6.10.17

Οι ΗΠΑ δώρισαν ένα εκατομμύριο δολάρια στο Κοσσυφοπέδιο - Ο Ράμα, πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη στις Η.Π.Α χωρίς να δώσει εξηγήσεις.

Η κυβέρνηση των Η.Π.Α  δώρισε $ 1.000.000 στο υπουργείο Εσωτερικών για την προώθηση της τεχνολογίας των πληροφοριών και συγκεκριμένα για να βοηθήσει στην καταπολέμηση των παράνομων δραστηριοτήτων στα σύνορα, το παράνομο εμπόριο και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όπως ανέφερε ο πρέσβης των ΗΠΑ, Γκρεγκ Ντελάβι. «Την περασμένη εβδομάδα, 10 αξιωματικοί εκπαιδεύτηκαν στη χρήση ανιχνευτών ναρκωτικών και εκρηκτικών συσκευών, από τη συνοριακή αστυνομία, την υπηρεσία προστασίας από την ακτινοβολία του Κοσσυφοπεδίου και την υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας, καθώς και τη συνήθη αστυνομία για τη διάρκεια της επιχείρησης για τη χρήση ανιχνευτών ακτινοβολίας. Η επικαιροποίηση της τεχνολογίας των πληροφοριών στην αστυνομία των συνόρων θα επιτρέψει την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των παράνομων δραστηριοτήτων στα σύνορα», δήλωσε ο Ντελάβι. Εκτός από την τεχνολογία αυτή, οι ΗΠΑ έκαναν δώρο ένα όχημα με πλήρες εξοπλισμό προς τον Οργανισμό Πυρηνικής Ασφάλειας και Ακτινοβολίας του υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας, σημειώνει το δημοσίευμα.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η επείγουσα αναχώρηση του Ράμα στις ΗΠΑ ήταν ο θάνατος του στενού του φίλου Άρθουρ Φανκελστέν. Ωστόσο, ο Φανκελστέν πέθανε τον Αύγουστο, σημειώνουν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης και τονίζουν ότι η εξήγηση αυτή είναι μόνο ένα άλλοθι για την αναχώρηση του Έντι Ράμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ αναφέρονται στις τελευταίες δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη, Ντόναλντ Λου, για εγκληματικές ομάδες που δρουν στην Αλβανία. Πριν από δύο ημέρες, ο Λου προειδοποίησε ότι στην Αλβανία δρουν τέσσερις εγκληματικές φατρίες, που ελέγχονται από 20 οικογένειες του εγκλήματος, οι οποίες ασχολούνται με την καλλιέργεια και τη διανομή ναρκωτικών, την εμπορία ανθρώπων, τις εκβιάσεις, κλοπές αυτοκινήτων και το ξέπλυμα χρήματος. Παρόλο που έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στην εμπόδιση της παραγωγής και της διανομής κάνναβης, ωστόσο, σύμφωνα με τον Αμερικανό διπλωμάτη, η μεγαλύτερη πρόκληση της Αλβανίας εξακολουθεί να είναι η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. «Εφόσον το «μεγάλο ψάρι» δεν έχει συλληφθεί και φυλακισθεί, υπάρχει κίνδυνος να παρουσιασθούν μεγαλύτερα τα προβλήματα της παραγωγής και της διανομής κάνναβης», δήλωσε ο Λου. Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση από την κυβέρνηση σχετικά με τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στα Τίρανα.

The Hellenic Information Team

No comments :