09/01/2017

Γαλλία: Το νέο Mini-Drone, "Spy'Ranger":

Ο Γαλλικός οργανισμός αμυντικών προμηθειών (DGA) επέλεξε την Thales για να παρέχει έως και 70 Mini-Drone Spy'Ranger για το Γαλλικό Στρατό. Η πρώτη παρτίδα των 35 συστημάτων αναμένεται να παραδοθεί στον Γαλλικό Στρατό το 2019. Το συνολικό κόστος της σύμβασης, με τις πιθανές προαιρέσεις, θα μπορούσε να φθάσει τα 104.3 εκατομμύρια ευρώ. Η Thales ανέπτυξε το σύστημα Spy'Ranger σε λιγότερο από 13 μήνες, στο πλαίσιο συνεργασίας της με δύο μικρές γαλλικές εταιρείες, τις Aviation Design and Merio. Κάθε σύστημα Spy'Ranger αποτελείται από 3 drones, ένα τμήμα εδάφους (εκτοξευτής, μονάδα ελέγχου, επικοινωνίες) και της συναφής τεχνικής υποστήριξης. Στην φορητή διαμόρφωση του, το σύστημα αποτελείται από 2 drones και το τμήμα του εδάφους που συσκευάζεται σε δύο σακίδια βάρους 25kg το καθένα. Σύμφωνα με την Thales, η λειτουργία του συστήματος είναι απλή και δεν απαιτεί ειδικές δεξιότητες. Η προετοιμασία της αποστολής απαιτεί περίπου 12 λεπτά, και στην πράξη αφορά την συναρμολόγηση του mini-drone και το στήσιμο της μικρής ράμπας που παρέχεται για την απογείωση του. Ο γαλλικός στρατός χρειαζόταν ένα σύστημα αναγνώρισης που να αποτελείται από μίνι-UAVs που μπορεί να λειτουργήσει σε μέρα και νύχτα σε απόσταση μέχρι 30 km, με διάρκεια πτήσης τα 150 λεπτά.
  • Το μέγιστο βάρος απογείωσης του Spy'Ranger είναι 14kg, συμπεριλαμβανομένου του ωφέλιμου φορτίου βάρους έως 1,2 kg.
  • Η κίνηση της μικρής έλικας γίνεται από ηλεκτρική ενέργεια παρεχόμενη από μπαταρίες, κάτι που κάνει το mini-drone αθόρυβο στα 200 μέτρα.
  • Έχει άνοιγμα φτερών 3,8 μέτρα, μπορεί να λειτουργήσει σε υψόμετρο 4.500 πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, με ταχύτητα έως 90 km / h και μέγιστη διάρκεια πτήσης τα 180 λεπτά. Το Spy'Ranger μπορεί να λειτουργήσει σε συνθήκες ανέμου κάτω από 19 m / s.
  • Είναι πλήρως αυτόνομο, αφού αρκεί ένας χρήστης για την παρακολούθηση της πτήσης.
  • Οι επιλογές λειτουργίας περιλαμβάνουν αυτόματες βοηθητικές λειτουργίες, δυναμική επιλογή διαδρομής για την παρακολούθηση κινούμενων στόχων, ενσωματωμένη ηλεκτρονική σταθεροποίηση, αυτόματη ανίχνευση στόχων, geotracking και παρακολούθηση βίντεο.
  • Το mini-drone σαν ωφέλιμο φορτίο φέρει ένα πολυ-αισθητήρα ηλεκτρο-οπτικών (σταθεροποιημένος με γυροσκόπια), ασφαλή ζεύξη τακτικών δεδομένων που μεταδίδει το βίντεο σε πραγματικό χρόνο για τον χρήστη. Η υψηλή ανάλυση του συστήματος ηλεκτρο-οπτικών HD IR & TV, του επιτρέπει θετικές ταυτοποιήσεις σε αντικείμενα επί του εδάφους ενώ το σύστημα είναι σε θέση να λειτουργεί ενοποιημένο σε σύστημα ελέγχου (C4ISR) ή ανεξάρτητα, σε τακτικό επίπεδο.
Σαν επίλογο μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι εκτός των αυτονόητων στρατιωτικών εφαρμογών τους, τα συστήματα mini-drones μπορούν να παρέχουν πολύτιμη αρωγή σε υπηρεσίες επιβολής του νόμου, υπηρεσίες πολιτικής προστασίας αλλά και ιδιωτικούς φορείς εθελοντικής προστασίας. Φανταστείτε πόσο πιο γρήγορα, εύκολα και με ελάχιστο κόστος σε χρήμα και ανθρώπινες ζωές θα γίνεται αναζήτηση αποπροσανατολισμένων ή τραυματισμένων ατόμων σε δύσβατες ορεινές διαδρομές ημέρα και νύκτα και με συνθήκες μειωμένης ορατότητας.

Βίντεο επίδειξης των δυνατοτήτων του Spy'Ranger: https://www.youtube.com/watch?v=EBFCI4KlXqc

http://defencenews.gr/

ΣΧΕΤΙΚΟ:  http://www.defence-point.gr/news/?p=168861

No comments :

Post a Comment