09/08/2017

CityTree: Καθαρίζει τον αέρα των πόλεων λειτουργώντας όπως ένα δάσος 275 δέντρων

Η εταιρεία Green City Solutions δημιούργησε το CityTree, που έχει την δυνατότητα αναζωογόνησης του αέρα όση κι ένα δάσος. Αυτή η κατασκευή ύψους 4 μέτρων και πλάτους 3 μέτρων χρησιμοποιεί αφρό για να «συλλαμβάνει» τα μικροσωματίδια που πλανώνται στον αέρα των μεγάλων πόλεων. Τροφοδοτείται από φωτοβολταϊκά και μπορεί να απορροφά ως 240 τόνους αερίων, σκόνης και μικροσωματιδίων το χρόνο, ήτοι το ισοδύναμο ενός δάσους 275 δένδρων. Απορροφά 250 γραμμάρια σκόνη, διοξείδιο του αζώτου και όζοντος κάθε μέρα. Είναι αυτόνομη εγκατάσταση, χρησιμοποιεί το νερό της βροχής, τα φωτοβολταϊκά του πάνελ και τις κεραίες του, για να ρυθμίσει την υγρασία, την θερμοκρασία και την καλή κατάσταση του αφρού.

Τρία γερμανικά πανεπιστήμια ανέλαβαν τις έρευνες, αναζητώντας τρόπους, μέσω της βιο-τεχνολογίας, καθαρισμού του αέρα των πόλεων και μείωσης της μόλυνσης. Δημιουργοί και εφευρέτες του CityTree είναι ο γερμανός αρχιτέκτονας Dénes Honus και οι συνιδρυτές Victor Splittgerber, Wu Liang και Peter Sänger. Για πρώτη φορά, το CityTree εγκαταστάθηκε στην Ιένα της Γερμανίας το 2014. Έχει ήδη εγκατασταθεί σε 20 μητροπόλεις του κόσμου (Γερμανία, Χονγκ Κονγκ, Παρίσι, Λονδίνο κλπ) και αναμένεται να κατακλύσει τον πλανήτη και κυρίως την Ινδία, γνωστή γιατί κατέχει το ρεκόρ μόλυνσης του αέρα παγκόσμια. Το προϊόν απευθύνεται κυρίως σε κυβερνήσεις και όχι σε ιδιώτες, αλλά και σε μεγάλες εταιρείες real-estate. Στο Χονγκ Κονγκ, για παράδειγμα, η εγκατάστασή του επιχορηγήθηκε από τον κολοσό της αυτοκινητοβιομηχανίας Nissan. Στην Ευρώπη κοστίζει 25.000 ως 35.000ευρώ η μονάδα.

2 comments :

  1. Anonymous10/8/17 14:11

    Το υπονοούμενο μου φαίνεται ότι είναι: "κάψτε όλα τα δάση, εμείς με αφρούς καθαρίζουμε"...
    Νέα φάμπρικα να κερδίζουν χρήματα κάποιες εταιρείες μιάς και η κάθε μονάδα κοστίζει 25.000 - 30.000!!!! Δεν λένε βέβαια η κάθε μονάδα σε πόσα τετραγωνικά πόλης αντιστοιχεί!
    Πάρα πολύ φθηνότερα θα στοίχιζε να φτιάχνανε μερικά πάρκα ή μικρά άλση με πραγματικά δένδρα (π.χ. 275 δένδρα Χ 5 ευρώ = 1.375).
    ΤΑ ΔΕΝΔΡΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΟΞΥΓΟΝΟ οι εταιρείες ταΐζουν τον κόσμο κουτόχορτο!!!!
    Α.Α.

    ReplyDelete
  2. ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΩ ΠΩΣ ΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ. ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ Η ΦΥΣΙΚΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ. ΟΙ ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΑΥΤΗ ΤΗΣ ΕΙΔΗΣΗΣ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ "ΣΑΛΑΜΟΠΟΙΗΣΗ" ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΡΑΙΟΤΕΡΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΤΟΝ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ. ΔΥΣΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ.

    ReplyDelete