13/03/2017

Έγχρωμη Νυκτερινή Παρατήρηση

Πριν από λίγες εβδομάδες, στην έκθεση SHOT Show 2017 στο Λας Βέγκας στη Νεβάδα των ΗΠΑ έγινε μία ανακοίνωση που δεν έλαβε μεγάλη δημοσιότητα αλλά πρακτικά μπορεί να αλλάξει το σύγχρονο πεδίο μάχης δραστικά. Ήταν η ανακοίνωση μίας νέας εταιρίας, της Chromatra, που προσφέρει μία μοναδική πατενταρισμένη τεχνολογία που μετατρέπει τις παραδοσιακές διόπτρες νυκτερινής παρατήρησης από μονόχρωμες σε έγχρωμες. Σήμερα όλα τα συστήματα νυκτερινής παρατήρησης έχουν δύο πιθανά συστήματα αναπαράστασης. Το λιγότερο δημοφιλές λευκού φωσφόρου που δίνει μία παλέτα από γαλάζιες και μαύρες αποχρώσεις.  Το δεύτερο και πιο διαδεδομένο, είναι το σύστημα πράσινης απόχρωσης που επιλέχθηκε έπειτα από εκτενείς μελέτες για ανεύρεση του χρώματος που επιτρέπει στον άνθρωπο τη καλύτερη αντίληψη των αποχρώσεων του. Η έρευνα είχε δείξει ότι αυτό ήταν το πράσινο και κάπως έτσι τα περισσότερα συστήματα νυκτερινής παρατήρησης έχουν αυτές τις πράσινες αποχρώσεις.

Η εταιρία Chromatra ξεκίνησε από τρεις έμπειρους επαγγελματίες στο χώρο των οπτικών συστημάτων στρατιωτικών προδιαγραφών με δεκάδες πατέντες και εμπειρία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες όπλων στο βιογραφικό τους. Μερικοί ανάμεσα τους είχαν φτάσει σε επίπεδο να έχουν διοικητικές θέσεις σε κολοσσούς του χώρου όπως η Raytheon. Αλλά τα παράτησαν όλα αυτά όταν κατάφεραν να δημιουργήσουν αυτή τη νέα τεχνολογία που προσφέρουν μέσω της εταιρίας τους Chromata σήμερα. Η εταιρία Chromata προσφέρει ένα σύστημα που μπορεί να προσαρτηθεί σε υπάρχουσες διόπτρες νυκτερινής παρατήρησης PVS-14 και να τις μετατρέψει σε πλήρως έγχρωμες. Βλέπετε ενδεικτικά το αποτέλεσμα χρήσης της συσκευής ColorPath σε μία συνηθισμένη διόπτρα κράνους PVS-14 παρακάτω. Ένα τέτοιο σύστημα θα φέρει δραστικές αλλαγές στο σύγχρονο πεδίο μάχης αλλά όχι μόνο εκεί. Σύμφωνα με τη κατασκευάστρια εταιρία, Chromata, υπάρχει μία πληθώρα από εφαρμογές που θα επηρεαστούν από μία τέτοια τεχνολογική πρόοδο.

Ενδεικτικά, από την επίσημη σελίδα του προϊόντος, μερικές εφαρμογές του είναι οι εξής:

  • Ασφάλεια: Προστασία εταιρικών ή υψηλής σημασίας πελατών με τη καλύτερη δυνατή επίγνωση κατάστασης, είτε είναι μέρα είτε νύκτα.
  • Κρίσιμες Υποδομές: Προστασία ενάντια σε πιθανά τρομοκρατικά χτυπήματα.
  • Διαρροές πετρελαίου: Με τις υπάρχουσες τεχνολογίες οι διαρροές πετρελαίου δεν είναι εύκολα ορατές τη νύχτα. Η τεχνολογία αυτή θα επιτρέψει συνεχή λειτουργία όλο το 24ώρο.
  • Αστυνομία: Αναγνώριση και ταυτοποίηση υπόπτων τη νύκτα το οποίο με τις γνωστές τεχνολογίες νυκτερινής παρατήρησης είναι αδύνατο. Για παράδειγμα, αν ο ύποπτος φοράει πορτοκαλί ζακέτα θα μπορεί να αναγνωριστεί, κάτι που τώρα είναι αδύνατο.
  • Ναυσιπλοΐα: Να μπορείς να βλέπεις όλα τα χαρακτηριστικά σημεία όπως την ημέρα θα προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στη νυχτερινή πλοήγηση
  • Στρατός: Σε αυτό το κομμάτι η εταιρία αναφέρει μία φράση που είχε ειπωθεί στο Συμβούλιο των Επιτελείων Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στις 27 Φεβρουαρίου του 2014 από τον τότε διοικητή της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, τον Ναύαρχο και SEAL κύριο Ουίλιαμ ΜακΡέιβεν. Η δήλωση του ήταν: «Η διατήρηση του τακτικού πλεονεκτήματος της νύχτας απαιτεί μία επαναστατική τεχνολογία, με ικανότητες να αλλάξει το παιχνίδι όπως για παράδειγμα έγχρωμη νυκτερινή παρατήρηση. Ο στόχος είναι να παρέχουμε στα στελέχη ειδικών επιχειρήσεων την ικανότητα να βλέπουν πραγματικά χρώματα σε μία νύχτα χωρίς φεγγάρι, μόνο με το φως των αστεριών. Ένα τρομακτικό τακτικό πλεονέκτημα».
  • Ιατρική Φροντίδα Μάχης: Είναι σπουδαίο να μπορεί ο νοσοκόμος μάχης να βλέπει τι ακριβώς συμβαίνει τόσο στον ασθενή όσο και στην εμπόλεμη ζώνη μέχρι να φτάσουν οι ενισχύσεις.
  • Μετακίνηση: Από τον να βλέπεις καθαρά τι υπάρχει μπροστά μέχρι αυτοπροστασία από αντικείμενα που ίσως να μη φαίνονται στο σκοτάδι.
Στο SHOT Show 2017 η εταιρία είχε ένα πειραματικό μοντέλο του ColorPath για το οποίο ανέφερε ότι εργάζεται εντατικά για τη σμίκρυνση του. Το μοντέλο αυτό ήταν σχεδιασμένο για τη πιο διαδεδομένη διόπτρα νυχτερινής παρατήρησης, τη PVS-14. Το σύστημα αποτελείται από δύο εξαρτήματα-φακούς τα οποία κουμπώνουν στις δύο πλευρές τις διόπτρας. Στην επόμενη φωτογραφία βλέπετε το σύστημα ColorPath όταν έχει προσαρμοστεί σε ένα μονοκυάλι νυκτός PVS-14 Η εταιρία ξεκαθάρισε ότι αυτό είναι το μοντέλο για επίδειξη της τεχνολογίας καθώς εργάζονται στη βελτίωση του και ελπίζουν πριν το τέλος του 2017 να αρχίσουν να το προσφέρουν προς πώληση στη λιανική αγορά. Το σύστημα ακόμα δοκιμάζεται και εξελίσσεται από επίλεκτες δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, το σύστημα αποτελείται από ένα προηγμένο σύστημα φακών που φιλτράρει διαφορετικές συχνότητες προσφέροντας πραγματική απεικόνιση των χρωμάτων. Δεν είναι είναι επεξεργασμένη αναπαράσταση, όπως είναι για παράδειγμα τα συστήματα παρατήρησης FLIR, είναι τα πραγματικά χρώματα που αναδύονται μέσα από συστοιχία ειδικών φίλτρων. Τέτοιες τεχνολογικές εξελίξεις μπορούν να αλλάξουν δραματικά το σύγχρονο πεδίο μάχης το οποίο ήδη βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εκμετάλλευση του τακτικού πλεονεκτήματος που προσφέρει το σκοτάδι.

https://defensegr.wordpress.com/2017/03/12/texnologia-egxrwmh-nykterinh-parathrhsh/

No comments :

Post a Comment