22/10/2017

Τεχνολογία Υλικών: Αδιάβροχες διαπνέουσες μεμβράνες και αδιάβροχος ιματισμός

Διαπνευστικότητα (Breathability) : η ικανότητα ενός υφάσματος να αντιστέκεται στην κίνηση του αέρα διαμέσου αυτού. Εξαρτάται αποκλειστικά από την πυκνότητα ύφανσης (το μέγεθος και τον αριθμό των πόρων του υφάσματος). Κάθε πλεκτό ύφασμα, ακόμη και αν είναι κατασκευασμένο από ίνες ελαστικού αυτοκινήτων, θα επιτρέψει την κίνηση του αέρα, αν οι πόροι έχουν μεγάλη διάμετρο.

Αποστέγνωση (Wicking) : γνωστή και ως διαπνοή, είναι η ικανότητα μεταφοράς υγρών από τη μια πλευρά του υφάσματος στην άλλη. Εξαρτάται από την θερμοκρασία και την υγρασία. Για να δώσουμε ένα παράδειγμα, αν το «μικροκλίμα» μέσα από τα ρούχα σας είναι ζεστό και υγρό (περπατήσατε για ώρες και έχετε ιδρώσει) ενώ η θερμοκρασία και υγρασία περιβάλλοντος είναι μικρότερες, η υγρασία θα βγει στο εξωτερικό μέρος (θυμηθείτε και το δεύτερο νόμο της θερμοδυναμικής). Στα υφάσματα αυτή η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί μέσω διαφορετικής πυκνότητας πλέξης στο εξωτερικό μέρος (πυκνότερη) από το εσωτερικό (πιο αραιή). Η αυξημένη επιφάνεια λόγω της πιο αραιής πλέξης, μέσω του φαινομένου της τριχοειδούς μεταφοράς, θα δώσει στην υγρασία μεγαλύτερη επιφάνεια για να απλωθεί και να εξαχνωθεί. Συνηθέστερο μέγεθος για να εκφραστεί αυτή η ικανότητα, είναι τα γραμμάρια ανά τετραγωνικό μέτρο ανά 24ωρο (g/m2/24h), ήτοι πόσα γραμμάρια υδρατμών θα διέλθουν μέσα από 1 τετραγωνικό μέτρο του υφάσματος στη διάρκεια ενός 24ωρου.

Υδροφοβικότητα (Hydrophobic) : η τάση του υλικού μια επιφάνειας, να συνενώνεται αποκλείοντας την εισροή νερού. Χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι η γωνία (Θc) στην οποία η διεπιφάνεια υγρού/αερίου συναντά τη στερεή επιφάνεια. Όσο μεγαλύτερη η γωνία αυτή, τόσο πιο υδρόφοβο το υλικό.

Αδιαβροχότητα (Water-proof) : η ικανότητα των πόρων ενός υφάσματος να αντιστέκονται στη ροή νερού διαμέσου αυτών. Σε οποιοδήποτε ύφασμα εκφράζεται ως αριθμητικό δεδομένο σε χιλιοστά (π.χ. 10000 mm). Στο παράδειγμα που αναφέραμε, αν σε ένα τεμάχιο υφάσματος, τοποθετήσουμε ένα γυάλινο σωλήνα τετράγωνης διατομής μίας ίντσας (2,54 εκ) και ύψους 10000 mm (10 μέτρα) γεμάτο με νερό και δεν διαπιστώσουμε διαρροή, η ικανότητα αδιαβροχότητας του υφάσματος είναι 10000 mm.

Δυνάμεις Βαν ντερ Βάαλ (Van der Waal) : είναι οι δυνάμεις που αναπτύσσονται μεταξύ των ατόμων που συγκροτούν ένα μόριο. Ουδέτερα άτομα και μόρια τα οποία δεν έχουν διαθέσιμα ηλεκτρόνια σθένους προς δημιουργία ιοντικού, ομοιοπολικού ή μεταλλικού δεσμού δείχνουν μια ασθενή έλξη το ένα για το άλλο όταν βρεθούν πολύ κοντά. Η ασθενής αυτή ελκτική δύναμη ονομάζεται δεσμός Van der Waals και οφείλεται σε «στιγμιαίες» μετατοπίσεις των ηλεκτρονίων και των πυρήνων σε αντίθετα άκρα των ατόμων, που έχουν ως αποτέλεσμα το σχηματισμό δίπολων. Το νερό που μας απασχολεί εδώ, έχει πολύ δυνατούς μοριακούς δεσμούς, γνωστούς και ως επιφανειακή τάση. Θεωρητικά λόγω αυτού του δυνατού δεσμού, δεν μπορεί να διαπεράσει επιφάνειες που παρουσιάζουν μικρό δεσμό Van der Waal. Θεωρητικά…

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ: http://www.proelasi.org/

No comments :

Post a Comment