14/03/2017

«Γιατροί χωρίς Σύνορα»: Κόπτονται ακόμη και για την ψυχική υγεία των εισβολέων.

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΤΟ ..."ΣΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΜΑΣ" ΤΟΥΣ ΛΕΕΙ ΚΑΤΙ; ΤΟ ΟΤΙ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΤΟΥΣ ΘΕΛΑΜΕ ΕΔΩ, ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ; ΤΟ ΟΤΙ ΤΑ 9/10 ΑΥΤΩΝ ΔΕΝ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΛΛΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ; ΤΟ ΟΤΙ ΑΚΟΜΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΘΝΙΚΑ ΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΖΕΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΑ ΜΠΟΓΑΛΑΚΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΣΧΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΟΚΟΥΝ 5 ΧΩΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΕΔΩ; ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΥΓΚΙΝΟΥΝ. ΤΟΥΣ ΣΥΓΚΙΝΟΥΝ ΟΜΩΣ ΤΑ ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΑΣΗΣΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΜΕΣΩ ΔΗΘΕΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ.  ΑΦΟΥ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΛΕΝΕ ΚΑΤΙ, ΙΣΩΣ ΤΟΥΣ ΠΕΙ ΤΟ ΟΤΙ ΜΟΛΙΣ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΕΡΜΟ ΤΟΠΟ ΟΙ ...ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ, ΘΑ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗΣ, ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ, ΟΠΩΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ ΣΥΝΟΡΩΝ.

ΑΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΤΩΡΑ...

- οι πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά «αναγκάζονται να ζουν σε εντελώς ακατάλληλες συνθήκες για διαστήματα μέχρι και έναν χρόνο, θέτοντας την υγεία και τη ζωή τους σε κίνδυνο».
- εικόνες υπερσυγκέντρωσης ανθρώπων στα hotspots, υπενθυμίζουν τους θανάτους προσφύγων σε αυτά και εξηγούν ότι οι άνθρωποι είναι καταβεβλημένοι από τις απάνθρωπες πολιτικές.
- οι ψυχολόγοι της οργάνωσης στη Λέσβο είδαν τους ασθενείς με συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης να αυξάνονται κατά 150% και τους ασθενείς με διαταραχή μετατραυματικού στρες να τριπλασιάζονται, ενώ αυξήθηκαν και τα ψυχωτικά συμπτώματα. περισσότεροι ασθενείς με σοβαρά ψυχολογικά τραύματα και περισσότερα περιστατικά αυτοτραυματισμού και απόπειρες αυτοκτονίας.
- έλλειψη κατάλληλης κατάρτισης του προσωπικού που διενεργεί τον έλεγχο ευπάθειας στα ευάλωτα άτομα στην Ελλάδα, 
- περιορισμένοι χρόνος και πόροι που επενδύονται για την αποτελεσματική ταυτοποίηση ευάλωτων ατόμων και την παραπομπή τους σε οργανισμούς προστασίας στη χώρα, 
- έλλειψη διαθεσιμότητας κατάλληλων καταλυμάτων για τη στέγαση ατόμων με ειδικές ανάγκες στην Αθήνα, 
- μεγάλη διάρκεια της διαδικασίας παροχής ασύλου, 
- διακρίσεις εις βάρος συγκεκριμένων εθνικοτήτων και πίεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την Ελλάδα να επιστρέψει σε πιο διευρυμένη χρήση της πρακτικής της κράτησης.

Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» απευθύνουν έκκληση στους ηγέτες της ΕΕ να αλλάξουν δραστικά την πολιτική τους σχετικά με τους πρόσφυγες, να δώσουν τέλος στη δυστυχία χιλιάδων ανθρώπων που υφίστανται τις επιπτώσεις της Συμφωνίας, να επιταχύνουν και να διευρύνουν την εφαρμογή της επανεγκατάστασης, με κριτήριο την ευπάθεια κάθε ατόμου και ανεξάρτητα από την εθνικότητά του.Επίσης, ζητούν την άμεση μεταφορά όσων είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά της Ελλάδας εξαιτίας της Συμφωνίας, σε δομές υποδοχής που πληρούν τα πρότυπα της ΕΕ. Τέλος, επαναλαμβάνουν ότι η μόνη ανθρωπιστική λύση που θα δώσει τέλος στους θανάτους και τη δυστυχία στα σύνορα της Ευρώπης είναι ο πλήρης σεβασμός του δικαιώματος για αίτηση ασύλου και η δημιουργία ασφαλών και νόμιμων οδών για τη μετακίνηση των ανθρώπων.

2 comments :

  1. Anonymous14/3/17 16:52

    Αντίστοιχα για τους Έλληνες θα μπορούσε να γραφτεί:
    – Οι Έλληνες «αναγκάζονται να ζουν σε εντελώς ακατάλληλες συνθήκες για διάστημα περισσότερο από 9 χρόνια (χωρίς θέρμανση, ρεύμα, φαγητό), θέτοντας την υγεία και τη ζωή τους σε κίνδυνο».
    –Οι Ελληνικές οικογένειες εμφανίζουν υπερσυγκέντρωση στα καταλύματα τους γιατί αναγκάζονται να συμβιούν με παππούδες, γιαγιάδες, θείους και θείες και εξηγούν γιατί οι άνθρωποι είναι καταβεβλημένοι από τις απάνθρωπες πολιτικές.
    –Οι ψυχολόγοι δεν εξετάζουν τους Έλληνες γιατί ως επί το πλείστον δεν έχουν ασφάλεια και κατά συνέπεια στερούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, οπότε παρόλο που υπάρχουν περισσότερες από 15.000 αυτοκτονίες και άπειρες απόπειρες, δεν καταγράφονται αλλά ούτε μετριούνται για να μην χαλάσει το αισιόδοξο κλίμα που κυριαρχεί στην χώρα που φθάνει η ανάπτυξη.
    –Έλλειψη κατάλληλης κατάρτισης του προσωπικού που διενεργεί τον έλεγχο ευπάθειας στους ευάλωτους Έλληνες, που ανήκουν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.
    –Περιορισμένος χρόνος και πόροι που επενδύονται για την αποτελεσματική ταυτοποίηση ευάλωτων Ελλήνων (μακροχρόνια άνεργοι, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων, ανάπηροι, υπερήλικες) και την παραπομπή τους σε οργανισμούς προστασίας στην χώρα.
    –Έλλειψη διαθεσιμότητας κατάλληλων καταλυμάτων για την στέγαση Ελλήνων με ειδικές ανάγκες στην Αθήνα και άστεγους.
    –Διακρίσεις εις βάρος των Ελλήνων και υπέρ συγκεκριμένων εθνικοτήτων λαθροεισβολέων.
    Α.Α.

    ReplyDelete