29/03/2017

Η.Β: Ενεργοποιεί το άρθρο 50 - Σκοτία: Απόφαση για δημοψήφισμα ανεξαρτησίας - Β.Ιρλανδία: Δημοψήφισμα για αποχώρηση από το Η.Β και ένωση με την Ιρλανδία το συντομότερο δυνατόν

H Τερέζα Μέι υπέγραψε την επιστολή με την οποία ενημερώνει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι ενεργοποιεί το Άρθρο 50 για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.  «Το σχέδιο μου δεν είναι απλά ένα σχέδιο για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ αλλά ένα σχέδιο για να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη οικονομία και μια πιο δίκαιη κοινωνία που θα στηρίζεται σε μια πραγματική οικονομική και κοινωνική μεταρρύθμιση. Που θα καταστήσει τη Βρετανία μια χώρα που λειτουργεί για όλους, όχι μόνο για λίγους προνομιούχους», δήλωσε. Μέσα σε 48 ώρες από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθεί το Αρθρο 50 ο Ντόναλντ Τουσκ θα παρουσιάσει ένα σχέδιο με κατευθυντήριες γραμμές για το Brexit στους «27». Ο Τιμ Μπάροου πρέσβης της Βρετανίας στην Ε.Ε. θα παραδώσει την επιστολή στον Τουσκ και κατόπιν η Τερέζα Μέι θα κάνει την επίσημη ανακοίνωση στο Κοινοβούλιο. Η διαδικασία του διαζυγίου Βρετανίας-ΕΕ θα διαρκέσει δύο χρόνια.

Η Τερέζα Μέι δηλώνει αποφασισμένη να χτίσει «ένα πιο ενωμένο έθνος». Το περσινό δημοψήφισμα για την έξοδο όμως έχει προκαλέσει ρωγμές.  Οι Σκοτσέζοι ζητούν δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής, οι κάτοικοι της Βόρειας Ιρλανδίας παραμένουν και αυτοί υπέρμαχοι της ΕΕ. Το τοπικό κοινοβούλιο της Σκωτίας αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, να στηρίξει την πρόταση της πρωθυπουργού, Νίκολα Στέρτζεον, για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος, με στόχο την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το δημοψήφισμα θα πρέπει να διεξαχθεί στο διάστημα ανάμεσα στο β’ εξάμηνο του 2018 και στο α’ εξάμηνο του 2019, τότε δηλαδή που εκτιμάται ότι θα έχουν ξεκαθαριστεί πολλές λεπτομέρειες για το Brexit. Η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της Σκοτίας δίνει εξουσιοδότηση στην Νίκολα Στέρτζεον να ζητήσει άδεια από το βρετανικό κοινοβούλιο ώστε να δοθεί πράσινο φως για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Η Σκοτία ψήφισε κατά της ανεξαρτητοποίησής της από το Ηνωμένο Βασίλειο στο δημοψήφισμα του 2014. Όμως η Νίκολα Στέρτζεον τονίζει πως οι συνθήκες έχουν αλλάξει, αφού η Βρετανία τάχθηκε υπέρ της αποχώρησής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο βρετανικό δημοψήφισμα για το Brexit η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στην Σκοτία τάχθηκε υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε. Η βρετανική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να μπει σε διαδικασία διαπραγματεύσεων με την Σκοτία για να γίνει το δεύτερο δημοψήφισμα το 2018 ή το 2019. «Θα ήταν άδικο για το λαό της Σκοτίας να τους ζητηθεί να λάβουν μια κρίσιμη απόφαση χωρίς την απαραίτητη πληροφόρηση για τη μελλοντική μας σχέση με την Ευρώπη ή για το πώς θα είναι μια ανεξάρτητη Σκοτία», ανέφερε η βρετανική κυβέρνηση.

Την πολιτική κρίση στη Βόρεια Ιρλανδία επιτείνει το Brexit. Μετά το βρετανικό δημοψήφισμα αναζωπυρώθηκε το αίτημα ορισμένων να γίνει δημοψήφισμα για απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο και ένωση με την Ιρλανδία. Η επικεφαλής του Σιν Φέιν είχε δηλώσει από την Κυριακή ότι ο διάλογος τερματίστηκε. Η Βόρεια Ιρλανδία πρέπει να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για αποχώρηση από το Ηνωμένο Βασίλειο το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε η νέα πρόεδρος του Sinn Fein, Michelle O’Neill, προσθέτοντας ότι το Brexit θα είναι καταστροφικό για τη χώρα της. Τόνισε ότι ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα για την επανένωση της Ιρλανδίας θα μπορούσε να παρακάμψει τις συνέπειες του Brexit στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η παρέμβαση της επικεφαλής του Sinn Fein έρχεται λίγες ώρες μετά το αίτημα για δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας από την Nicola Sturgeon, υποστηρίζοντας ότι οι Σκοτσέζοι πολίτες πρέπει να έχουν ευκαιρία να εκφράσουν την άποψή τους για την τελική πρόταση της Theresa May για το Brexit. Όπως και η Σκοτία, η Βόρεια Ιρλανδία ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ στο δημοψήφισμα του περασμένου Ιούνη. Τα τοπικά αποτελέσματα στη Βόρεια Ιρλανδία ήταν 56% υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και 44% υπέρ της αποχώρησης. Ωστόσο, το συνολικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σημαίνει ότι η Β. Ιρλανδία πρέπει να συρθεί μαζί με το Ην. Βασίλειο εκτός της ΕΕ, ενώ οι συνέπειες του Brexit ενδέχεται να είναι ακόμα πιο δραματικές στη χώρα: η Theresa May δεν απέκλεισε οι νέες ρυθμίσεις να επιφέρουν σκληρότερη συνοριακή πολιτική, παρόλο που αυτό δεν είναι η επιθυμία της. «Το Brexit θα είναι καταστροφή για την οικονομία και τον λαό της Ιρλανδίας», είπε η κ. O’Neill μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους στο Μπέλφαστ.

http://gr.euronews.com/

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΜΕΝΕΙ ΑΚΟΜΗ ΤΟ ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ ΠΟΥ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΗΔΗ ΣΕ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΗΜΙ-ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ, ΑΛΛΑ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥ, ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ. ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΝΥΠΟΜΟΝΩΣ ΤΟΝ... ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΔΙΑΖΥΓΙΟΥ, ΔΙΟΤΙ ΠΑΛΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΧΑΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΚΤΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΩΝ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΤΙ Η ΜΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΙ ΟΤΑΝ ΤΟ Η.Β ΗΤΑΝ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΔΩΘΕΙ ΩΣΤΕ Ο ΗΛΙΘΙΟΣ ΚΑΜΕΡΟΝ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΥΣ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΠΩΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΕΜΑΣ ΜΑΣ ΧΑΡΟΠΟΙΟΥΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΟΧΗ ΤΗΣ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΜΑΚΡΑΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΤΑΤΑΡΟΜΟΓΓΟΛΟΥΣ. ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΥΜΕ ΣΘΕΝΑΡΩΣ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΘΝΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΥΤΗΣ ΤΩΝ ΣΚΟΤΩΝ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΠΙΣΗΣ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΚΑΙ ΑΔΙΚΩΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΥΣ.

No comments :

Post a Comment