27/02/2017

Η Ουγγαρία κατασκευάζει δεύτερο φράχτη στα σύνορα με τη Σερβία

Έναν νέο φράκτη με τεχνολογία αιχμής άρχισαν να χτίζουν οι ουγγρικές αρχές στα νότια σύνορα της χώρας Ο φράκτης αυτός μπορεί να προκαλέσει ηλεκτροσόκ ήπιας μορφής σε όσους παράτυπους μετανάστες επιχειρήσουν να τον περάσουν για να μπουν στη χώρα, ενώ επίσης φέρει αισθητήρες θερμότητας, κάμερες και μεγάφωνα από τα οποία ακούγονται μηνύματα αποτροπής σε αρκετές γλώσσες. «Προσοχή, προσοχή. Σας προειδοποιώ ότι βρίσκεστε στα σύνορα της Ουγγαρίας. Αν καταστρέψετε τον φράκτη, περάσετε παράνομα, ή επιχειρήσετε να περάσετε, αυτό θεωρείτε έγκλημα στην Ουγγαρία. Σας προειδοποιώ να μην διαπράξετε αυτό το έγκλημα. Μπορείτε να καταθέσετε το αίτημα ασύλου σας στην ζώνη διέλευσης»,  ακούγεται από τα μεγάφωνα του νέου φράκτη στα αγγλικά, τα αραβικά και τα φαρσί. Οι ζώνες διέλευσης είναι οι δύο συνοριακοί σταθμοί, όπου επιτρέπεται να περνούν συνολικά περίπου δέκα μετανάστες την ημέρα.

Προς το παρόν ο δεύτερος φράχτης θα εκτείνεται μόνο στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία και αναμένεται να είναι έτοιμος μέχρι τα τέλη της άνοιξης. Μόλις 10 χιλιόμετρα του νέου φράκτη έχουν ανεγερθεί, αλλά αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι τα εναπομείναντα 140 χιλιόμετρά του κατά μήκος των συνόρων με την Σερβία θα ολοκληρωθούν εντός δύο μηνών, με βασικούς εργάτες 700 τροφίμους φυλακών. «Ο πρώτος φράκτης ήταν μια γρήγορη λύση από την κυβέρνηση, αλλά όχι η ιδανική, καθώς οι παράνομοι διακινητές ανθρώπων έρχονται εξοπλισμένοι με εργαλεία για να τον κόψουν», τόνισε ο δήμαρχος του συνοριακού χωριού Ασοτάλομ, Λάζλο Τοροτσκάι, που είχε ζητήσει από το 2014 το κλείσιμο των συνόρων. Η κυβέρνηση προορίζει 123 εκατομμύρια ευρώ για το χτίσιμο του δεύτερου φράκτη. Ο προσωπάρχης του Πρωθυπουργού Όρμπαν, Γιάνος Λάζαρ δήλωσε πως το συνολικό κόστος της φύλαξης των συνόρων, με τις αστυνομικές περιπολίες και τις ζώνες διέλευσης, αγγίζουν το κόστος περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Η Ουγγαρία είχε ανεγείρει από το 2015 έναν φράχτη από συρματόπλεγμα, αποκλείοντας την πρόσβαση για τη Γερμανία, τη χώρα όπου κατευθύνονταν οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες την εποχή εκείνη. Μολονότι η πίεση στα σύνορά της πλέον δεν συγκρίνεται με εκείνη της προσφυγικής κρίσης του 2015, οι συνοριοφύλακες εμποδίζουν ακόμη εκατοντάδες ανθρώπους να περάσουν στη χώρα και οδηγούν πίσω στη Σερβία δεκάδες λαθρομετανάστες που καταφέρνουν Να μπουν στο ουγγρικό έδαφος.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment