31/03/2017

ΗΠΑ - Ε.Ε- Ιαπωνία- Κίνα - Ινδία κ.α: Εμπορικός πόλεμος στην αρχή του, με αφορμή ...τον χάλυβα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος, ο στόχος είναι να υπάρξει, μέσα σε 90 ημέρες, ένας κατάλογος «χώρα προς χώρα, προϊόν προς προϊόν» που θα εντοπίζει τα κρούσματα «εξαπάτησης», αλλά και συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών που δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους ή ακόμη κανονισμούς που δεν γίνονται σεβαστοί. «Αυτό θα χρησιμεύσει ως βάση για τη λήψη αποφάσεων από την κυβέρνηση», δήλωσε ο υπουργός υπενθυμίζοντας πως «η πρώτη πηγή ελλείμματος» είναι η Κίνα. Η υπογραφή των διαταγμάτων αυτών γίνεται μια εβδομάδα πριν από την πολυαναμενόμενη συνάντηση ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στη Φλόριντα. Με μήνυμά του στο Twitter χθες το βράδυ, ο Τραμπ προειδοποίησε πως η συνάντηση θα είναι «πολύ δύσκολη». «Δεν μπορούμε πλέον να έχουμε τεράστια εμπορικά ελλείμματα (...) και απώλειες θέσεων εργασίας», προειδοποίησε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορίου, μια δωδεκαριά χώρες -μεταξύ των οποίων η Ιαπωνία, η Γερμανία, το Μεξικό, η Ινδία, η Γαλλία και η Ελβετία- μπορεί να περιληφθούν στον κατάλογο που θα καταρτιστεί μέσα στους επόμενους μήνες, ακόμη κι αν αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως πως θα ληφθούν μέτρα ως αντίποινα. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι απλώς καλύτεροι από εμάς στην παραγωγή αυτού ή του άλλου προϊόντος ή μπορούν να το παράγουν λιγότερο ακριβά», εξήγησε.

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου εξέδωσε ένα τελικό πόρισμα ότι οι παραγωγοί από την Ευρώπη και την Ασία εφάρμοσαν πρακτικές ντάμπινγκ σε συγκεκριμένα προϊόντα χάλυβα στην αμερικανική αγορά, γεγονός που του επιτρέπει να επιβάλει δασμούς, οι οποίοι κυμαίνονται από 3,62% έως 148%.  Ανάμεσα στις εταιρίες που επηρεάζονται είναι επιχειρήσεις από τη Γερμανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία και την Ιταλία. Το πόρισμα του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου είναι αποτέλεσμα της αίτησης της Nucor και των αμερικανικών θυγατρικών της ArcelorMittal και της SSAB. Για τους αυστριακούς παραγωγούς και εξαγωγείς, οι δασμοί ντάμπινγκ για τον όμιλο Voestalpine και άλλες εταιρίες ορίστηκαν στο 53,72%. Για τους παραγωγούς και εξαγωγείς της Γαλλίας, καθορίστηκαν στο 148,02% για την Industeel France και στο 8,62% για την Dillinger France και άλλες εταιρίες. Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, οι δασμοί ορίστηκαν σε 5,38% για την AG der Dillinger Hüttenwerke, σε 22,90% για τον όμιλο Salzgitter και σε 21,03% για όλους τους άλλους παραγωγούς και εξαγωγείς.

Η Γερμανία προέτρεψε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάσει το ενδεχόμενο προσφυγής στο Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) σε βάρος των ΗΠΑ για το σχέδιό της να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές φύλλων χάλυβα από πέντε κράτη-μέλη της ΕΕ. Οι παγκόσμιες τιμές του χάλυβα έχουν καταγράψει βουτιά καθώς οι Κινέζοι παραγωγοί, στους οποίους αντιστοιχεί περίπου το μισό της παγκόσμιας προσφοράς χάλυβα, έχουν πλημμυρίσει τις εξαγωγικές αγορές, οδηγώντας σε διαμαρτυρίες και προσφυγές κατά του ντάμπινγκ από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και άλλες χώρες. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ φαίνεται έτοιμη να δώσει στις  εταιρίες τους ένα «αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» έναντι των ευρωπαίων παραγωγών, παρόλο που αυτό παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία για το εμπόριο. «δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό. Η ΕΕ πρέπει τώρα να εξετάσει εάν θα καταθέσει προσφυγή στον ΠΟΕ. Τάσσομαι έντονα υπέρ αυτού. Οι κανόνες του ΠΟΕ είναι η ραχοκοκαλιά της παγκόσμιας τάξης εμπορίου. Η εσκεμμένη παραβίασή τους είναι επικίνδυνο βήμα. Είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ, σε μια τέτοια περίπτωση, καταφεύγουν σε πρακτικές στρέβλωσης που δεν τηρούν τους κανόνες του ΠΟΕ», δήλωσε ο Γκάμπριελ

Στις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι λυπάται για την κίνηση των ΗΠΑ να επιβάλουν μέτρα κατά του ντάμπινγκ, προσθέτοντας ότι οι δασμοί είναι «τεχνητά αυξημένοι». «Τα σχόλιά μας και ιδιαίτερα αυτά που αφορούν τη χρήση από την πλευρά των ΗΠΑ μεθόδων που τεχνητά διογκώνουν τα αρχικά περιθώρια ντάμπινγκ δεν έχουν τύχει της δέουσας προσοχής. Οι τελικοί δασμοί είναι σε αρκετές περιπτώσεις υψηλότεροι από τους αρχικούς δασμούς που ορίστηκαν τον Νοέμβριο. Θα κοιτάξουμε λεπτομερώς την απόφαση που ελήφθη από τις ΗΠΑ και θα εξετάσουμε τα κατάλληλα βήματα» δήλωσε. Η υπουργός Οικονομίας Μπριγκίτε Τσίπρις δήλωσε ότι η Γερμανία, μαζί με την Κομισιόν, θα συνεχίσει να ζητά η Ουάσινγκτον να τηρεί τους κανόνες του ΠΟΕ. «Τα μηνύματα που στέλνουν οι ΗΠΑ στη χαλυβουργία πραγματικά μας ανησυχούν», δήλωσε η Τσίπρις, προσθέτοντας ότι θα θίξει το θέμα αυτό κατά την επίσκεψή της στις ΗΠΑ τον Μάιο.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment