10/07/2017

Καινοτόμα οπλισμένα ε/π urban warfare για ΗΠΑ και Ισραήλ - Επανάσταση με λέιζερ, πολύ κοντά στο πεδίο της μάχης

Οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις προχωρούν στην προμήθεια οπλισμένων μη επανδρωμένων ελικοπτέρων τα οποία φέρουν πολυβόλο, εκτοξευτή βομβίδων και άλλα συστήματα, τα οποία είναι εξειδικευμένα για αγώνα εντός αστικών τόπων, κατασκευής της εταιρίας Duke Robotics. Την εταιρία ίδρυσε με δυο συναδέλφους του από τις ένοπλες δυνάμεις, ο επί 20ετία στέλεχος των του Στρατού της χώρας που αποστρατεύθηκε με τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη, Ραζί Ατουάρ, ο οποίος παραμένει στην εφεδρεία των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων της χώρας. Ένας από τους συνιδρυτές ήταν αλεξιπτωτιστής που εξειδικεύθηκε επιστημονικά στη ρομποτική ως μηχανικός. Η καινοτομία της εταιρίας startup που ίδρυσαν στη Φλόριντα των ΗΠΑ, έχει το χαρακτηριστικό ότι αντιμετωπίζει το μεγάλο πρόβλημα της ανάκρουσης όταν εξαπολύεται πυρ, το οποίο υπό φυσιολογικές συνθήκες «αποσταθεροποιεί» την πτήση του ελικοπτέρου, εφευρίσκοντας μηχανισμό «απορρόφησης» που επιτρέπει τη συνέχιση της πτήσης.

Τη συνεχώς αυξανόμενη ενσωμάτωση οπλικών συστημάτων λέιζερ, σε περιορισμένο αριθμό πλατφορμών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, διαπίστωσε ο Matthew Ketner, επικεφαλής της Διεύθυνσης Συστημάτων Ελέγχου και Ολοκλήρωσης υψηλής ενέργειας λέιζερ (High Energy Laser Controls and Integration Directorate), στο Κέντρο Ναυτικού Πολέμου Επιφανείας, στο Dahlgren, στη Βιρτζίνια (Naval Surface Warfare Center Dahlgren Division). Ο Ketner έκανε την ανωτέρω διαπίστωση για τις αναδυόμενες οπλικές τεχνολογίες λέιζερ, κατά τη διάρκεια ημερίδας που έλαβε χώρα στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Σημείωσε επίσης, ότι το Ναυτικό των ΗΠΑ, από το 2014 έχει εγκαταστήσει οπλικό σύστημα λέιζερ ισχύος 30 kilowatt επί του πλοίου αμφιβίων επιχειρήσεων USS Ponce, το οποίο έχει υποβληθεί σε εντατικές δοκιμές και έχει εξουσιοδοτηθεί για αμυντικές χρήσεις. Παράλληλα, ο Στρατός των ΗΠΑ έχει προβεί σε εκτεταμένες δοκιμές οπλικών συστημάτων λέιζερ για την κατάρριψη μη επανδρωμένων αεροχημάτων. Για παράδειγμα τον Απρίλιο του 2016, ένα ισχύος 10 kilowatt οπλικό σύστημα λέιζερ εγκατεστημένο επί οχήματος τακτικών μεταφορών HEMTT (Heavy Expanded Mobility Tactical Truck), κατά τη διάρκεια της Ολοκληρωμένης Δοκιμής Πυρών Ελιγμού (Maneuver Fires Integrated Experiment) που έλαβε χώρα στο Fort Sill, στην Οκλαχόμα, κατέρριψε αριθμό μη επανδρωμένων αεροχημάτων.

Επίσης, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, η Διοίκηση Διαστήματος και Πυραύλων του Στρατού των ΗΠΑ (US Army Space and Missile Command) με τη χρήση ενός ισχύος 5 kilowatt οπλικού συστήματος λέιζερ επί τροχοφόρου τεθωρακισμένου οχήματος Stryker (MEHEL 2.0: Mobile Expeditionary High Energy Laser, απεικονίζεται στη φωτογραφία και το βίντεο που επισυνάπτονται) κατέρριψε αριθμό μη επανδρωμένων αεροχημάτων κατά τη διάρκεια της δοκιμής «Hard Kill Challenge», στο πεδίο πυραυλικών δοκιμών White Sands (WSMR: White Sands Missile Range), στο Νέο Μεξικό. Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε κατά την ημερίδα, σκοπός της “Hard Kill Challenge”, ήταν η αξιολόγηση και εξέταση των τεχνολογιών για την κατάρριψη μη επανδρωμένων αεροχημάτων της Ομάδας 1 (Group 1) και να πληροφορήσει τους λήπτες απόφασης για την τρέχουσα κατάσταση της τεχνολογίας και πως μπορεί να αντιμετωπίσει μεμονωμένους και πολλαπλούς στόχους.

Κατά τον Ketner, ο Στρατός των ΗΠΑ γενικά θεωρεί ότι τα υψηλής ενέργειας λέιζερ έχουν τη δυνατότητα να αποδειχθούν ένα αποτελεσματικό και χαμηλού κόστους συμπλήρωμα των οπλικών συστημάτων κινητικής ενέργειας. Ειδικότερα η αποτελεσματικότητα τους θα είναι υψηλότερη κατά ρουκετών, βλημάτων πυροβολικού και όλμων (RAM), μη επανδρωμένων αεροχημάτων και βλημάτων πλεύσης (cruise). Επιπρόσθετα, τα λέιζερ έχουν μηδενικό ακουστικό ίχνος, είναι μη ορατά από τον ανθρώπινο οφθαλμό και κατά συνέπεια δύσκολο να εντοπιστούν από τον εχθρό. Άλλο ένα σημαντικό πλεονέκτημα των λέιζερ είναι ότι επιτυγχάνουν σχεδόν τέλεια επίπεδη τροχιά (σε αντίθεση με τα βλήματα πυροβολικού – όλμων) που καθιστά δυνατή την επίτευξη μεγαλύτερης ακρίβειας προσβολής του στόχου. Ο Ketner επίσης σημείωσε ότι μία δέσμη λέιζερ μπορεί να διαμορφωθεί (ως προς την ισχύ της) ανάλογα με το μέγεθος και τη φύση του στόχου. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της ημερίδας, ο Ketner παρουσίασε τα αποτελέσματα προσβολής με λέιζερ στόχων από διάφορα υλικά (χάλυβα, αλουμίνιο, χαλκό, ανθρακονήματα, κέβλαρ). Επίσης παρουσίασε πλακέτες ηλεκτρονικών και μη επανδρωμένα αεροχήματα που κατεστράφησαν από οπλικά συστήματα λέιζερ. Ο Ketner επισήμανε, ότι η δέσμη μπορεί να διαμορφωθεί για κάθε είδους υλικό ακόμα και για προσβολή ανθρώπων χωρίς όμως να επιφέρει φονικά αποτελέσματα.

Σε ό,τι αφορά τα μειονεκτήματα των λέιζερ, ο Ketner σημείωσε ότι απαιτούν υψηλά επίπεδα ενέργειας και ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ομίχλη, τη σκόνη, τον καπνό και στη διάτρηση υλικών που έχουν επιχρίσματα αντι-λέιζερ. Συνολικά όμως, αποτελούν πολύτιμο συστατικό του οπλοστασίου των ενόπλων δυνάμεων. «Αντίθετα με ένα συμβατικό όπλο, τα λέιζερ δεν ξεμένουν από σφαίρες», σημείωσε ο Ketner.

Vid: https://www.youtube.com/watch?v=IiEXkqIbKsY
http://www.defence-point.gr/

1 comment :

  1. Anonymous10/7/17 18:07

    ΑΠΟ ΣΦΑΙΡΕΣ ΔΕΝ ΞΕΜΕΝΟΥΝ ΑΛΛΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΥΝ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΕΙ.

    -ΔΗΜΗΤΡΑ-

    ReplyDelete