16/02/2017

Γερμανία: Σταδιακή αντικατάσταση των αντιαεροπορικών συστημάτων της - Ενεργοποίηση PzH 2000

Σύμφωνα με δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείου Άμυνας, την οποία επικαλείται το Reuters. Η απόφαση έρχεται, μεταξύ άλλων, ως αποτέλεσμα της πίεσης και των δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ, ότι οι Γερμανοί πρέπει να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη εφόσον θέλουν ευρωπαϊκή άμυνα. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου, οι Αμερικανοί και Γερμανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι εντόπισαν τον περασμένο χρόνο, το αυξανόμενο κενό ικανοτήτων που υπάρχει στα συστήματα SHORADS, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με αποτέλεσμα να υπάρχει σχετική αδυναμία στην αντιμετώπιση σμηνών μη επανδρωμένων αεροχημάτων. Η δε Γερμανία από την πλευρά της, όπως και πολλές άλλες χώρες, θεωρεί ως σημαντικό κίνδυνο και τους βαλλιστικούς πυραύλους. Το πρόγραμμα προμήθειας αναμένεται να κοστίσει 460 εκ. Ευρώ περίπου μέχρι το 2025, ενώ στη συνέχεια θα απαιτηθούν άλλα 2 δισ. Ευρώ μέχρι το 2030. Ωστόσο, έγγραφα του υπουργείου, που επικαλείται το Reuters, αναφέρουν ότι το συνολικό κόστος μπορεί να φτάσει τα 3,3 δισ. Ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται αναβαθμίσεις σε νέες τεχνολογίες, όπως τα λέιζερ. Η συγκεκριμένη προμήθεια συνεπάγεται ανάγκη για αύξηση του γερμανικού αμυντικού προϋπολογισμού, διαφορετικά θα πρέπει να γίνουν περικοπές σε άλλα προγράμματα. Η εκδήλωση του ενδιαφέροντος για την προμήθεια νέων αντιαεροπορικών συνδέεται με το αίτημα του ΝΑΤΟ προς την Γερμανία, προκειμένου να προσφέρει 10 πυροβολαρχίες VSHORADS, έξι πυροβολαρχίες SHORADS και τέσσερις για συστήματα καταστροφής επερχόμενων βλημάτων πυροβολικού, ρουκετών ή όλμων.

Η Bundeswehr αποφάσισε να ενεργοποιήσει 12 αυτοκινούμενα πυροβόλα KMW PzH 2000. Η ενέργεια αποτελεί πλήρη μεταστροφή από αντίστοιχη που είχε ληφθεί το 2015 και αφορούσε τη διάλυση της 215ης Μοίρας «Τεθωρακισμένου» Πυροβολικού (ονομασία η οποία έχει να κάνει με την ύπαρξη τεθωρακισμένων μεραρχιών στις οποίες εντάσσονται τα μηχανοκίνητα τάγματα του πεζικού και των λοιπών όπλων), της 21ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας. Η κίνηση αυτή άφησε τον Γερμανικό Στρατό με τις ακόλουθες τέσσερις Μοίρες Πυροβολικού:
325η Μοίρα Πυροβολικού (ΜΠΒ) της 1ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας (η οποία λειτουργεί και ως εκπαιδευτική),
131η ΜΠΒ της 10ης ΤΘ Μεραρχίας,
345η ΜΠΒ της 10ης ΤΘ Μεραρχίας (η οποία είναι κι εκπαιδεύσεως), και
295η ΜΠΒ της Γαλλογερμανικής Ταξιαρχίας.
Όλες οι παραπάνω Μοίρες διαθέτουν 16 PzH 2000, 8 MLRS, δύο συστήματα ραντάρ πυροβολικού COBRA και συστήματα ΜΕΑ KMW KZO. Εξαίρεση αποτελεί η 345η που διαθέτει 24 PzH 2000. Επίσης, όλες υπάγονται απευθείας στα στρατηγεία των Μεραρχιών (πλην της 295ης ΜΠΒ που υπάγεται απευθείας στην Γαλλογερμανική Ταξιαρχία, όπως και οι υπόλοιπες μονάδες της). Ενδιαφέρουσα είναι επίσης και η κατανομή των MLRS στις Μοίρες Πυροβολικού των Μεραρχιών. Σχετικά με τα 12 Α/Κ πυροβόλα που θα ενεργοποιηθούν, η πιθανότερη και λογικότερη επιλογή είναι να μην αποτελέσουν τη δύναμη νέας μονάδας, αλλά να ενισχύσουν τις υπάρχουσες μονάδες, αυξάνοντας των αριθμό των προς διάθεση συστημάτων.

Από τον αριθμό των εν ενεργεία συστημάτων PzH 2000, συμπεριλαμβανομένων και όσων πρόκειται να ενεργοποιηθούν, γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχουν ακόμα 17 συστήματα που τηρούνται σε αποθήκευση. Οι αλλαγές στον τομέα των συστημάτων MLRS (MARS) της αρχικής έκδοσης είναι πολύ πιθανές σε βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα. Οι επιλογές δεν είναι ξεκάθαρες ακόμα. Ουσιαστικά, θα πρόκειται για ένα μείγμα απόσυρσης ορισμένων MARS και αναβάθμισης κάποιων στο MARS ΙΙ, και πιθανής προμήθειας DONAR (επί ερπυστριοφόρων ή επί τροχοφόρων Boxer).

Οι όποιες μελλοντικές μεταβολές θα έχουν σίγουρα ενδιαφέρον και για την Ελλάδα.

https://defense3.com/

No comments :

Post a Comment