09/08/2017

Τεχνητή νοημοσύνη (A.I): Μια διαφορετική προσέγγιση (ΜΕ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ)

Στην τεχνητή νοημοσύνη που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα οι εταιρείες παρομοιάζουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο με ένα υπολογιστή. Ωστόσο, ο εγκέφαλος δεν επεξεργάζεται πληροφορίες, δεν ανακτά γνώσεις και δεν αποθηκεύει μνήμες όπως ακριβώς το κάνει ένας υπολογιστής, σύμφωνα με τον Ελβετό νευροεπιστήμονα και συνιδρυτή της Starmind Pascal Kaufmann ο οποίος εργάστηκε χρόνια σε προγράματα cyborgs της DARPA.

"Οι εταιρείες που ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιούν A.I για να κατασκευάσουν την “επόμενη γενιά” των προϊόντων τους, αυτό που αναφέρουν εν αγνοία τους είναι η διασταύρωση των Big Data, η ανάλυση δεδομένων και η αυτοματοποίηση. Η νοημοσύνη δεν σχετίζεται με τα Big Data, αλλά με τα μικρά δεδομένα. Οι αρχές που μας κάνουν να αναγνωρίζουμε μια γάτα, όπως το κάνουν τα παιδιά, ονομάζονται νοημοσύνη και είναι κάτι που δεν χρειάζεται εκατομμύρια φωτογραφίες. Σήμερα, το λεγόμενο A.I είναι συχνά μόνο η ανθρώπινη νοημοσύνη των προγραμματιστών που το αναπτύσσουν και συμπυκνώνεται στον πηγαίο κώδικα. Το “αληθινό A.I” δεν είναι η ικανότητα μιας μηχανής να λειτουργεί στρατηγικά και εκτός πλαισίου ενός αλγόριθμου που είναι βασισμένος σε κανόνες. Το αληθινό A.I θα μπορεί να εξαπατήσει χωρίς να έχει προγραμματιστεί να το κάνει. Η ικανότητα αυτοματοποίησης της ανθρώπινης συμπεριφοράς ή της εργασίας δεν είναι αναγκαστικά μια αντανάκλαση του πόσο έξυπνες γίνονται οι μηχανές. Πάρτε μια αντλία, για παράδειγμα, αντί να κουβαλάτε νερό από το ποτάμι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια αντλία, αλλά αυτό δεν είναι τεχνητή νοημοσύνη, παρά η αυτοματοποίηση μιας χειρωνακτικής εργασίας. Η βασική διαφορά μεταξύ ανθρώπου και μηχανής είναι η δυνατότητα του ανθρώπου να θέτει ερωτήσεις. Οι μηχανές είναι περισσότερο για να βοηθούν στις λύσεις". 

O Kaufmann παραδέχτηκε ότι οι άνθρωποι δεν ξέρουν να υποβάλλουν τις σωστές ερωτήσεις πολύ συχνά επειδή διδάσκονται να θυμούνται γεγονότα από το σχολείο. Εκείνοι που θυμούνται τα περισσότερα γεγονότα είναι και εκείνοι που λαμβάνουν τις καλύτερες βαθμολογίες. Πιστεύει δε, ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να εκπαιδεύονται για να κάνουν σωστές ερωτήσεις, προσθέτοντας ότι ένα σωστό ερώτημα είναι το 50% της λύσης. Οι σωστές ερωτήσεις θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να κατανοήσουν τις αρχές του εγκεφάλου και να αναπτύξουν πραγματική τεχνητή νοημοσύνη.

https://secnews.gr/160091/ai-the-real-artificial-intelligence/

ΣΧΕΤΙΚΑ:  

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΨΑΧΝΕΙ Ο ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙ ΕΑΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙ ΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ.
- ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΝΕΠΤΥΞΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΕΓΚΕΦΑΛΟ;
Η ΓΛΩΣΣΑ
- ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΓΛΩΣΣΑ;
ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΓΛΩΣΣΑ ΕΧΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΙ ΟΧΙ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ ΒΑΣΗ. ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΓΛΩΣΣΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΗ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΦΥΣΙΚΟ ή ΤΕΧΝΗΤΟ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΚΑΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΞΕΙ ΝΕΕΣ ΛΕΞΕΙΣ. ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΤΗΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΛΟΓΙΚΩΣ-ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΣ ΝΑ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΘΟΥΝ  ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ. ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΓΛΩΣΣΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΤΥΜΟΛΟΓΗΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΤΥΜΟΛΟΓΗΣΕΙ ΔΗΛΑΔΗ.
- ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΣΗΜΕΡΑ; ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ;
ΝΑΙ ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ (ΟΜΗΡΙΚΗ) ή ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΑΛΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ, ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΑΝΙΧΝΕΥΘΟΥΝ. ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΕΙΣΗΧΘΗΣΑΝ ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΜΒΑΤΙΚΑ, ΚΑΤΑ ΣΥΝΘΗΚΗ, ΚΑΤΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ, ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ ΑΥΤΟ, ΕΧΑΝΕ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ..."ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΟΣ ΤΗΣ", ΑΡΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΟΣ ΤΗΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΗ, ΝΑ ΒΓΑΖΕΙ ΝΟΗΜΑ, ΝΑ "ΜΙΛΑ" ΣΕ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΑΥΤΟ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ.

1 comment :

  1. Anonymous9/8/17 21:38

    ΜΟΥΣΙΚΟΤΗΤΑ+ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ = ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ.ΑΝΟΙΞΕΣ ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΖΕΣΤΗ ΑΡΚΕΤΗ...ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΑΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ (ΛΙΓΟ ΔΥΣΚΟΛΟ) Ο ΟΠΟΙΟΣ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΥΠΟΨΙΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ,ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΞΕΙ ΝΕΕΣ ΛΕΞΕΙΣ (ΝΕΑ ΚΥΤΤΑΡΑ - ΝΕΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΨΕΙΣ).ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ - ΙΣΧΥ.ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΘΟΤΕΡΗ ''ΕΚΤΙΜΗΣΗ'' (Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΥΝΑΤΗ ΙΣΩΣ) ΣΤΗΝ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ.

    -ΔΗΜΗΤΡΑ-

    ReplyDelete