10/02/2017

«Ο πρόεδρος Τραμπ συμφώνησε στο αίτημα του προέδρου Ξι, να τιμήσει την πολιτική ενιαίας Κίνας».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε στείλει αρχικά επιστολή, κίνηση που ερμηνεύθηκε ως προσβολή, ενώ είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την Ταϊβάν, παραβιάζοντας την πολιτική της ενιαίας Κίνας που αποδέχονταν μέχρι πρόσφατα οι ΗΠΑ. Χθεσινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου κατέστησε γνωστό ότι... «Οι πρόεδροι Τραμπ και Ξι είχαν μια μακρά συνομιλία το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ουάσινγκτον). Ο πρόεδρος Τραμπ συμφώνησε στο αίτημα του προέδρου Ξι, να τιμήσει την πολιτική ενιαίας Κίνας». Οι κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ σηματοδοτούν την εξοικείωση με το διεθνές status quo, γεγονός που αναμένεται στην αποφόρτιση των σχέσεων με την Κίνα, ενδεχομένως και με άλλες χώρες που είχαν θιχθεί ή ενοχληθεί από τις δηλώσεις και την προσέγγιση που επιχείρησε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ωστόσο ακόμα παραμένουν ανοιχτά καυτά μέτωπα στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, όπως:
– Η απειλή εμπορικού πολέμου
– Ο χαρακτηρισμός της Κίνας ως «currency manipulator»
– και το staus quo στη Νότια Σινική Θάλασσα
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ και η Άγκελα Μέρκελ δεν παρέστησαν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός όπου κεντρικός ομιλιτής ήταν ο Κινέζος πρόεδρος Ξι. Η κίνηση αυτή ερμηνεύθηκε από όλους ως αντίδραση στην κινεζική πολιτική κατάχρησης της παγκοσμιοποίησης και διατήρησης κλειστών αγορών στο εσωτερικό καθώς και στην έντονη και ζημιογόνο βιομηχανική κατασκοπεία που πριμοδοτεί εμμέσως το Πεκίνο.

http://crisismonitor.gr/2017/02/dipli-kolotouba-trab-milise-me-xi-ke-adiase-tin-taivan/

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΧΕΙΡΙΣΤΗ ΕΞΕΛΙΨΗ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΘΑ ΟΔΗΓΗΘΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΟΠΟΥ ΟΛΟΙ ΕΓΛΕΙΦΑΝ ΤΟΥΣ ΚΩΛΟΥΣ ΤΩΝ ΚΙΝΕΖΩΝ. 

No comments :

Post a Comment