18/02/2017

Τζέιμς Σταυρίδης: Ο κρίσιμος ρόλος της Ελλάδας στην Αν. Μεσόγειο

Στην εκτίμηση ότι η Ανατολική Μεσόγειος θα συνεχίσει να αποτελεί σημείο αναφοράς στις διεθνείς εξελίξεις λόγω των ευρύτερων «γεωπολιτικών προκλήσεων» και ότι η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να διαδραματίσει σημαντικό στρατηγικό ρόλο προχώρησε, χθες, ο κ. Τζέιμς Σταυρίδης, πρύτανης στη Σχολή Φλέτσερ του πανεπιστημίου Ταφτς και πρώην ανώτατος διοικητής των δυνάμεων ΝΑΤΟ Ευρώπης.
O διοικητής του νατοϊκού αεροπορικού στρατηγείου στο Ραμστάιν, κ. Τοντ Γουόλτερς, τόνισε ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα πρέπει να μετασχηματιστούν προκειμένου να μη μείνουν πίσω έναντι των αντιπάλων τους. Επί τούτου, μάλιστα, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον σχεδιασμό που υπάρχει στο βορειοανατολικό σκέλος της Συμμαχίας (η προωθημένη παρουσία του ΝΑΤΟ σε Πολωνία και Βαλτικές χώρες) και στην πολύ σοβαρή εκπαίδευση και ετοιμότητα των Ρώσων.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκης επισήμανε ότι εκ της θέσης της η Ελλάδα βρίσκεται σε μία από τις πιο ευαίσθητες περιοχές του κόσμου. Οπως είπε, η χώρα μας είναι «ταυτόχρονα πάροχος ασφαλείας στα Βαλκάνια και στην Ανατ. Μεσόγειο, με τις ένοπλες δυνάμεις να παίζουν ρόλο-κλειδί σε αυτό το ζήτημα». Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο αρχηγός ΓΕΑ Χρ. Χριστοδούλου, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη προσαρμογής των πολεμικών αεροποριών της περιοχής στα νέα δεδομένα.
Στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον αμυντικό σχεδιασμό όλων των χωρών αναφέρθηκε ο αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Γ. Μπλιούμης.

ΑΜΠΕ

Μεταξύ άλλων ο Ναύαρχος Σταυρίδης υπογράμμισε τα εξής σημαντικά θέματα:

«Ποια είναι τα εργαλεία της ασφάλειας; Πιστεύω πως ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνουμε, είναι να ακούμε… τους συμμάχους μας, τους οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ, τους ετέρους μας και να ακούμε ακόμα και αυτούς που διαφωνούν μαζί μας, όπως τη Ρωσική Ομοσπονδία… Άλλο ένα εργαλείο είναι τα συνέδρια σαν και αυτό, τα οποία μας φέρνουν όλους μαζί για να ακούμε και να μαθαίνουμε».

«Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε; Θα έλεγα ότι πρέπει να διατηρούμε τις αξίες μας. Η δημοκρατία, η ελευθερία, η ελευθερία του λόγου, η ελευθερία της έκφρασης, η ισότητα μεταξύ των φύλων, η φυλετική ισότητα. Είναι όλες σημαντικές αξίες και πολλές από αυτές ξεκίνησαν από την Ελλάδα και σκορπίστηκαν στον υπόλοιπο κόσμο. Παίζουν μεγάλο ρόλο στην ασφάλεια του 21ου αιώνα».
«Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε; Θα έλεγα πως το ΝΑΤΟ είναι μια θεμελιώδης δύναμη του καλού στον κόσμο. Παρόλο τις δυσκολίες και τις διαφωνίες που αντιμετωπίζει, παραμένει ένας βασικός πυλώνας ασφαλείας…
Θα έλεγα επίσης ότι βασικός είναι και ο διάλογος, η προσωπική επαφή, η διπλωματία, οι συζητήσεις. Όλα αυτά τα πράγματα βοηθάνε στη δημιουργία της πραγματικής ασφάλειας.»
«Ωστόσο, χρειαζόμαστε και σκληρή δύναμη. Δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε με το Ισλαμικό κράτος. Θα δυσκολευτούμε να βρούμε μια κοινή συμφωνία με τη Β. Κορέα».

«Θεωρώ πως θα έρθουμε αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις – στρατιωτικές προκλήσεις – από το Ιράν. Άρα, πώς μπορούμε να εντάξουμε την αεροπορία (Air Power) στο όλο σκηνικό; Εγώ θα ήθελα να το χωρίσω σε τέσσερις τρόπους αντιμετώπισης.
Ο πρώτος, είναι ο έλεγχος του αέρα. Αυτός μπορεί να είναι στρατηγικός έλεγχος, έλεγχος επιχειρησιακών πτήσεων ή τακτικός έλεγχος αέρος. Είναι στην ουσία, οι επιχειρήσεις που κάνουν τα μαχητικά μας και διατηρούν τον έλεγχό μας στον εναέριο χώρο.
Ύστερα, έρχεται η προβολή αεροπορικής ισχύος αέρος-εδάφους.
Το τρίτο, είναι αυτό που ονομάζω στρατηγική ισχύος. Δηλαδή, η ικανότητα να έχει κανείς μια αεροπορική αποτρεπτική αξία.
Και το τελευταίο είναι ηικανότητα να εκτελεί εναέριες αποστολές εφοδιασμού και υποστήριξης».

«Τι άλλο; θεωρώ πως η ηλεκτρονική ασφάλεια μπορεί να ενταχθεί μέσα σε αυτά που έχουμε πει σήμερα. Θεωρώ πως τα μη επανδρωμένα συστήματα, τα οποία περιλαμβάνουν τα πάντα από δορυφόρους μέχρι και τα UAVs εντάσσονται σε αυτήν τη κατηγορία. Θα μου πείτε τώρα κολλάνε αυτά μαζί με την αεροπορία; Η κάθε μέθοδος αντιμετώπισης των προκλήσεων, χρειάζεται τα μη επανδρωμένα συστήματα αλλά και επανδρωμένα οχήματα για την αποτελεσματική εκτέλεση αποστολών.

Τέλος, μπορούμε να συνδυάσουμε την αεροπορία με τις Ειδικές Δυνάμεις. Είναι ένας τομέας ο οποίος εξελίσσεται όλο και περισσότερο. Συνολικά, ο συνδυασμός μεταξύ της ηλεκτρονικής ασφάλισης, των μη επανδρωμένων συστημάτων και των ειδικών δυνάμεων, συνεισφέρει στο ρόλο της αεροπορίας. Είναι η τριάδα των σύγχρονων πολεμικών επιχειρήσεων».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Σταυρίδη στο DefenceMatters.org

No comments :

Post a Comment