1.3.17

Σκάφη έρευνας-διάσωσης δώρισε το Εθνικό Ινστιτούτο Θαλάσσιας Διάσωσης Η.Β, στο παράρτημα Λέσβου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Στη Μυτιλήνη για την τελετή παράδοσης βρέθηκε η πρέσβης του Η.Β  στην Αθήνα Κέιτ Σμιθ η οποία και μετέφερε την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να συνεχίσει να συνδράμει την Ελλάδα στην προσφυγική κρίση. «Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι υποχρεωμένη να υποστηρίξει την Ελλάδα στην προσφυγική κρίση» είπε η κ. Σμιθ σημειώνοντας: «είμαστε περήφανοι για αυτή τη συνεργασία και θα παραμείνει προτεραιότητα για τη χώρα μου. Προτεραιότητα θα παραμείνει και η ασφάλεια των συνόρων και η Μεγάλη Βρετανία θα συνεχίσει να συνδράμει ανεξάρτητα από τις σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση». Η πρέσβειρα  τόνισε πως η χώρα της είναι από τους μεγαλύτερους χορηγούς της ανθρωπιστικής κρίσης με χρηματική βοήθεια αλλά και προσωπικό, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ανανέωση της Νατοϊκής αποστολής στο Αιγαίο της οποίας από το καλοκαίρι την ηγεσία θα αναλάβει το βρετανικό βασιλικό ναυτικό.

Για έξι μήνες, στελέχη του βρετανικού ινστιτούτου RNLI εκπαίδευσαν στη Μυτιλήνη μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και στην τελετή παράδοσης των σκαφών επισφραγίστηκε η απόφαση συνεργασίας των δύο ομάδων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Τα δύο αυτά σκάφη θα παραμείνουν στη Λέσβο και θα ενισχύσουν τη δύναμη του λιμενικού σώματος στην έρευνα και διάσωση. Η πρέσβειρα συναντήθηκε με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, τον δήμαρχο του νησιού ενώ επισκέφθηκε και τις ακταιωρούς με τις οποίες συμμετέχει στην Frontex το Η.Β και οι οποίες εδρεύουν στη Μυτιλήνη.

ΑΜΠΕ

No comments :