητης συζήτησης που διεξάγει η ισραηλινή ηγεσία για τις ανάγκες της χώρας στον τομέα της ασφάλειας για την επόμενη δεκαετία, δηλαδή μέχρι το 2030. Μόλις χθες, ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου, παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο τη μελέτη επί της οποίας δομείται και εξελίσσεται η συζήτηση (2030 security concept) με τελικό στόχο τη λήψη και έγκριση των τελικών αποφάσεων. Ήταν η πρώτη από σειρά συζητήσεων που θα γίνουν για το θέμα, καθώς η λήψη αποφάσεων μόνο εύκολη δεν είναι. Η μελέτη είναι διαβαθμισμένη και σύντομα θα παρουσιαστεί από τον Νετανιάχου στην Υποεπιτροπή της Κνέσετ (ισραηλινή Βουλή) για θέματα Πληροφοριών (Intelligence), στις μυστικές υπηρεσίες, στο γενικό επιτελείο, ακόμα και στην Αρχή με ευθύνη την ακεραιότητα των χρηματιστηριακών συναλλαγών!

Η βασική εισήγηση είναι, ότι για να καλυφθούν οι ανάγκες ο προϋπολογισμός του συνόλου του μηχανισμού ασφάλειας του Ισραήλ θα πρέπει να αυξηθεί 0,2-0,3% ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Υπενθυμίζεται, ότι το σύνολο των δαπανών για τον τομέα της ασφάλειας της χώρας, ανέρχεται στο 6% του ΑΕΠ. Για να προκύψει όμως η πολύ χαμηλή αύξηση που απαιτείται, ως υπόθεση λαμβάνεται ποσοστό ετήσιας μεγέθυνσης της οικονομίας της χώρας 3-4% ώστε να είναι εφικτό να διατηρηθούν οι εν λόγω δαπάνες στο επίπεδο του 6% του ΑΕΠ.

Στις προτεραιότητες που θα εξυπηρετηθούν από αυτό τον προϋπολογισμό, εντάσσονται οι επιθετικές ικανότητες της χώρας στον στρατιωτικό τομέα (εδώ δείχνει να «φωτογραφίζει» συγκεκριμένες εξοπλιστικές προμήθειες. Επίσης, η δραματική αύξηση αμυντικών και επιθετικών ικανοτήτων στον τομέα του διαδικτύου (κυβερνοπόλεμος / cyberwar), η περεταίρω βελτίωση των αντιπυραυλικών δυνατοτήτων, οι δυνατότητες στην προστασία του πληθυσμού και η ολοκλήρωση των φρακτών ασφαλείας όπου υπάρχουν στα σύνορα του κράτους.

Στην ομιλία του πρωθυπουργού Νετανιάχου όμως, αυτό που ξεχώρισε είναι το ακόλουθο, καθώς θα μπορούσε να αποτελέσει μεγάλο μάθημα για την Ελλάδα, μια χώρα που για κάποιον λόγο εξακολουθεί να λαμβάνει «ελαφρά» τον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας και δεν τον έχει προτεραιότητα παρά μόνο περιστασιακά και μετά από κάποιο μεγάλο σοκ (π.χ. κρίση Ιμίων): «Ο συνδυασμός της ισχύος μας στον τομέα της οικονομίας και της ασφάλειας θα ενισχύσει το στάτους της χώρας ως κεφάλαιο στα μάτια των άλλων χωρών και κατά συνέπεια θα ενισχύσει τη διπλωματική μας ισχύ»! Αισθάνεται κανείς ανάγκη ανάλυσης του τρόπου χειρισμού τέτοιων υποθέσεων στην Ελλάδα;

https://www.defence-point.gr/

ΣΧΟΛΙΟ "ΚΟΥΡΗΤΗΣ": ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΔΕ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΑΛΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΑΦΙΕΡΩΝΟΥΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΚΟΠΟ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΣΥΝΤΑΞΟΥΝ  "ΟΔΗΓΟΥΣ" ΚΑΙ "ΔΟΓΜΑΤΑ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ.

(ΞΑΝΑ) ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Αναβάθμιση του Ελληνικού Πολεμικού Δόγματος

No comments :

Post a Comment