9.8.17

Τissue ΝanoΤransfection (TNT): Μικροσυσκευή μπορεί να επισκευάσει άμεσα κατεστραμμένο ιστό.

Μια νέα συσκευή, ένα chip, σε μέγεθος νυχιού, μπορεί να επισκευάζει κατεστραμμένα όργανα, προαναγγέλλοντας μια σημαντική εξέλιξη στην ιατρική επιστήμη. Αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, φέρει την ονομασία Τissue ΝanoΤransfection (TNT) ή σε ελεύθερη Ελληνική μετάφραση μικρο-μεταμόσχευση ιστού, και χρησιμοποιεί ένα μικρό chip σιλικόνης σε μέγεθος ενός κέρματος το οποίο «εγχέει» γενετικό κώδικα σε κύτταρα του δέρματος, προωθώντας τη μετατροπή τους από το ένα είδος στο άλλο. Είναι η πρώτη φορά που κύτταρα έχουν επιτυχώς επαναπρογραμματιστεί σε ένα ζωντανό οργανισμό. Η  τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί σε όργανα και νευρικά κύτταρα, καθώς και ιστούς.  Ζυγίζει λιγότερο από 100 γραμμάρια και έχει μακρά διάρκεια ζωής.

Η μη επεμβατική τεχνολογία λειτουργεί χωρίς χειρουργική επέμβαση στο δέρμα. Είναι εντελώς μη επεμβατική (χωρίς χειρουργείο ή μικροεπέμβαση) –ο γενετικός κώδικας προσδίδεται στη συσκευή με ένα μικρό ηλεκτρικό φορτίο που είναι μόλις και μετά βίας αντιληπτό από τον ασθενή– και η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς πρόσβαση σε ένα εργαστήριο ή νοσοκομείο. Αυτό σημαίνει ότι θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις ζωές αυτών που ασχολούνται με επείγοντα ιατρικά περιστατικά όπου ο χρόνος είναι κρίσιμος παράγοντας, όπως είναι τα θύματα αυτοκινητιστικών δυστυχημάτων και στρατιώτες που τραυματίστηκαν στην μάχη. Βρίσκεται σε αναμονή για έγκριση από την Αμερικάνικη FDA, αλλά οι ερευνητές αναμένουν οι δοκιμές σε ανθρώπους να ξεκινήσουν εντός του έτους.

Κατά την αρχική φάση δοκιμών, ερευνητές μπόρεσαν να επαναπρογραμματίσουν σε ένα ποντίκι που είχε ένα άσχημα τραυματισμένο πόδι χωρίς ροή αίματος, κύτταρα του δέρματος σε αγγειακά κύτταρα. Εντός μιας εβδομάδας ενεργά αιμοφόρα αγγεία εμφανίστηκαν γύρω από το πόδι και μέσα σε δύο εβδομάδες το πόδι είχε αποκατασταθεί πλήρως. Επίσης ένα ποντίκι που είχε υποστεί εγκεφαλικό αποκαταστάθηκε.

https://secnews.gr/160083/chip-can-repair-damaged-tissue/

1 comment :

Anonymous said...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,ΖΥΓΙΖΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 100 gr ή 100 mgr;ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΑΘΟΣ ΜΑΛΛΟΝ...

-ΔΗΜΗΤΡΑ-