06/10/2017

Μόλις 20% κάτω οι προσφυγικές ροές από τη Λιβύη, παρά την τεράστια κινητοποίηση

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΝΑΙ, ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΝΤΟΠΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΑΖΕΥΕΙΣ ΕΣΥ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗΣ ΣΥΝΟΡΩΝ. ΣΤΟΧΟΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΟΤΕ Η ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΑΛΛΑ Η ..."ΔΙΑΣΩΣΗ ΨΥΧΩΝ" ΚΑΙ Η ΕΜΜΕΣΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ. 

Μικρή κάμψη της τάξης του 20% σημειώνουν οι προσφυγικές ροές από τη Λιβύη προς την Ευρώπη, λόγω της επέμβασης του ιταλικού πολεμικού ναυτικού και της απαγόρευσης πώλησης βαρκών από την ΕΕ. Ο κύριος όγκος των προσφύγων-μεταναστών από τη Λιβύη κινείται προς την Ιταλία και εν συνεχεία στην κεντρική Ευρώπη, δίοδος που πλέον έχει ασφαλιστεί με την ανάπτυξη χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων τόσο από την Ιταλία όσο και από τις γειτονικές της χώρες. Αν και η Frontex παρουσίασε τη μείωση αυτή ως επιτυχία στην πραγματικότητα είναι κάθε άλλο παρά αυτό, καθώς για την επίτευξή της πολλαπλασιάστηκε το κόστος, καταπατήθηκαν ανθρώπινα και κυριαρχικά δικαιώματα, ενώ υπερφορτώθηκε ο κατασταλτικός και αδυνάτισε περαιτέρω ο προληπτικός μηχανισμός.

Διαπιστώσαμε μια υποχώρηση του αριθμού των ατόμων που εγκαταλείπουν τη Λιβύη για την Ευρώπη φέτος, της τάξης του 20% μέχρι τώρα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2016», ανέφερε ο Ενρίκο Κρεντεντίνο, διοικητής της ευρωπαϊκής ναυτικής δύναμης στη Μεσόγειο (Σοφία), στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε πάνω στο πλοίο Cantabria στο λιμάνι της πόλης Λα Γκουλέτ, κοντά στην Τύνιδα. Το καλοκαίρι, η υποχώρηση αυτή έφτασε το 75% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα «επίσης μειώθηκε, πάνω απ’ όλα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», καταγράφοντας πτώση 60%, σύμφωνα με τον ίδιο. Κατά τον Κρεντεντίνο η υποχώρηση αυτή οφείλεται κυρίως στην υποστήριξη που προσφέρεται στη λιβυκή ακτοφυλακή, η οποία έχει λάβει τέσσερα ιταλικά περιπολικά σκάφη και εκπαίδευση εντός των ορίων της επιχείρησης Σοφία. «Με την εκπαίδευση που τους κάναμε, (οι ακτοφύλακες) είναι πλέον ικανοί να περιπολούν με πιο αποτελεσματικό τρόπο στα χωρικά ύδατα (της Λιβύης) για να καταπολεμούν κάθε είδους εγκλήματα και επίσης να σώζουν ζωές» εξήγησε ο διοικητής της αποστολής.

Η αποστολή της Ε.Ε. άρχισε το 2015, έπειτα από μια σειρά πολύνεκρων ναυαγίων, με σκοπό την αντιμετώπιση των διακινητών μεταναστών στη Μεσόγειο. Η εντολή της επεκτάθηκε κατόπιν ώστε οι στρατιωτικοί που συμμετέχουν να μπορούν να εκπαιδεύουν, στη θάλασσα και στη γη, τα μέλη της λιβυκής ακτοφυλακής. Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ωστόσο έχουν εκφράσει επανειλημμένα την έντονη ανησυχία τους για τις συνθήκες υπό τις οποίες κρατούνται οι μετανάστες που διασώζονται από τη λιβυκή ακτοφυλακή.

ΑΜΠΕ

1 comment :

  1. Anonymous8/10/17 11:09

    Ἰσλαμικοῦ καὶ δυτικοῦ «πολιτισμοῦ» ταὔτισις!!!
    http://filonoi.gr/2017/10/07/islamikoy-kai-dytikoy-politismoy-taytisis/
    Τὸν πολιτισμὸ φέρνει τὸ …ὑπουργεῖο πολιτισμοῦ

    ReplyDelete