22/03/2017

Κίνα: Προωθεί τους γενετικά τροποποιημένους σπόρους σόγιας

Η Κίνα πιέζει για την εμπορευματοποίηση των γενετικά τροποποιημένων σπόρων σόγιας τα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς επιδιώκει να αυξήσει την αποδοτικότητα της γεωργίας και να τονώσει την παραγωγή των καλλιεργειών, ως ο κορυφαίος εισαγωγέας και καταναλωτής σόγιας του κόσμου. Η Κίνα, έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια για την έρευνα γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, έχει ήδη εφαρμόσει την τεχνολογία στην καλλιέργεια βαμβακιού, αλλά δεν έχει ακόμη επιτρέψει την καλλιέργεια οποιασδήποτε καλλιέργειας τροποποιημένων τροφίμων, εν μέσω φόβων υγείας από ορισμένους καταναλωτές.

Στο τελευταίο πενταετές πρόγραμμα για την επιστήμη και την τεχνολογία με ορίζοντα τη δεκαετία του 2020, η Κίνα για πρώτη φορά περιγράφει την ανάπτυξη συγκεκριμένων γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, συμπεριλαμβανομένων των σπόρων σόγιας και του καλαμποκιού. Το καλαμπόκι χρησιμοποιείται κυρίως για τη διατροφή των ζώων και για βιομηχανικά προϊόντα, όπως τα γλυκαντικά, και μια κίνηση για βιοτεχνολογικές καλλιέργειες ίσως είναι λιγότερο αμφιλεγόμενη από τη σόγια.

Η Κίνα αναμένεται να παράγει 12,5 εκατομμύρια τόνους σόγιας το 2016-17, αλλά θα εισάγει 86 εκατομμύρια τόνους, αριθμό ρεκόρ. Η Κίνα σήμερα επιτρέπει την εισαγωγή σπόρων γενετικά τροποποιημένης σόγιας για χρήση σε ζωοτροφές. Η Κίνα επιδιώκει να αναμορφώσει τη δομή των καλλιεργειών της. Οι αγρότες ενθαρρύνονται να στραφούν από την καλλιέργεια καλαμποκιού στους σπόρους σόγιας και να εναλλάσσουν τις καλλιέργειες. Ωστόσο, η αύξηση της παραγωγής σόγιας ίσως είναι δύσκολη χωρίς υψηλότερες επιδοτήσεις. Η τροποποιημένη σόγια που είναι ανθεκτική στα ζιζανιοκτόνα καλλιεργείται ήδη κατά κόρον στις Ηνωμένες Πολιτείες, την κορυφαία παραγωγό σόγιας στον κόσμο.

Ωστόσο οι Κινέζοι καταναλωτές είναι πιθανότερο να προτιμήσουν «φυσική» ντόπια σόγια ακόμα και σε υψηλότερη τιμή.

http://www.naftemporiki.gr/

1 comment :

  1. Anonymous22/3/17 18:10

    ΤΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ΚΑΙ Η ΣΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΗ ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ.ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΕΣΤΕ ΚΡΕΑΣ (ΜΟΣΧΑΡΙ,ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΑΥΓΑ) ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΖΩΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΒΟΣΚΗΣΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΦΥΡΑΜΑΤΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ ΑΛΛΑ ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ.

    -ΔΗΜΗΤΡΑ-

    ReplyDelete