21.2.17

Βουλγαρία: Η παρουσία του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα ανησυχεί τον Μπορίσοφ - Λαμπαδηφορία Νέο-Ναζί στη Σόφια

Ο επικεφαλής του κόμματος ‘ГЕРБ’ και πρώην πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, εξέφρασε την ανησυχία του για τη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα. Μιλώντας στους δημοσιογράφους επεσήμανε ότι πριν από εννέα μήνες είχε τονίσει ότι δεν επιθυμεί την στρατικοποίηση της Μαύρης Θάλασσας. Η αναφορά έγινε μετά την απόφαση του ΝΑΤΟ, πριν από λίγες ημέρες, να επεκτείνει τη στρατιωτική παρουσία του στη Μαύρη Θάλασσα, στοχεύοντας στην περαιτέρω αύξηση της κατάρτισης, των ασκήσεων και επιτήρησης. Ο Μπορίσοφ δήλωσε ότι βρίσκεται αντίθετος σε αυτή την εκδοχή και είπε χαρακτηριστικά ότι «όνειρό μου ήταν μια θάλασσα για σκάφη, ιστιοπλοϊκά και για τον σωλήνα (φυσικού αερίου) και όχι για τα υποβρύχια», τόνισε και πρόσθεσε ότι αυτό που προωθείται είναι κακό για τον τουρισμό της Βουλγαρίας. «Εγώ δεν είμαι γεράκι, θα μείνω περιστέρι», είπε χαρακτηριστικά, εννοώντας ότι θέλει την ειρήνη στην περιοχή.

Στην βουλγαρική πρωτεύουσα έλαβε χώρα λαμπαδηφορία των νεοναζί «Λούκοφ Μαρς» (Луков марш) στη μνήμη του Βούλγαρου στρατηγού Χρίστο Λούκοφ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μέσων ενημέρωσης,συμμετείχαν περίπου 500 άτομα στη δράση αυτή. Η εκδήλωση δεν είχε συμφωνηθεί με τη δημοτική αρχή της πόλης, πριν από την έναρξή της η δήμαρχος της Σόφιας, Γιορντάνκα Φαντάκοβα, υπέγραψε εντολή για την απαγόρευσή της, όταν έγινε γνωστό ότι στην πορεία θα συμμετάσχουν και πολλοί ξένοι, κυρίως Πολωνοί πολίτες που είναι ενταγμένοι σε ναζιστικές οργανώσεις. Παρ’ όλα αυτά, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν με πανό και πυρσούς μπροστά από το Εθνικό Παλάτι του Πολιτισμού. Υπό την επίβλεψη μεγάλης αστυνομικής δύναμης, οι διαδηλωτές σε μικρές ομάδες έκαναν πορεία μπροστά από το σπίτι του Χρίστο Λούκοφ, όπου κατέθεσαν στεφάνια. Κατά της εκδήλωσης αυτής τάχθηκαν μια σειρά πολιτικών κομμάτων, μεταξύ των οποίων το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και το φιλοτουρκικό «Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών», καθώς και κοινωνικά κινήματα και αρκετές πρεσβείες.

Σημείωση Βαλκανικού Περισκόπιου: Ο Χρίστο Λούκοφ ήταν Βούλγαρος αξιωματικός που διετέλεσε υπουργός Πολέμου στο Βασίλειο της Βουλγαρίας (1935-38) και επικεφαλής της ακροδεξιάς οργάνωσης «Ένωση Βουλγαρικών Εθνικών Λεγεώνων». Είχε στενές σχέσεις με το γερμανικό καθεστώς του Γ΄ Ράιχ.
Οι αποφάσεις ήταν στο πλαίσιο του Εθνικοσοσιαλισμού και του Φασισμού. Σκοτώθηκε από ‘κομμουνιστική τρομοκρατική ομάδα’, όπως αναφέρει η βουλγαρική βιβλιογραφία.

The Hellenic Information Team

No comments :