20.10.17

Πρώην πράκτορες των Σκοπίων συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη

Οι πρώην επικεφαλής των σκοπιανών μυστικών υπηρεσιών ‘УБК’- Διεύθυνση Ασφαλείας και Αντικατασκοπείας, Γκόραν Γκρουγιόφσκι και Νίκολα Μπόσκοφσκι, συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη, έχοντας στην κατοχή τους πλαστά βουλγαρικά διαβατήρια. Σύμφωνα με το σκοπιανό δημοσίευμα, οι δύο Σκοπιανοί των μυστικών υπηρεσιών συνελήφθησαν χθες στις 3 το μεσημέρι και σήμερα οδηγήθηκαν στην εισαγγελία. Έχουν προφυλακισθεί και θα παραμείνουν έγκλειστοι μέχρι την ολοκλήρωση της υπόθεσης ώστε να εκδοθούν στα Σκόπια. Η επιβεβαίωση της σύλληψής τους έγινε γνωστή από την υπηρεσία Προξενικών, Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων των Σκοπίων στη Θεσσαλονίκη. Τα δύο άτομα καταζητούνται από την Ίντερπολ, κατόπιν αιτήματος του σκοπιανού υπουργείου Εσωτερικών, λόγω εμπλοκής τους στο μεγάλο σκάνδαλο της κυβέρνησης Γκρούεφσκι, της υποκλοπής χιλιάδων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων πολιτικών και πολιτών. Για τον Γκρουγιόφσκι και τον Μπόσκοφσκι είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης πριν από τρεις μήνες και προκειμένου να διαφύγουν έβγαλαν πλαστά βουλγαρικά διαβατήρια και κατέφυγαν στο εξωτερικό.

Η δίκη του πρώην επικεφαλoύς του πέμπτου τμήματος του υπουργείου εσωτερικών (διεύθυνση αντικατασκοπείας), Γκόραν Γκρουγιέφσκι και του υπαλλήλου των μυστικών υπηρεσιών Νίκολα Μπόσκοφσκι, ανεβλήθη για τις 24 Οκτωβρίου. Ο λόγος για την αναβολή της δίκης, είναι ότι το δικαστήριο δεν μπόρεσε να βρει Έλληνα διερμηνέα της σλαβικής γλώσσας των Σκοπίων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα εκδοθούν στα Σκόπια μετά από πέντε ή έξι εβδομάδες, παρά το γεγονός ότι μεταξύ Σκοπίων και Ελλάδας δεν υπάρχει καμία συνθήκη έκδοσης. Η παράδοση θα γίνει κατόπιν συνεννόησης των δύο υπουργείων Εσωτερικών, όπως δήλωσε ο υπουργός Πάβλε Τραϊάνοφ.

The Hellenic Information Team

Δύο υπήκοοι της ΠΓΔΜ συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, καθώς κατηγορούνται από τις διωκτικές Αρχές της χώρας τους για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, πρόκειται για δύο άνδρες, 35 και 51 ετών, που φέρονται ως ανώτερα στελέχη της υπηρεσίας ασφαλείας και αντικατασκοπείας της ΠΓΔΜ. Σε βάρος τους εκκρεμούσαν διεθνή εντάλματα (ερυθρές αγγελίες), με τα οποία διώκονται από τις Αρχές της ΠΓΔΜ για εμπλοκή στην υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, που έγινε η αιτία να βυθιστεί η χώρα σε πολιτική κρίση, μετά τις καταγγελίες ότι επί των ημερών του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι παρακολουθούντο χιλιάδες πολίτες, πολιτικοί του αντίπαλοι, αξιωματούχοι, δημοσιογράφοι κ.ά. Οι δύο συλληφθέντες εντοπίστηκαν χθες (Τετάρτη) με πλαστά διαβατήρια (βουλγαρικά) την ώρα που ετοιμάζονταν να φύγουν από την Ελλάδα. Ήδη έχει φτάσει στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης το αίτημα δικαστικής συνδρομής της ΠΓΔΜ που ζητεί την έκδοση τους. Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στην Εισαγγελία Εφετών προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες έκδοσής τους, ενώ παράλληλα θα παραπεμφθούν και στο Αυτόφωρο για την κατοχή των πλαστών διαβατηρίων.

ΑΜΠΕ

No comments :