10.2.17

«Των οικιών ημών εμπιπραμένων, ημείς άδομεν»

Σύμφωνα με τον Αίσωπο, ένα χωριατόπουλο εξέλαβε ως τραγούδι τον ήχο που έβγαζαν κάποια σαλιγκάρια που ψήνονταν στα κάρβουνα, και με αγανάκτηση είπε τα ακόλουθα: «Ω κάκιστα ζώα, των οικιών υμών εμπιπραμένων, αυτοί άδετε». Με άλλα λόγια, είπε στα σαλιγκάρια πως ενώ τα σπίτια τους καίγονταν, αυτά τραγουδούσαν.

Έτσι συνόψισε ο Θουκυδίδης την καταστροφική αδυναμία της Αθηναϊκής Πολιτείας να αντιληφθεί τα πραγματικά διακυβεύματα και να τα αντιμετωπίσει με ορθή προτεραιότητα. Η ρήση αυτή, με τη σύγχρονη μορφή της «Των οικιών υμών εμπιπραμένων υμείς άδετε» (όταν τα σπίτια σας καίγονται εσείς τραγουδάτε) χρησιμοποιείται ειρωνικά για εκείνους που εφησυχάζουν ή ασχολούνται με ασήμαντα θέματα, ενώ έχουν πολύ σοβαρά ζητήματα να αντιμετωπίσουν ή και ακόμα όταν οι δομές που εξασφαλίζουν την ύπαρξή τους κινδυνεύουν.

ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ-ΧΩΡΟΥ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΕΥΦΥΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΕΙΤΕ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ (ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, ΙΣΧΥ) ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΤΕ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΑΠΕΧΟΥΝ, ΕΧΟΝΤΑΣ ΑΠΟΔΕΧΤΕΙ ΩΣ ΦΥΣΙΚΗ ΛΥΣΙΤΕΛΕΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ. ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΡΑΦΕΙ ΑΥΤΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΘΑ ΕΠΕΛΘΕΙ Η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΥΠΙΚΗ ΛΗΞΗ ΒΙΟΥ ΤΟΥ ΝΕΟΤΕΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΙΔΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟ ΟΝΟΜΑ "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ", ΟΠΩΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ.

5 comments :

Anonymous said...

«Των οικιών υμών εμπιπραμένων υμείς άδετε»: την ίδια στιγμή που οι λαθροέποικοι έχουν ξεπεράσει το 1.500.000, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η παρακολούθηση της θεματικής εβδομάδας για gay και τρανσέξουαλ είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ!!!

Anonymous said...

ημείς και υμείς, όλοι μαζί άδουμε ο καθένας για τους λόγους του οπως λέει ο αρθρογράφος

XXXX. said...
This comment has been removed by the author.
ΙΣΧΥΣ said...

ΑΝΩΝΥΜΕ 08:38
ΟΙ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 5 ΕΚ. 1,5 ΕΚ. ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ, ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΥΡΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 2015 ΚΑΙ ΕΝΘΕΝ. ΤΟ ΕΙΧΑΜΕ ΓΡΑΨΕΙ ΠΩΣ Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΥΠΟΨΙΝ ΤΟΥΣ ΤΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ. ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΙΟ ...ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ. ΑΝ ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΑΥΤΟ ΕΝΑ ΙΣΧΥΡΟΤΑΤΟ ΜΗΝΥΜΑ. ΛΥΠΑΜΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΛΙ ΘΑ ΜΑΣ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΩ. ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΝΗΘΕΙΣ.

ΑΝΩΝΥΜΕ 12:27
ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΑΣ ΠΡΟΒΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΦΟΣΟΝ ΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΩΦΕΛΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ. ΟΛΟΙ ΑΔΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΛΕΜΕ.

ΧΧΧΧ
ΦΥΣΙΚΑ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ. Ο ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΣ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ/ΔΡΑΣΕΙΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΟΜΟΓΕΝΟΠΟΙΟΥΝ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΕΑΤΩΝ. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΣΚΟΠΟ. Ο ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΔΥΝΑΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ/ΔΡΑΣΗ/ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ.
ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΜΙΛΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΑΤΤΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.
ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ, "ΕΠΩΝΥΜΟΙ", "ΔΙΑΣΗΜΟΙ" ΚΑΙ ΜΗ ΣΤΑ ΜΜΕ, ΝΑ ΤΟ ΒΟΥΛΩΣΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΤΙΚΟ ΘΟΡΥΒΟ, ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΜΑΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΩΣ ΛΟΓΟ.

Anonymous said...

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ Θ'ΑΠΟΔΟΘΕΙ ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΦΕΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΜΟΥ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΖΩΝΤΑΝΑ ΣΤΙΣ ΑΙΣΧΡΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ...ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΝΑ ΛΕΩ:ΠΕΣΕ ΠΡΟΒΟΛΕΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΩΡΑ.ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΑΛΩ ΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΛΕΓΑΝΕ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥΣ...ΤΩΡΑ ΘΑ ΠΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΒΛΕΠΕΙΣ ΑΛΛΑ...ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ!

-ΔΗΜΗΤΡΑ-