15.2.17

Αυστριακός ΥΠΕΞ: Πίσω στην Τουρκία οι πρόσφυγες που ζουν στην Ελλάδα

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τους τελευταίους 4 μήνες ήρθαν τόσοι όσοι πριν από ένα χρόνο σε μία ημέρα. «Αλλά η πολιτική της διέλευσης προσφύγων συνεχίζεται μέσω της Μεσογείου προς την Ιταλία, όπου το 2016 αυξήθηκε κατά 20% ο αριθμός των προσφύγων σε σχέση με το 2015».

Ο Γερμανός δημοσιογράφος θίγει το πρόβλημα των προσφύγων που κάτω από άθλιες συνθήκες διαμονής περιμένουν στην Ελλάδα και την Ιταλία την επαναπροώθησή τους σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως έχει συμφωνηθεί στην ΕΕ. Στην ερώτηση τι θα πρέπει να γίνουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, ο Κουρτς έχει έτοιμη την απάντηση: «Να γυρίσουν πίσω, στην Τουρκία, στις χώρες από όπου ήρθαν, ή σε ασφαλή κέντρα ασύλου εκτός ΕΕ», κάνοντας αναφορά στον Λίβανο, στην Τυνησία ή ακόμη και στη Γεωργία.

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το πώς θεωρεί ότι πρέπει να είναι η πολιτική της ΕΕ στο προσφυγικό, επικαλούμενος το αυστραλιανό πρότυπο. «Όποιος ξεκινά από τη χώρα του και θέλει να περάσει τα σύνορα παράνομα, θα ανακόπτεται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και θα επιστρέφει είτε οικειοθελώς, είτε αναγκαστικά σε τρίτες χώρες, ή στη χώρα από όπου ήρθε. Μόνο έτσι θα ανακοπεί η μαζική παράνομη μετανάστευση. Διότι η πλειοψηφία τους δεν αναζητεί μόνο ασφάλεια στη Λαμπεντούζα ή τη Λέσβο, αλλά και μια καλύτερη ζωή στην Αυστρία, τη Γερμανία ή τη Σουηδία, ανθρώπινα κατανοητό, αλλά ανέφικτο στην πράξη».

Για τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, ο Κουρτς είναι της άποψης ότι λειτουργεί μερικώς γιατί «δεν λειτουργεί η διαδικασία επανεισδοχής των προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία, κάτι όμως που δεν είναι δραματικό, δεδομένου ότι λόγω του ότι η βαλκανική οδός παραμένει κλειστή, δεν έρχονται πρόσφυγες προς την Ελλάδα».

Για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, ο Ζεμπάστιαν Κουρτς είναι προσεκτικός. Υποστηρίζει ότι υπό τις νυν συνθήκες λήψης αποφάσεων στην ΕΕ και τις οικονομικές επιβαρύνσεις των οικονομικά ισχυρών χωρών, εμφανίζεται προβληματικό το ενδεχόμενο ένταξης χώρας με ένα τέτοιο μεγέθος και σημειώνει ότι τελευταία η χώρα έχει απομακρυνθεί από τις ευρωπαϊκές αξίες, με τις μαζικές συλλήψεις πολιτικών και δημοσιογράφων. «Πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη που δεν προσφέρει τις προϋποθέσεις για τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Είναι η απαραίτητη αντίδραση για όσα διαδραματίζονται στην Τουρκία. Όλα τα άλλα θα έδιναν ένα λάθος μήνυμα».

Επιδιώκει η Αυστρία κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας; τον ρωτά ο δημοσιογράφος της Welt. «Δεν χρειαζόμαστε ούτε ωραιοποίηση της κατάστασης, αλλά ούτε υπερβολές στις αντιδράσεις μας», απαντά. «Πρέπει να γίνει σαφές ότι μια τέτοια Τουρκία δεν έχει θέση στην ΕΕ».

Ο Κουρτς ζητά να μειωθεί το ανώτατο όριο όσων ζητούν άσυλο στη χώρα του, που βρίσκεται σήμερα στις 37.500. «Αυτό το ανώτατο όριο αποφασίστηκε τη χρονιά της κρίσης, το 2015, όταν ήρθαν στις Αυστρία 90.000 άνθρωποι. Πρέπει να πούμε καθαρά ότι δεν μπορούμε να δεχόμαστε ανθρώπους χωρίς όριο, αλλά αυτό έχει νόημα μόνο όταν το ανώτατο όριο δεν είναι τόσο υψηλό».

ΑΜΠΕ

1 comment :

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ TELEMACHUS said...

ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ "ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ", ΓΙΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΛΑΘΟΥΝ! ΕΚΤΟΣ ΚΙ ΑΝ ΤΟΥΣ ΒΑΦΤΙΣΕ ΟΛΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ.