01/04/2017

Κύπρος: Ο Νέος αρχηγός της Εθνικής Φρουράς

Την αρχηγία της Εθνικής Φρουράς παρέλαβε πίσημα από τον απερχόμενο Αρχηγό, Αντιστράτηγο Γεώργιο Μπασιακούλη, ο νέος Αρχηγός της ΕΦ Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης. «Σε μια εποχή ιδιαίτερα ρευστή σε ό,τι αφορά τις γεωπολιτικές εξελίξεις, ιδιαίτερα δύσκολη από την άποψη των απαιτήσεων ασφαλείας και των διαθεσίμων πόρων αλλά κυρίως σε μια εποχή που οι αξίες βάλλονται, καλούμαστε να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε τη μαχητική ικανότητα της ΕΦ ώστε να διασφαλίζει το ρόλο της ως θεσμός του κράτους αλλά και ικανή να υλοποιεί την επιχειρησιακή της αποστολή στο πλαίσιο της εθνικής ασφάλειας και άμυνας η οποία αποτελεί μια εκ των συνιστωσών εθνικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης κατά την ομιλία του στην ειδική τελετή παράδοσης-παραλαβής της Διοίκησης της Εθνικής Φρουράς. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, παρουσία μεταξύ άλλων του Υπουργού Άμυνας Χριστόφορου Φωκαΐδη και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου.

Η Ημερήσια διαταγή του Στρατηγού Λεοντάρη

Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Οπλίτες, Εθνοφρουροί, Έφεδροι, Εθνοφύλακες και Πολιτικό Προσωπικό της Εθνικής Φρουράς, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας αναλαμβάνω σήμερα τα καθήκοντα του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς διαδεχόμενος τον καταξιωμένο στρατηγό, Αρχηγό και σεβαστό συνάδελφο Αντιστράτηγο Γεώργιο Μπασιακούλη.

Υποκλίνομαι και χαιρετώ τις πολεμικές σημαίες των Σχηματισμών, Συγκροτημάτων και Μονάδων μας και αποτίω φόρο τιμής ως έκφραση ευγνωμοσύνης στους αθανάτους και ηρωικώς πεσόντας νεκρούς.

Διανύουμε μια περίοδο στην οποία το γεωστρατηγικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από αστάθεια και νέες προκλήσεις. Σε μια εποχή ιδιαίτερα ρευστή, σ´ ότι αφορά στις γεωπολιτικές εξελίξεις, ιδιαίτερα δύσκολη από την άποψη των απαιτήσεων ασφαλείας και των διαθεσίμων πόρων, αλλά κυρίως σε μια εποχή που οι αξίες βάλλονται καλούμαστε να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε την μαχητική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς, ώστε να διασφαλίζει το ρόλο της ως θεσμός του κράτους αλλά και ικανή να υλοποιεί την επιχειρησιακή της αποστολή στο πλαίσιο της Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, η οποία αποτελεί μια εκ των συνιστουσών της Εθνικής Ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην κλασσική αυτή συμβατική απειλή που συνεχίζει ν’ αντιμετωπίζει το Νησί αλλά και η Μητέρα Πατρίδα από την προκλητική και επιθετική στάση του εξ ανατολών γείτονά μας, έχουν προστεθεί και οι ασύμμετρες απειλές, προερχόμενες από το θρησκευτικό φανατισμό και το ριζοσπαστισμό, τη διεθνή τρομοκρατία, το διεθνές και οργανωμένο έγκλημα, την παράνομη λαθρομετανάστευση, τη διασπορά των όπλων μαζικής καταστροφής καθώς και τις περιβαλλοντικές καταστροφές. 

Πέραν αυτών θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας την παράνομη χρήση του κυβερνοχώρου και του διαστήματος. Είμαστε ΕΝΑ ΣΥΝΟΛΟ Σχηματισμών και Μονάδων όλων των Κλάδων, με τους διακριτούς τους ρόλους, αποστολή και τρόπους λειτουργίας. Ως ΕΝΑ ΣΥΝΟΛΟ λοιπόν έχουμε υποχρέωση να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό και να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα των καιρών. Και τούτο γιατί σε μας, την Εθνική Φρουρά, επιφυλάχθηκε η τιμή της ανάθεσης της αποστολής της άμυνας και εξασφάλισης της ακεραιότητας του ιερού και ευαίσθητου χώρου της νήσου Κύπρου.

Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Οπλίτες, Εθνοφρουροί, Έφεδροι, Εθνοφύλακες και Πολιτικό Προσωπικό της Εθνικής Φρουράς, με την Ημερησία Διαταγή της σήμερον σας καθιστώ κοινωνούς των προθέσεών μου, οι οποίες αποτελούν και τους στόχους της περιόδου της Αρχηγίας μου και εν συντομία θα περιγράψω:

α. Η Αξιοποίηση του Ανθρώπινου Δυναμικού. Το προσωπικό αποτελεί το πιο πολύτιμο «περιουσιακό» μας στοιχείο. Όσο κι αν ακούγεται ως κοινότυπη διαπίστωση θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αξίωμα. Παρά τις όποιες τεχνολογικές εξελίξεις και προόδους της επιστήμης, ο άνθρωπος θα συνεχίσει να αποτελεί τον πολυτιμότερο πολλαπλασιαστή ισχύος και τον πλέον καθοριστικό παράγοντα επιτυχίας του αμυντικού μας συστήματος. Η υλοποίηση αυτού του στόχου απαιτεί Εκπαίδευση, Αξιολόγηση με αξιοκρατία, Αξιοποίηση με βάση τις ικανότητες και δεξιότητες αλλά και κατάλληλο χειρισμό του κάθε ατόμου χωριστά.
β. Η Ανάπτυξη Ηγετών και Ηγεσίας. Στην Εθνική Φρουρά δεν υπάρχει πλέον θέση για χαρισματικούς εμπειροτέχνες. Έχουμε ανάγκη από ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ. Πρέπει όμως να γίνουμε και άριστοι επαγγελματίες. Οι απαιτήσεις του μέλλοντος κάνουν επιτακτική την ανάγκη για ηγέτες με όραμα και ανεπτυγμένο φρόνημα, αφοσιωμένους στο καθήκον και ικανούς ν’ ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις, να διοικούν τα τμήματά μας με πάθος και να οδηγήσουν το στρατό μας στο μέλλον. Θυμηθείτε… το μέλλον δεν είναι αφηρημένη έννοια. Είναι ΟΡΑΤΟ και ανήκει σ’ αυτούς που το προετοιμάζουν.
γ. Η Εκπαίδευση. Έχουμε ξοδέψει πολύ μελάνι και πολλά λόγια. Είναι καιρός να τα κάνουμε πράξη. Η εκπαίδευση πέραν των άλλων είναι πηγή ηθικού και σ’ αυτή θα αφιερώσουμε τον ιδρώτα μας ώστε να διασφαλίσουμε την τιμή και το αίμα μας.
δ. Η Συντήρηση του Υλικού. Οι εγκαταστάσεις, το υλικό και τα μέσα μας προέρχονται από το υστέρημα των φορολογουμένων. Είναι μεγάλη τιμή να διαχειριζόμαστε αυτόν τον πλούτο. Είναι όμως μεγαλύτερη η ευθύνη μας, να το διατηρήσουμε σε λειτουργία και έτοιμο για την επιχειρησιακή του αποστολή.
ε. Η Επιχειρησιακή Ετοιμότητα. Η υλοποίηση της αποστολής μας απαιτεί υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα. Η επιχειρησιακή ετοιμότητα όμως δεν είναι μονοσήμαντη κατάσταση. Η επίτευξή της δε, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Θα μπορούσα να πω ότι είναι η συνισταμένη των παραπάνω στόχων, χωρίς ωστόσο να περιορίζεται σ΄αυτούς. Θα ήθελα όμως να γνωρίζετε, σ’ ότι αφορά στην επιχειρησιακή ετοιμότητα, ότι δεν αποδέχομαι τη θέση του «..αν ποτέ χρειαστεί»…. είμαι της Σχολής του «….χρειάζεται σήμερα»
στ. Στους παραπάνω στόχους θα πρέπει να προσθέσουμε το υπολειπόμενο έργο της Αναδιοργάνωσης, την παγίωση και αφομοίωση της νέας Επιχειρησιακής Σχεδίασης, την ενίσχυση της εξωστρέφειάς μας, καθώς και την αντιμετώπιση των απαιτήσεων που προκύπτουν από το αυξανόμενο επίπεδο επαγγελματοποίησης της Εθνικής Φρουράς.

Όλα αυτά συνθέτουν το φάσμα των προκλήσεων… και έχουμε ΜΟΝΟ ΜΙΑ επιλογή. Να πετύχουμε.

Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Οπλίτες, Εθνοφρουροί, Έφεδροι, Εθνοφύλακες και Πολιτικό Προσωπικό της Εθνικής Φρουράς, βιώνουμε μία δύσκολη περίοδο και η έξοδος απ’ αυτή απαιτεί αισιοδοξία, θέληση και διάθεση για αλλαγή νοοτροπίας, στην οποία αποδίδω, την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα.
Πρέπει ν’ αλλάξουμε,
Πρέπει να προσαρμοστούμε κι εμείς στα νέα δεδομένα.
Πρέπει να μάθουμε να αξιοποιούμε τους διαθέσιμους πόρους με βάση τη λογική του μεγίστου αποτελέσματος.
Πρέπει να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας τον προγραμματισμό, την προτεραιοποίηση και την οικονομία.
Πρέπει να κερδίζουμε πολλά καταναλώνοντας το δυνατόν λιγότερα, όλα αυτά όμως απαιτούν εργατικότητα και μεθοδικότητα,ενσυνείδητη πειθαρχία, υψηλό ηθικό και αίσθημα ευθύνης, προσωπικό εφοδιασμένο με πίστη και αφοσίωση στο έργο και διοικήσεις προσηλωμένες στο καθήκον.

Απευθυνόμενος ιδιαίτερα προς τους διοικητές όλων των κλιμακίων σας προτρέπω:
Να έχετε Φάρο και Οδηγό την Επιχειρησιακή Ετοιμότητα των μονάδων σας.
Να έχετε τον άνθρωπο στο κέντρο της σκέψης και της δραστηριότητάς σας.
Να προβάλλετε την αλληλεγγύη και να ενισχύετε τους δεσμούς της στρατιωτικής οικογένειας.
Να αναπτύξετε τις στρατιωτικές αρετές και αξίες στο προσωπικό σας.
Να γίνετε η προσφυγή και το στήριγμα όλων.
Να διοικείτε τα τμήματα σας με δικαιοσύνη, συνέπεια και ευαισθησία, προτάσσοντας το παράδειγμα, χωρίς αλαζονεία.
Να δημιουργείτε συνθήκες ασφαλούς και ευπρεπούς διαβίωσης αλλά και περιβάλλον ασφαλούς, ευχάριστης και αποδοτικής εργασίας.
Να επιδιώκετε την αλλαγή. Αν θέλεις να γίνεσαι καλύτερος πρέπει να αλλάζεις. Αν θέλεις να γίνεις πολύ καλός, πρέπει να αλλάζεις τακτικά.
Να προτρέπετε τα στελέχη σας στη μελέτη και την καινοτομία και να καλλιεργείτε το ενδιαφέρον τους για την Ανάπτυξη Ηγετών, που θα οδηγήσουν την Εθνική Φρουρά στο μέλλον και στη νίκη.

Άνδρες και γυναίκες της Εθνικής Φρουράς
Αναζητείστε τα πρότυπα που σας έλκουν και σας εκφράζουν.
Καλλιεργείστε το θάρρος και αναπτύξτε την πρωτοβουλία.
Να είστε αισιόδοξοι και αισιόδοξες και να ελπίζετε.
Να εμπιστεύεστε τη φυσική σας Ηγεσία.
Να βλέπετε ευκαιρίες σε κάθε δυσκολία. Άλλωστε διαδρομή χωρίς εμπόδια, οδηγεί, μάλλον, σε ασήμαντο προορισμό.
Να είστε σεμνά υπερήφανοι και υπερήφανες για αυτό που κάνετε ώστε να δίνετε τη δυνατότητα στον Κυπριακό λαό να είναι υπερήφανος για σας και την Εθνική Φρουρά μας.
Να θυμάστε ότι η ικανότητά σας μπορεί να σας οδηγήσει στην κορυφή, αλλά ΜΟΝΟ ο χαρακτήρας σας θα μπορέσει να σας κρατήσει εκεί.
Τέλος, ορίστε το ΜΕΤΡΟΝ ως κανόνα και απολαύστε κάθε στιγμή της ζωή σας.

Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Οπλίτες, Εθνοφρουροί, Έφεδροι, Εθνοφύλακες και Πολιτικό Προσωπικό της Εθνικής Φρουράς, 
για την υλοποίηση των στόχων μου και την εκτέλεση της αποστολής μας προσβλέπω στη συλλογική προσπάθεια και στην προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανείς, αλλά δεν είμαστε και μόνοι. Προσβλέπω επίσης στη συνεργασία με τις λοιπές υπηρεσίες της Δημοκρατίας και τις Μονάδες και υπηρεσίες των Σωμάτων Ασφαλείας. Καλώ τις Ενώσεις Αποστράτων και Εφέδρων Αξιωματικών και Πολεμιστών να είναι κοντά μας και προσδοκώ δε την υποστήριξη και συνεργασία των Πολιτικών, Επαρχιακών και Δημοτικών αρχών της νήσου καθώς και των Πρυτανικών Αρχών των Πανεπιστημίων μας. Μην ξεχνάτε ότι Έχουμε την εμπιστοσύνη της Πολιτείας, τη συμπαράσταση της Εκκλησίας και την αμέριστη υποστήριξη των προϊσταμένων μας. Σημαντικότερος όμως αρωγός των προσπαθειών και του έργου μας είναι η αγάπη, η εμπιστοσύνη και η στήριξη των Κυπρίων πολιτών. Γι’ αυτούς τους γενναίους πατριώτες οφείλουμε να υπερβάλλουμε εαυτούς, αφενός για να ανταποδώσουμε τα αισθήματά τους και αφετέρου για να αποδείξουμε ότι η ακεραιότητα της γης τους, βρίσκεται σε ικανά χέρια αφοσιωμένων και αποφασισμένων στρατιωτών.

Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά μου σήμερα, επιθυμώ να ευχαριστήσω τους προκατόχους μου αλλά και τους Διοικητές των Σχηματισμών και των μονάδων της Εθνικής Φρουράς για το έργο που επετέλεσαν για να φθάσουμε ως εδώ και υπόσχομαι ότι θα συνεχίσω την προσπάθειά τους. Επιτρέψτε μου όμως να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον αποχωρούντα σήμερα Αρχηγό Αντιστράτηγο Γεώργιο Μπασιακούλη για το δικό του έργο στην Εθνική Φρουρά, το οποίο διαπίστωσα κατά το χρόνο της ενημέρωσής μου και να του ευχηθώ υγεία, τύχη, ευτυχία και κάθε επιτυχια σ’ ότι αποφασίσει να διοχετεύσει την ενεργητικότητα, την εμπειρία και τη σοφία του.

Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Οπλίτες, Εθνοφρουροί, Έφεδροι, Εθνοφύλακες και Πολιτικό Προσωπικό της Εθνικής Φρουράς 
έλαβα το μήνυμά σας. Έχω πλήρη επίγνωση της μεγάλης τιμής που έγινε στο πρόσωπό μου και αντιλαμβάνομαι απόλυτα τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τα καθήκοντά μου. Διαβεβαιώνω δε εσάς και τους προϊσταμένους μου ότι θα κάνω ότι ΠΡΕΠΕΙ για ν’ ανταποκριθώ στις προσδοκίες σας και τις απαιτήσεις της αποστολής, έχοντας κατά νου τον όρκο μας αλλά και τη ρήση από τον όρκο των αρχαίων Αθηναίων… “Ου καταισχύνω όπλα τα ιερά, ουδ’ εγκαταλείψω τον παραστάτην ότω αν στοιχίσω, αμυνώ δε υπέρ ιερών και οσίων, και μόνος και μετά πολλών, την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω, πλείω δε και αρείω όσης αν παραδέξομαι….”. 

Δεν πρέπει να ξεχναμε επίσης ότι είμαστε οι κληρονόμοι του ένδοξου ιστορικού παρελθόντος του Ελληνισμού και του Στρατού μας και θα πρέπει να φανούμε αντάξιοι των προγόνων μας. Είμαστε όμως κι ο φορέας μετάγγισης των παραδόσεων, των αρχών και των αξιών τους στις επερχόμενες γενεές. Και με την ευκαιρία θα ήθελα να σας θυμίσω τα λόγια του Ισσαάκιου Κομνηνού στο «Τυπικόν της Μονής Κοσμοσώτηρας Φερρών», σε μια άλλη εσχατιά της ελληνικής επικράτειας. ‘’Ουδείς αμελών τρόπλιον ίστησιν, ουδείς υπνωτών των ελύτου πολεμίων ετροπώσατο, των κοπιώντων εισίν οι στέφανοι και τα τρόπαια των υπομενώντων τα εκ των αγώνων πονήματα’’.Και σε μετάφραση ‘’ Κανείς δεν έστησε τρόπαια με την αμέλεια, ούτε ενίκησε τον εχθρό με τη νωχέλεια. Οι στέφανοι ανήκουν σ’ αυτούς που κοπιάζουν και τα τρόπαια σ΄ αυτούς που υπομένουν τους κόπους των αγώνων’’. Εσεις κρατείστε στη μνήμη σας ότι κάθε επιτυχία θα σας ανήκει και αναλαμβάνω εκ των προτέρων την ευθύνη όποιας αποτυχίας, ήθελε προκύψει.

Κλείνοντας εύχομαι ο Πανάγαθος Θεός να είναι πάντα μαζί σας, να χαρίζει σε σας και τις οικογένειές σας υγεία, ευτυχία και δύναμη για την ευόδωση των ευγενών στόχων της προσωπικής και επαγγελματικής σας ζωή…… και σας καλώ ν’ αναφωνήσουμε :

Zήτω το Ελληνικόν Έθνος Zήτω η Κυπριακή Δημοκρατία Ζήτω η Εθνική Φρουρά

Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης Αρχηγός

No comments :

Post a Comment