12/03/2017

Ο.Π.Κ.Ε: Μεγάλες δυνατότητες βελτίωσης και πολλαπλές προοπτικές ενίσχυσης

Το παρακάτω κείμενο είναι εν ενεργεία αστυνομικού των Ο.Π.Κ.Ε σκοπός του οποίου είναι η αναβάθμιση των συγκεκριμένων τακτικών Ομάδων της ΕΛ.ΑΣ που αποτελούν το πλέον ενδεδειγμένο εργαλείο για την πρόληψη και αντιμετώπιση της διαρκώς καλπάζουσας εγκληματικότητας τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην επαρχία. Βασικό χαρακτηριστικό της νέας γενιάς κακοποιών ήταν η χρήση «βαριών» για τα ελληνικά δεδομένα όπλων, όπως χειροβομβίδων και αυτόματων τυφεκίων Καλάσνικοφ (ΑΚ-47) καθώς και υποπολυβόλων Scorpion. Ως εκ τούτου, έπρεπε να δημιουργηθεί μια αστυνομική δύναμη με ανάλογο βαρύ οπλισμό και εκπαίδευση, που θα μπορούσε σε καθημερινή βάση να συνδράμει αποφασιστικά στις περιπτώσεις βαριάς εγκληματικότητας. Αυτή την αποστολή ανέλαβε όταν ιδρύθηκε η ΟΠΚΕ.

http://defencenews.gr/

Η συνεχώς μεταβαλλόμενη και ολοένα αυξανόμενη εγκληματικότητα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αστυνομικοί τόσο σε εγχώριο επίπεδο όσο και στις Ευρωπαϊκές χώρες, χρήζει την λήψη αποφασιστικών και δραστικών μέτρων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της. Η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση καθώς υπάρχουν πάρα πολλοί πυρήνες οργανωμένου εγκλήματος. Ληστές, διαρρήκτες, έμποροι ναρκωτικών, όπλων, κυκλώματα προστασίας, εκβιαστές, ριζοσπαστική τρομοκρατία. Η λίστα είναι πραγματικά ατελείωτη, όπως και η μάχη που δίνουν καθημερινά οι λιγοστοί αστυνομικοί που έχουν απομείνει στον δρόμο και δουλεύουν από το φιλότιμο τους και μόνο, με απαρχαιωμένα υλικοτεχνικά μέσα. Η αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, φέρει μεγάλο κίνδυνο να προστεθεί και η θρησκευτική τρομοκρατία στην λίστα του οργανωμένου εγκλήματος της χώρας μας και λέω της χώρας μας επειδή σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες έχει κάνει ήδη την εμφάνιση της.

Ο πυρήνας των αστυνομικών δυνάμεων της καθημερινής αστυνόμευσης είναι τα οχήματα και τα δίκυκλα της Άμεσης Δράσης (ΔΙΑΣ, Ζ και περιπολικά) καθώς και τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα υπό τη διοίκηση των εκάστοτε Διεύθυνσεων και Υποδιευθύνσεων Αστυνομίας σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Αντιστοίχως, στην επαρχία τον πρώτο λόγο έχουν τα Αστυνομικά Τμήματα ανά τους νομούς της χώρας. Και στις δύο περιπτώσεις σε βαριά και επικίνδυνα συμβάντα καλούνται να επιχειρήσουν οι Ο.Π.Κ.Ε μολόντι καθημερινώς αναλώνονται σε ένα μεγάλο πάρεργο. Οι ομάδες ΔΙ.ΑΣ. κάνουν πολύ καλή δουλειά μέσα στην πόλη, όπως και τα οχήματα της Άμεσης Δράσης, αλλά το μεγαλύτερο πλεονέκτημα όσον αφορά την εκπαίδευση, τον εξοπλισμό και την αριθμητική υπεροχή το έχουν οι Ο.Π.Κ.Ε., ειδικά στις επαρχιακές πόλεις. Αυτό είναι που τις καθιστά ένα μεγάλο πλεονέκτημα απέναντι στις σκληρές μορφές του εγκλήματος. Πλέον όμως, οι ΟΠΚΕ φορτώνονται με τρομερό πάρεργο και αποκλίνουν του σκοπού της δημιουργίας και της εκπαιδεύσεως τους και οι αστυνομικοί που υπηρετούν σε αυτές θεωρούνται άλλο ένα νούμερο στα μέτρα τάξης. Αυτό αποθαρρύνει και δυσαρεστεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό τους συναδέλφους.

Για να μην μακρηγορήσω περεταίρω, αυτές είναι κάποιες σκέψεις που αφορούν την βελτίωση των Ομάδων πρόληψης και καταστολής εγκλήματος στους τομείς της εκπαίδευσης και των υλικών:

1. Καθιέρωση των Ο.Π.Κ.Ε. ως το επιχειρησιακό κομμάτι της ασφάλειας και των ομάδων που υπάγονται σε αυτήν και κατάργηση χρησιμοποίησης των ομάδων ως μικρή διμοιρία ή ομάδα συλλήψεων στα γήπεδα ή σε πορείες.
2. Αναφορικά με το σκέλος της εκπαίδευσης: μεγαλύτερη έμφαση στο κομμάτι της εκπαίδευσης στα αντικείμενα που αφορούν τις ΟΠΚΕ (CQB, περίπολα μάχης, αντιμετώπιση ενεδρών, νυχτερινές βολές κτλ) σε συνεργασία και συνεκπαίδευση με την Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (Ε.Κ.Α.Μ.) καθώς επίσης και επιλογή του προσωπικού θα υπηρετεί στην ΟΠΚΕ από εκπαιδευτές της ΕΚΑΜ, μέσω της διεξαγωγής σχολείου διάρκειας τουλάχιστον 2 εβδομάδων, κατά το οποίο οι υποψήφιοι θα κρίνονται και θα βαθμολογούνται με γνώμονα τις αντιδράσεις τους και την ψυχραιμία τους πάνω σε περίπλοκα εκπαιδευτικά σενάρια είτε αυτά αφορούν ελέγχους σε οχήματα και άτομα ή πάνω στην οδήγηση και σε βολές ταχείας αντίδρασης. Η αξιολόγηση του κάθε υποψήφιου θα πρέπει να γίνεται τόσο σε ατομικό όσο και ομαδικό επίπεδο.
3. Σχετικά με την υλικοτεχνική υποδομή: εφοδιασμό των ομάδων με σύγχρονα και κατάλληλα για τον σκοπό των ομάδων οχήματα και υλικοτεχνικά μέσα. Εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για γρήγορα αυτοκίνητα κατηγορίας SUV με σχετικά μεγάλους χώρους. Ιδανικά, οχήματα είναι τα συμβατικά που δεν φέρουν διακριτικά.
4. Απαραίτητος είναι ο εφοδιασμός των ομάδων με μη θανατηφόρα όπλα όπως είναι τα Taser ή τα σπρέι πιπεριού μαζί με νομοθετικό πλαίσιο χρήσης και κανόνων εμπλοκής καθώς επίσης με ειδικά καρφιά που απλώνονται στο οδόστρωμα προς ακινητοποίηση κάποιου οχήματος, οι επιβαίνοντες του οποίου έχουν διαπράξει κάποια αξιόποινη πράξη και δεν συμμορφώνονται στο σήμα στάσης.
5. Εφοδιασμό των ομάδων σε κάθε νομό με τουλάχιστον 2 τυφέκια Μ16 Α4 ή Μ-4 καθώς είναι πολύ πιο κατάλληλα για μάχη εκ του συστάδην αλλά και για συμπλοκή σε κατοικημένη περιοχή σε σχέση με τα G3 λόγω μικρότερου βάρος, διαστάσεων και διαμετρήματος. Επίσης είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από τα MP-5 απέναντι σε οπλισμένους κακοποιούς που φέρουν αλεξίσφαιρα γιλέκα με πλάκες.
6. Χορήγηση κατάλληλων πυρομαχικών όπως φυσίγγια Hydra-Shok ή Hollow Point.

Χάρης Χαραλαμπάκης (εν ενεργεία αστυνομικός των Ο.Π.Κ.Ε.)

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": Κε ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ ΑΦΟΥ ΠΑΡΑΔΕΧΕΣΤΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΑΞΕΞΙΣΦΑΙΡΩΝ  ΑΠΟ ΚΑΚΟΠΟΙΟΥΣ, ΓΙΑΤΙ ΖΗΤΑΤΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ Hollow Point ;ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΕΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΕΙ.

No comments :

Post a Comment